Kenteken kiezen: mag het binnenkort?

Koop je een auto in Nederland, dan hoort daar automatisch een kenteken bij. In ons land mag je niet meedenken over de letter- en cijfercombinatie van je kenteken. Deze wordt bedacht door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Toch lijkt het erop dat je binnenkort je eigen kenteken kan kiezen. VVD-kamerlid Visser wil namelijk dat iedereen zijn eigen ‘ijdelheidskenteken’ mag samenstellen. Het lijkt hem geweldig om met een kentekencombinatie rond te rijden die echt iets voor je betekent. Hij ziet niet in waarom dat niet in Nederland zou kunnen.

In andere landen mag het al
In verschillende landen kan je al jaren je eigen kenteken kiezen. Denk bijvoorbeeld aan Amerika, daar is het zelfs heel normaal. Zelfs speciale tekens zoals hartjes zijn daar toegestaan. Maar ook in België, Duitsland, Oostenrijk, Malta en Polen kan je al je eigen kenteken samenstellen. Natuurlijk zitten er wel grenzen aan de cijfer- en lettercombinaties. Zo zijn aanstootgevende en discriminerende teksten niet toegestaan. Er hangt wel een kostenplaatje aan je eigen kentekenplaat vast. Bij onze zuiderburen betaal je zo’n 1.000 euro per kenteken. Dat levert de staatskas jaarlijks miljoenen op. Dus waarom mag dit nog niet in Nederland?

Waarom nog niet in Nederland
Zoals gezegd gaat in Nederland de RDW over onze kentekens. Hoewel zij het geen probleem vinden om gepersonaliseerde kentekenplaten in te voeren, is er wel een praktisch probleem. Een probleem dat ook minister Schultz aanhaalt als argument tegen dit plan. In de landen waar je je eigen kenteken mag samenstellen, is het kenteken namelijk verbonden aan de persoon. In Nederland is dit anders: bij ons is het kenteken gekoppeld aan de auto. Wordt de auto verkocht? Dan gaat het kenteken automatisch mee.

Zou jij een kenteken willen hebben met PRINSES01? Laat het ons weten in een reactie!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close