Kinderen in de auto: waar moet je aan denken?

Ga jij regelmatig met kinderen in de auto de weg op? Dan staat hun veiligheid natuurlijk voorop. Gordel om en kinderslot op de deur: dat spreekt voor zich. Maar weet jij ook tot welke leeftijd een autostoeltje verplicht is? Of vanaf wanneer een kind voorin de auto mag?

Kind in de auto: adviezen en regels

Om ervoor te zorgen dat jouw kinderen veilig op de plaats van bestemming aankomen na een autoritje, zijn er een aantal regels en adviezen die je kunt volgen. Als je je hieraan houdt verklein je de kans op ongelukken.

Elk kind moet een eigen plek hebben in de auto

Zijn er 4 passagiersstoelen in jouw auto? Dan mag je 4 kinderen vervoeren. De regel is dat elk kind een eigen stoel moet hebben. Zorg ervoor dat ieder kind een eigen gordel heeft en gebruik altijd het kinderslot. Zo kunnen de kinderen de autodeuren niet van binnenuit openmaken: wel zo veilig als ze aan het spelen zijn onderweg.

Vervoer kinderen in een kinderzitje

Voor kinderen kleiner dan 1.35 meter is een goedgekeurd kinderzitje verplicht. Deze kun je herkennen aan een keuringslabel of sticker. Voor baby’s zijn er speciale babyzitjes. Lees de instructies van een kinderzitje altijd goed door. Zo weet je zeker dat je deze op de juiste manier bevestigt.

Vervoer een kind in de auto het liefst in het midden van de achterbank

Dit is de veiligste plek in de auto: hier loopt het kind de minste kans op zware verwondingen bij een ongeval. Heb je achter in de auto niet genoeg plaats voor het kinderzitje? Klik het dan vast op de bijrijdersstoel. Een babystoeltje plaats je tegen de rijrichting in. Zorg er in dat geval voor dat de airbag is uitgeschakeld.

Kies de juiste maat kinderzitje

Kinderen groeien hard en voor je het weet is het tijd voor een groter kinderzitje. De verschillende zitjes worden onderverdeeld in 3 groepen:

  • Groep 0+: de babyzitjes. Deze gebruik je vanaf de geboorte totdat de baby 13 kilo weegt of te groot is geworden. Daarna stap je over naar een kinderzitje.
  • Groep 1: de kinderzitjes. Deze zijn geschikt voor kinderen van 9 tot 18 kilo. Deze zitjes hebben 5 riempjes en worden in de normale rijrichting geplaatst.
  • Groep 2 en 3: na het kinderzitje komt het verhogingskussen. Zo’n kussen zorgt ervoor dat kinderen stabieler en hoger in de auto zitten. Het kussen is geschikt voor kinderen van 15 tot 36 kilo. Met dit zitje kan het kind de gewone 3 punts autogordel om.
  • De gordel: een kind mag een gewone gordel dragen bij een gewicht vanaf 36 kilo en een lengte vanaf 1.35 meter. Een kinderzitje is dan niet meer nodig. Vanaf 1.35 meter mag een kind ook, zonder autostoeltje, voorin de auto.

Let op: ga je naar het buitenland? Dan kunnen er andere regels gelden. In sommige Europese landen zijn zitjes verplicht voor kinderen tot 1.50 meter.

Weet wat te doen bij ongelukken of een aanrijding

Raak je betrokken bij een ongeluk? Dan kan dit bij je kinderen een grote indruk achterlaten. Probeer rustig te blijven en stel de kinderen gerust. Neem je mobiele telefoon en groene kaart van je autoverzekering altijd mee in de auto, zodat je hulpdiensten kunt bereiken in geval van nood.

Laat kinderen nooit alleen achter in de auto

Moet je de auto even verlaten om bijvoorbeeld iets te kopen? Neem je kinderen dan altijd mee. Een kind alleen in de auto achterlaten kan voor veel problemen zorgen. Zo is er kans op oververhitting, onderkoeling, angst en nog veel meer. Ga je kort de auto uit om te bellen of te tanken? Dan kunnen de kinderen in de auto blijven. Zorg er wel voor dat de temperatuur in de auto altijd aangenaam is en je in de buurt blijft.

Veilig autorijden met kinderen: test je kennis

Als het goed is ben jij na het lezen van dit blog helemaal op de hoogte van de regels en adviezen met betrekking tot veilig autorijden met kinderen. Of misschien heb je niks nieuws gelezen omdat je al volledig op de hoogte was? Nu kun je het bewijzen. Doe de ‘veilig autorijden met kinderen’ test. Als je slaagt krijg je van ons een officieel certificaat toegestuurd.

Doe de test >>

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close