Zo maak je je auto klaar voor de winter

De temperaturen dalen en het wordt steeds vroeger donker. Dat kan maar 1 ding betekenen: de winter is in aantocht. Met gladde wegen, sneeuw en hevige regenbuien kan het soms een uitdaging zijn om met de auto de weg op te gaan. Gelukkig kun je voorzorgsmaatregelen nemen om ook in die gevallen veilig van A naar B te komen. Kijk je auto goed na en volg onze tips. Zo maak je je auto klaar voor de winter.

In 10 handige stappen je auto klaar voor de winter

Je kunt je auto zelf winterklaar maken of dit laten doen bij de garage. Het is in ieder geval belangrijk om je auto voor de winter te (laten) controleren op de volgende punten:

1. Check de accu

Het is nooit fijn als je auto niet wil starten, maar op koude dagen is dat helemaal vervelend. Controleer daarom of je accu nog in orde is. Dit kun je doen met een zuurmeter of door je lichten te controleren. Start de auto, zet de radio en de ventilatie aan en kijk dan of de lichten van je auto nog fel genoeg branden. Wanneer je accu bijna op is, zullen de lichten minder fel branden.

2. Controleer je (winter) banden

Kijk voordat het gaat sneeuwen en ijzelen je banden goed na. Is het profiel nog diep genoeg? Zijn er scheurtjes te vinden en hoe staat het ervoor met de bandenspanning? Daarnaast is het verstandig om in de winter gebruik te maken van winterbanden.

3. Vernieuw de rubbers van je ruitenwissers

In de winter draaien je ruitenwissers overuren. Zorg er daarom voor dat ze in goede staat zijn. Zijn de rubbers van je ruitenwissers versleten? Dan laten ze vaak krasjes of een waas achter waardoor je minder goed zicht hebt. Kijk ze daarom goed na en vervang ze op tijd.

4. Vul de ruitenwisservloeistof met antivries

Naast goede ruitenwissers is ook een ruitenwisservloeistof met antivries onmisbaar tijdens de wintermaanden. Een normale ruitenwisservloeistof kan vastvriezen bij koude temperaturen. Dan kun je je autoruiten niet meer schoon sproeien. De ruitenwisservloeistof met antivries herken je aan zijn blauwe kleur.

5. Voorkom bevroren ruiten

Niets is zo vervelend als de autoruiten ijsvrij moeten maken voordat je naar het werk vertrekt. Plaats daarom een stuk karton of een ijsscherm over je ruiten. Zijn je ruiten toch bevroren? Gebruik dan een krabber of een spray om je ruiten ijsvrij te maken. Gebruik zeker geen water (warm of koud). De ruiten kunnen dan barsten door de te grote temperatuurverschillen.

6. Smeer de rubbers van je portieren, motorkap en kofferbak in

Door de rubbers van je portieren, motorkap en kofferbak in te smeren voorkom je dat ze vastvriezen en je ze niet meer open krijgt. Je kunt hiervoor siliconenspray, talkpoeder, rubbervet of vaseline gebruiken.

7. Hou een slotontdooier bij de hand

Soms vriest het zo hard dat je de auto niet meer open krijgt. Het slot is bevroren en de sleutel draait niet meer om. Probeer dan niet teveel met de sleutel te draaien, de kans dat deze breekt is vrij groot als jouw slot is bevroren. Gebruik in plaats daarvan een slotontdooier.

8. Kijk je remmen en schokdempers na

Hoewel je auto elk jaar wordt nagekeken tijdens een APK, is het slim om voor de winter nog eens goed je remmen en schokdempers te controleren. Zo weet je zeker dat je ook wanneer de weg glad is nog goed kunt remmen.

9. Laat een waslaag op de auto aanbrengen

Een extra waslaag zorgt ervoor dat vuil en water minder snel aan de auto blijven ‘plakken’. Door voor de winter een waslaag aan te brengen ziet de laklaag van jouw auto er na de winter nog net zo mooi uit als daarvoor.

10. Zorg voor een goede autoverzekering

Tot slot: zorg ervoor dat je auto goed verzekerd is. Met een goede autoverzekering is je auto klaar voor de winter en kun jij zelfverzekerd de weg op.

Maak jij je auto nog op andere manieren klaar voor de winter? Laat het me weten in een reactie. 

Tags

Gerelateerde berichten

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close