Licht je buurman op voor een goedkope vakantie

Ieder jaar is het een strijd tussen de camera en de zonnebril: wat wordt het meest bij de reisverzekering geclaimd? Vorig jaar won de camera, het jaar ervoor de zonnebril, dit jaar zal waarschijnlijk de camera weer winnen. Of de zonnebril. Je kent vast ook wel iemand in je familie of kennissenkring die na de vakantie stoer heeft geroepen dat hij ‘de kosten van de vakantie wat heeft teruggebracht’ door een beroep te doen op de verzekering.

Zakcentje dankzij fraude

Aan het einde van de vakantie doe je nog even snel aangifte van een gestolen camera of zonnebril. De politie in de zuidelijke vakantielanden doet meestal niet zo moeilijk over het invullen van het benodigde papiertje. Blij keer je huiswaarts, waar je een aantal weken later het geld van die ‘gestolen’ zonnebril, of camera, gestort krijgt. Dat is lekker, want de vakantie is – zoals ieder jaar – heel wat duurder uitgevallen dan gepland. Het lijkt soms wel of het sociaal geaccepteerd is om te frauderen met de reisverzekering, terwijl het niets minder is dan diefstal van je medemens. Nee, niet eens van de verzekeringsmaatschappij, want die gooit de premie gewoon weer wat omhoog als er veel wordt geclaimd. En die premie, die moet worden opgehoest door de consument.

Meer betalen

Het zou goed zijn als meer mensen zich dit zouden realiseren. Dat het geen grote partij is die je pakt door te frauderen, maar je buurman. En uiteindelijk heb je er alleen jezelf mee, want jij moet een hogere premie betalen. Ook de verzekeraars vragen liever niet een al te hoge premie, want anders wil niemand meer een reisverzekering bij ze afsluiten. Vandaar dat ze er alles aan doen om de fraude tegen te gaan. Maar het begint natuurlijk bij de consument, die moet zijn reisverzekering alleen gebruiken waar deze voor bedoeld is: het claimen van geleden schade tijdens vakantie. Ik zet voor dit jaar overigens in op de camera als meest geclaimde item.

Tags

Frank | Verzekeruzelf

Zet de koers uit.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close