Is E10 geschikt voor mijn auto?

Sinds 1 oktober is er geen Euro95 meer bij het tankstation. Euro95 is namelijk vervangen door E10. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen Euro95 en E10? En is E10 geschikt voor iedere auto? We vertellen er meer over in dit blog!

Wat is E5 en E10?

Euro95 is de meest standaard benzine. Per 1 oktober 2019 tank je E10. Dit is eigenlijk gewone benzine, Euro95 dus, maar dan met 10% bio-ethanol. De “E” staat voor bio-ethanol en het nummer achter “E” geeft dus het percentage bio-ethanol aan. Bijvoeging van bio-ethanol wil eigenlijk zeggen dat de brandstof uit hernieuwbare energie bestaat. Het zorgt voor een verlaging van de CO2-uitstoot van het wegverkeer en is dus beter voor het milieu!

E10 geschikt voor jouw auto?

Voor ongeveer 10% van alle auto’s in Nederland geldt dat E10 niet geschikt is voor de auto. Dit is voornamelijk het geval bij oldtimers. De E10 brandstof kan dan brandstofleidingen en andere kunststoffen en metalen aantasten, waardoor de auto op den duur lelijk beschadigd. Is je auto niet geschikt voor E10? Kies dan voor het iets duurdere E5.

Om zeker te weten dat je auto geschikt is voor de E10 brandstof, introduceerde het IVDM “De E10 Check“. Kies het merk van de auto om te kijken of jouw auto veilig rijdt op E10 brandstof.

Een keertje verkeerd getankt?

Dan is er nog niets aan de hand. Een enkele keer kan namelijk geen kwaad. Geen zorgen dus! Wel is het belangrijk dat je in het vervolg wél je auto met E5 benzine of een andere premium benzine tankt. Voorbeelden van premium benzine zijn BP Ultimate of Shell V-Power. Let op! Niet alle benzinepompen bieden deze brandstof aan. Controleer daarom goed of je de juiste benzine kiest.

Heb jij al gecontroleerd of jouw auto geschikt is voor E10?

Gerelateerde berichten

4 Comments

  1. Indien je E10 hebt getankt waardoor bij een klassieke of oudere auto het aluminium van b.v de carburateurs is aangetast en daarna tank je E5 (maximaal 5% ethanol doch niet bekend hoeveel!) dan gaat het erosieproces gewoon door waardoor onherstelbare schade.
    Ook vreemd dat we mais, suikerriet en tarwe gaan toevoegen aan benzine terwijl er voedseltekorten op de wereld zijn. Alleen om minder afhankelijk te zijn van olie! Daardoor ben ik ook tegenstander van het toevoegen van ethanol.

  2. Beter laat dan nooit. Ik wist dit nog niet en blijk te rijden in een auto die niet geschikt is voor E10. Voor mij toch een nuttig bericht.

  3. ….je kunt altijd nog een additief toevoegen aan de ‘E10 brandstof’…gewoon te koop in een auto shop (1 ml per liter). Hierdoor wordt het vocht dat door E10 in de brandstof ontstaat geëlimineerd (trouwens voor iedere benzinemotor een aanrader….) Let wel op; er zijn additieven die alleen vocht verdrijven, maar ook additieven die tevens de kwetsbare onderdelen van oudere motoren beschermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close