Meer verkeersongelukken door smartphonegebruik

Kijk jij wel eens op je smartphone tijdens het autorijden? Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat de meeste verkeersongelukken worden veroorzaakt doordat een bestuurder niet oplet. Waar we dan wel mee bezig zijn in de auto? Onze smartphone! In zo’n 6% van de ongelukken is onze telefoon de boosdoener.

Drie jaar onderzoek naar verkeersongelukken

In Amerika is er 3 jaar lang onderzoek gedaan naar de oorzaak van verkeersongevallen. De onderzoekers hebben 3.542 auto’s voorzien van een camera en sensoren. Tijdens het onderzoek maakten maar liefst 900 van de deelnemende auto’s een botsing. Wat blijkt? Het lag niet aan de weersomstandigheden, bumperkleven of aan technische fouten. Bestuurders werden afgeleid vlak voordat het ongeval plaatsvond. Smartphones en het aanraakscherm op het dashboard, zijn de grote boosdoeners.

Bestuurders afgeleid in het verkeer

Uit het onderzoek blijkt dat automobilisten zich meer dan de helft van de tijd bezighouden met andere dingen dan het besturen van de auto. Ruim 4 miljoen van de 11 miljoen ongelukken per jaar, hadden in Amerika niet plaats hoeven vinden als bestuurders hun aandacht bij de weg hadden gehouden. “Onze studie bewijst dat er minder ongelukken en gewonden zouden zijn als bestuurders hun telefoon niet zouden gebruiken,” laten de onderzoekers weten.

Hoe zit het in Nederland?

“Maar de resultaten zijn niet rechtstreeks te vertalen naar de Nederlandse situatie, omdat hier meer fietsers zijn,” vertelt Willem Vlakveld van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). De SWOV doet ook veel onderzoek naar de oorzaak van verkeersongelukken. Ze voorzien auto’s, motoren en vrachtwagens regelmatig van camera’s en sensoren. Zo kan er bijgehouden worden wat de oorzaak is van de ongelukken. Volgend jaar zomer worden de resultaten bekendgemaakt.

Ben jij wel eens afgeleid door je smartphone in de auto? Wat doe je om dit te voorkomen? Laat een reactie achter!

Bron: Nu.nl, NOS.nl

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close