Lentecheck voor jouw bestelauto: waar moet je op letten?

Het is bijna lente! De bloemen staan in bloei, het gure winterweer verdwijnt langzaam en het zonnetje komt wat vaker door. Het ideale moment voor mensen om de ramen te laten wassen, een tuinman in te huren of eindelijk aan die verbouwing te beginnen. Grote kans dat je er voor je bedrijf weer wat vaker met je bestelauto op uit kunt. Zorg er daarom voor dat je bestelauto tiptop in orde is en voer een lentecheck voor jouw bestelauto uit.

De lentecheck voor jouw bestelauto

Een lentecheck uitvoeren is eigenlijk heel makkelijk en kun je grotendeels zelf doen. Kom je er niet helemaal uit of heb je er geen tijd voor? Dan kun je je bestelauto natuurlijk ook naar de garage brengen. Het is in ieder geval belangrijk om op de volgende punten te letten:

Controleer de bandenspanning

De banden van je bestelauto hebben in de winter heel wat te verduren gehad. Controleer daarom de bandenspanning en kijk het profiel van de banden na. Heb je winterbanden? Wissel ze dan op tijd om voor de zomerversie.

Check de ruitenwissers en ruitensproeiervloeistof

Goed zicht is natuurlijk heel belangrijk. Controleer daarom de ruitenwissers op slijtage en laat deze op tijd vervangen. Zorg ook dat het tankje voor de ruitensproeiervloeistof goed gevuld is. In de lente/zomer kun je kiezen voor een versie die net wat sterker is en insecten of klevend vuil goed verwijdert.

Ververs de olie

Na een tijdje neemt de smerende werking van motorolie af, waardoor je motor sneller slijt. Voorkom problemen en ververs in het voorjaar de motorolie. Vervang ook het oliefilter, zodat je al het vuil eruit kunt spoelen.

                                                                                                                       Bron afbeelding: Auto55.be

Check de koel- en remvloeistof

Om echt veilig de weg op te gaan is het belangrijk om de koel- en remvloeistof van de auto regelmatig te checken.

Controleer de remmen

Versleten remmen of remmen die vastzitten kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Controleer de werking van de remmen regelmatig of laat ze nakijken bij de garage.

Laat de airco nakijken

De warme dagen komen eraan: dan is het wel heel prettig als de airco het doet. Bij veel bedrijven kun je een “airco check” laten uitvoeren. Het is verstandig om je airco op tijd een onderhoudsbeurt te geven. Wanneer er iets kapot gaat is het laten maken vaak erg prijzig.

Bekijk de slangen in de bestelauto

De bestelauto heeft in de koude wintermaanden veel te verduren gehad. Controleer daarom de slangen onder de motorkap. Ga na of ze niet lekken en geen grote deuken hebben. Natuurlijk kun je dit ook bij je garage navragen.

Controleer alle lichten

Het is heel belangrijk dat de verlichting van je bestelauto werkt. Kijk deze daarom goed na. Het is handig om dit samen met iemand anders te doen. Controleer naast de gewone de voor- en achterlampen ook de remlichten, het achteruitrijlicht, de verlichting van het nummerbord en de richtingaanwijzers.

Zorg voor krasvrije ruiten

Iets te enthousiast met de ijskrabber in de weer geweest? Dan kan het zijn dat je ruiten wat krassen hebben opgelopen. In de lente en zomer kan de zon sterk schijnen. Krassen of vegen op de ruiten kunnen het zicht dan belemmeren. Zorg er daarom voor dat de ramen schoon en het liefst krasvrij zijn.

Kijk je bestelautoverzekering na.

Kijk tot slot nog eens goed hoe het zit met jouw bestelautoverzekering: ben je nog steeds goed verzekerd? Of is het tijd om de dekking aan te passen? Dit is het ideale moment.

Check jij je bestelauto nog op andere punten in de lente? Laat het me weten in een reactie.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close