
Inboedel verdelen bij een scheiding, het kan zonder ruzie
Soms loopt het leven niet zoals je had gepland. Je partner en jij besluiten te scheiden. Een beslissing met grote gevolgen, waarvoor het een en ander geregeld moet worden. Van het maken van onderlinge afspraken tot het verdelen van de inboedel en het tekenen van de scheidingspapieren. Een advocaat of mediator kan jullie hierbij helpen. Daarnaast helpen wij je vast op weg met een paar tips. Zo kun je de inboedel verdelen bij een scheiding, zonder ruzie.
Scheiden zonder ruzie, kan dat wel?
Een echtscheiding zorgt voor veel emoties. Je bent vaak boos, verdrietig, teleurgesteld of voelt alles door elkaar. Toch is het tijdens deze moeilijke periode belangrijk om er samen met jouw partner uit te komen. Door samen 1 advocaat te nemen, in plaats van ieder een aparte advocaat, kom je vaak sneller tot oplossingen. De advocaat heeft immers het beste met jullie beide voor en probeert een middenweg te vinden. Blijf eerlijk tegen je partner over jouw verwachtingen, zodat er later geen frustraties ontstaan over wel of niet gemaakte afspraken. Ook de inboedel verdelen bij een scheiding kan zonder ruzie, zolang er goede afspraken gemaakt worden.
Inboedel verdelen bij een scheiding
De inboedel bestaat uit alle spullen in de woning. Bij het verdelen hiervan moet er met een aantal dingen rekening gehouden worden. Onze tips kunnen je daarbij helpen.
- Bekijk het huwelijkscontract
Op het moment dat jij en jouw partner besloten te trouwen, is er gekozen voor een bepaalde vorm van het huwelijk. Vaak wordt er gekozen tussen 2 soorten: het wettelijke stelsel (trouwen onder huwelijkse voorwaarden) of het stelsel van de scheiding van goederen. Bij het wettelijk stelsel zijn er de eigen spullen van iedere partner en de spullen die samen zijn gekocht. Alle spullen die samen gekocht zijn moeten verdeeld worden, de spullen die gekocht zijn als individu niet. Bij het stelsel van scheiding van goederen bestaan er geen gemeenschappelijke spullen. Bij dit stelsel wordt de inboedel dus verdeeld afhankelijk van wie wat kocht. Zijn er toch spullen samen gekocht? Dan moet dit eerlijk verdeeld worden.
- Blijf eerlijk tegen elkaar
Het kan zijn dat je tijdens een scheiding niet altijd eerlijk blijft. Die mooie televisie die jouw partner kocht, zou je ook wel willen hebben. Toch is dit geen goede aanpak. Blijf eerlijk naar jezelf en je partner. Van die televisie wordt je niet gelukkiger, van een scheiding zonder ruzie wel.
Bron afbeelding: hebbes.be
- Maak een lijst van de spullen die je graag wilt hebben
Maak ieder apart een lijst en schrijf daarop de spullen die je graag zou willen houden. Voor de een is het schilderij belangrijk, terwijl de ander liever de bank zou meenemen. Vergelijk jullie lijsten om te kijken of jullie er samen uitkomen. Loop je vast? Probeer dan nog eens te overleggen of vraag je advocaat of mediator om hulp.
- Laat de waarde van de inboedel bepalen
De inboedel verdelen bij een scheiding is niet altijd makkelijk. Soms kom je er niet goed uit met je partner, of heb je geen idee hoeveel sommige spullen waard zijn. Om tot een eerlijke verdeling te komen kun je de waarde van de inboedel bepalen. Ga altijd uit van de aanschafprijs van de inboedel. Een computer die je 5 jaar geleden voor 300 euro kocht, zal nu niet evenveel meer waard zijn. Maar je partner zal wel een nieuwe computer moeten kopen, die waarschijnlijk ook prijzig zal zijn, wanneer jij besluit deze te houden. Ga dus zoveel mogelijk van de aanschafwaarde uit.
- Bekijk wie wat betaald heeft
Het kan zijn dat je na een aantal jaar niet meer weet wie wat betaald heeft. Heb jij de bank betaald? Of was het toch de iets duurdere kast? Moeilijk om hier na een aantal jaar nog zeker van te zijn. Probeer in dit geval te bekijken of je nog bankafschriften of bonnetjes hebt. Zo kun je aantonen dat het artikel door jou gekocht is.
- Bekijk wat noodzakelijk is voor iedere partner
Heb jij in je nieuwe huis ingebouwde keukentoestellen? Maar begint jouw partner met niets? Dan kun je beslissen om de noodzakelijke spullen anders te verdelen. Bekijk wat ieder dringend nodig heeft en beslis aan de hand daarvan en met behulp van jullie lijstjes wie welke spullen meeneemt.
Heb je de inboedel eerlijk verdeeld? Zorg dan voor een goede inboedelverzekering zodat je spullen goed beschermd zijn tegen schade of diefstal.
Je tip “Blijf eerlijk tegen elkaar” slaat de spijker op de kop. Ik keek een beetje op van het belang dat mijn ex aan veel spullen hechtte bij de scheiding. Ik vond het dan ook helemaal niet moeilijk om afstand van een hoop zaken te doen. Dat hoort bij geslaagd opnieuw beginnen.
Bedankt voor het delen van deze tips over de verdeling van een inboedel bij een scheiding. Ik geloof ook dat eerlijkheid het allerbelangrijkste blijft. Kijk inderdaad je huwelijkscontract ook nog even goed na.
Ik kan mij voorstellen dat het verdelen van de inboedel na een scheiding niet gemakkelijk is. Gelukkig geeft het huwelijkscontract vaak veel uitkomst. Daarnaast kan je natuurlijk ook een familierecht advocaat inhuren wanneer het contact met een ex moeizaam verloopt.