
Inbraak voorkomen: zo doe je dat
In de wintermaanden is het vroeger donker, waardoor de kans op inbraak fors stijgt. Helaas kun je een woninginbraak niet altijd voorkomen. Wel kun je het inbrekers natuurlijk zo moeilijk mogelijk maken. Ben je benieuwd hoe? Lees dan onze tips in dit blog!
Acht tips om inbraak te voorkomen
Inbrekers weten vaak precies wat ze doen. Ze weten in welke woning de kans van slagen het grootst is. Voordat ze jouw woning of auto leegroven, weten ze al precies wat ze te wachten staat. Is er een hond in huis? Zijn er camera’s? Wat voor sloten zitten er op de deur? Zijn de buren ook vaak van huis? Door het denkwerk van een inbrekers na te gaan, weet je al snel hoe je je huis beter kunt beveiligen. Wij zetten acht tips op rij.
Tip 1. Sluit jouw woning goed af
Een beetje een open deur maar heel belangrijk: doe alle ramen dicht en alle deuren op slot voordat je weggaat. Vergeet ook niet te controleren of je jouw tuinhuis en garage afgesloten hebt. Trek je de deur achter je dicht zonder deze op slot te doen? Dan kan een inbreker gemakkelijk je deur open “flipperen”.
Tip 2. Laat oude sloten vervangen door nieuwe, veiligere opties
Inbrekers weten precies hoe ze het slot van jouw deur kunnen ‘hacken’. Vooral oudere sloten zijn makkelijk te openen. Zorg daarom voor goede sloten op jouw deuren.
Tip 3. Zorg voor een goed alarmsysteem
Een alarmsysteem voor jouw woning hoeft niet duur te zijn. Tegenwoordig zijn er veel soorten alarmsystemen te verkrijgen. Plak daarnaast een sticker op het raam met het logo van een camera, zodat inbrekers extra gewaarschuwd zijn.
Tip 4. Doe alsof je thuis bent
Laat altijd een lampje branden als je jouw woning verlaat. Inbrekers nemen liever zo min mogelijk risico en blijven dus vaak op afstand zodra ze denken dat er iemand thuis is.
Tip 5. Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen
Heb jij een mooie laptop, de nieuwste iPhone of veel waardevolle sieraden? Laat die dan liever niet in het zicht liggen, maar berg ze op voordat je weggaat. Leg waardevolle spullen in een kast of in een kluis, zodat inbrekers van buitenaf in ieder geval niets waardevols zien liggen.
Tip 6. Leg je sleutels niet op een ‘geheime’ plek
Het kan soms handig zijn: een extra sleutel op de rand van de poort of onder de deurmat. Toch is dit niet zo slim. Inbrekers weten jouw ‘geheime’ plekken al snel te vinden. Leg daarom liever een extra sleutel op je werk, of geef een sleutel aan iemand die je vertrouwt.
Tip 7. Laat op social media niet weten dat jij van huis bent
Op Facebook vertellen dat jij geniet van een heerlijk etentje of een verre vakantie is natuurlijk leuk, maar inbrekers kunnen vaak meelezen. Maak daarom goed gebruik van de veiligheidsfuncties op social media of kies ervoor om pas bij thuiskomst te posten over jouw toffe vakantie.
Tip 8. Vraag de buren om hulp
Ga jij met jouw gezin een verre reis maken? Of ben je een aantal dagen van huis? Vraag dan de buren om hulp. Zij kunnen in jouw afwezigheid bijvoorbeeld jouw gras maaien en de brievenbus legen. Zo lijkt het alsof je nog thuis bent. Vraag ook of ze de politie willen inschakelen als ze iets verdachts zien of horen.
Een paar extra tips om inbraak te voorkomen
- Hang geen adreslabel aan je sleutelbos
- Zorg dat je nooit een briefje met “Ben even een boodschap doen” op de deur plakt
- Markeer of graveer belangrijke eigendommen en registreer deze
- Start of word lid van een preventiegroep van de buurt, bijvoorbeeld een Whatsapp-groep
Zorg voor een goede inboedelverzekering
Een inbraak voorkomen kan helaas niet altijd. Kies daarom voor een goede inboedelverzekering. Zo zijn jouw waardevolle spullen goed verzekerd wanneer ze bijvoorbeeld worden gestolen. Wil je extra korting op jouw inboedelverzekering? Lees dan ons blog over een Politiekeurmerk Veilig Wonen of BORG-certificaat!
Hoe bescherm jij jouw woning en spullen tegen inbrekers? Laat het me weten in een reactie!