Concurrentie en overheidssteun in de financiële sector: kan Ditzo maar?

De Nederlandse Staat heeft sinds eind 2008 een belang van 100% in ASR Nederland. Deze partij is volgens minister De Jager nog niet klaar om te worden verkocht. Dat kan vijf jaar duren, aldus De Jager. Concurrenten met staatssteun kunnen goedkoper en staatsgegarandeerd in hun financiering voorzien. Ze kunnen dat ook vertalen naar hun tarieven, in bijvoorbeeld hypotheken, spaarrentes en pensioenfondsen. Dat levert oneigenlijke concurrentie op, waarbij verantwoordelijk gedrag van niet gesteunde bedrijven als het ware gestraft wordt.

Fortis, die na alle negatieve publiciteit tijdens de economische crisis haar naam veranderde in ASR, is nog steeds de grootste tussenpersonenverzekeraar van Nederland. Met het internetinitiatief Ditzo, een 100% dochter van ASR, heeft het bedrijf besloten om met de schijn van transparantie en klantbelang, diezelfde tussenpersoon belachelijk te maken met veel geld en tendentieuze reclamespotjes. Nu kwam dat geld in eerste instantie – schrijnend genoeg – uit de decennia lang verdiende winsten van het tussenpersonennetwerk, maar sinds 2008 komt dat geld van u en mij als belastingbetalers. Over hoeveel geld het gaat weten we niet en wat er wordt verdiend ook niet. Dat is kennelijk niet de soort transparantie die Ditzo belooft. Elke vakgenoot weet dat het geïnvesteerde geld nooit meer terugverdiend kan worden.

Het stoort ons als onafhankelijke en staatsteunvrije internetverzekeraar vanzelfsprekend enorm dat wij beconcurreerd worden met ons eigen belastinggeld. Verzekeruzelf.nl werkt immers al sinds 2002 oprecht aan een transparante en eerlijke verzekeringswereld. Wij waren bijvoorbeeld de eerste bij wie een klant zijn verzekering per dag kon beëindigen. Eventueel teveel vooruit betaalde premie wordt dezelfde avond teruggestort. Kortom, de klant zit nergens aan vast en verder geen gedoe. Oneigenlijke concurrentie is natuurlijk heel vervelend. Dat al je oorspronkelijke concepten en ideeën gejat worden en met veel marketinggeld als nieuw worden gepresenteerd, is ook niet leuk. Maar de manier waarop is eigenlijk te gênant voor woorden. Is Ditzo het voorbeeld dat de overheid ons voorhoudt?

Ditzo heeft namelijk weer iets heel erg leuks bedacht. Op de polisadministraties van de Nederlandse zorgverzekeraars wordt het in december een vrolijke boel: ze kunnen dan bezoek verwachten van de ‘real-life overstapservice’ van Ditzo. Met zangers, cheerleaders, een illusionist of een kunstschaatser vermomd als reuzenkip, komt Ditzo aankondigen dat een verzekerde heeft besloten om de zorgpolis op te zeggen en bij de internetverzekeraar van ASR onder te brengen. Ditzo geeft bestaande en nieuwe klanten op deze manier naar eigen zeggen de kans om op een ‘waardige’ en persoonlijke manier afscheid te nemen van hun huidige zorgverzekeraar. Vanaf vandaag kunnen mensen die willen overstappen naar de zorgverzekering van Ditzo op de website kiezen uit vijf acts, die klaar staan om ‘live’ afscheid te nemen van hun huidige zorgverzekeraar. De artiest met de meeste stemmen gaat in december persoonlijk bij het hoofdkantoor van een aantal zorgverzekeraars langs om hen op een bijzondere manier te bedanken. Vooruitlopend op dit feest wil ik van de gelegenheid gebruik maken om Minister de Jager persoonlijk te bedanken voor zoveel waardigheid en goed beheer van ons belastinggeld.

Tags

Frank | Verzekeruzelf

Zet de koers uit.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close