Mannen plegen vaker verzekeringsfraude

Uit onderzoek van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) blijkt dat mannen vaker verzekeringsfraude plegen dan vrouwen. 70% van alle fraudeurs is man, slechts een kwart is vrouw. Er wordt vooral met reisverzekeringen en motorrijtuigverzekeringen gefraudeerd.

Wat is verzekeringsfraude?

Verzekeringsfraude komt regelmatig voor in Nederland. Bij het aanvragen van een verzekering geeft een persoon dan onjuiste informatie door, waardoor hij kosten bespaart of juist iets laat verzekeren wat buiten de voorwaarden valt. Ook bij het claimen van schades wordt regelmatig fraude gepleegd. Hierdoor keert een verzekeraar meer geld uit dan waar de fraudeur recht op heeft.

Vooral fraude met motorrijtuigverzekering en reisverzekering

Uit het onderzoek van CBV blijkt dat mannen vooral met motorrijtuigenverzekeringen sjoemelen. Vrouwen frauderen het meest bij reisverzekeringen. Ook de brandverzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen blijken interessant voor vrouwen: maar liefst 33% van alle fraudes bij deze verzekeringen wordt gepleegd door een vrouw.

Omvang verzekeringsfraude lastig vast te stellen

Ondanks het onderzoek van het CBV, is het moeilijk vast te stellen hoeveel verzekeringsfraude er precies gepleegd wordt. In 2004 spoorden verzekeraars zo’n 21 fraudeurs op waarmee (dagelijks) 270.000 euro werd bespaard. Nu staan er ruim 17.500 mensen op de ‘zwarte lijst’ van verzekeraars, zij hebben een waarschuwing ontvangen.

Meeste fraudeurs in Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de meeste fraudeplegers uit Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland komen. Dit zijn dan ook de meest drukbevolkte provincies van Nederland. Wanneer er gekeken wordt naar het aantal frauderegistraties per 10.000 inwoners, frauderen bewoners van Flevoland het meest. Ook Zuid-Holland en Limburg scoren hoog in het aantal verzekeringsfraudeurs. Friesland is het ‘braafst’, gevolgd door Zeeland en Gelderland.
fraudemeldingen

Bron: verzekeraars.nl, verzekeringsnieuws.nl

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close