Wat zijn de meest geclaimde vakantieschades?

Interview met onze schade-expert

De zomervakantie is alweer voorbij. Balen! Gelukkig heb je in ieder geval de vakantiefoto’s nog. Of toch niet? Want op de terugreis zat jouw camera ineens niet meer in je tas… Toch fijn dat je in zulke situaties op je reisverzekering kunt terugvallen. Ook al krijg je daar die leuke foto’s niet mee terug. Maar welke vakantieschades worden nu eigenlijk het meest geclaimd? En wat moet je doen als je op vakantie in het ziekenhuis belandt? Tijd voor een interview met onze schade-expert!

Wat zijn de meest geclaimde schades op de reisverzekering?

De (zonne)bril, telefoon en fotocamera staan al een tijdje in de top van de meest geclaimde vakantieschades. Zo zegt ook onze schade-expert: “Je ziet regelmatig dat mensen vroegtijdig moeten terugkeren van het vakantieadres in verband met ziekte of een overlijden thuis, maar ik denk dat bagage toch het meest wordt geclaimd.” En onzorgvuldig omgaan met spullen komt in dat soort situaties toch het meeste voor. “Dat zie je ook vaak op het strand, dat mensen gaan zwemmen en heel hun hebben en houden op het strand laten liggen. Ik heb ook wel een aantal schades gehad waarbij mensen op het vliegveld hun bagage neerzetten, druk zijn, het dan willen pakken en het is weg,” aldus de expert.

Welke schadeclaim is jou het meest bijgebleven?

Sommigen hebben voor duizenden euro’s aan sieraden om. En ze nemen die kostbaarheden zonder erbij na te denken mee op vakantie. Volgens onze schade-expert kun je dat maar beter niet doen. Ze vertelt: “Ik heb ooit iemand gehad die iets van € 5.000 aan kostbaarheden in zijn koffer had zitten. Horloges en dat soort dingen. Dan denk ik dat ga je toch niet op de bagageband achterlaten? Dan is het helemaal buiten jouw toezicht. Dat vond ik best extreem. Die koffer was dus kwijtgeraakt of gestolen.”

Heb je tips om vakantieschades te voorkomen?

Natuurlijk is het balen als je plotseling dat dure horloge kwijt bent. Daar gaat je onbezorgde vakantie! Diefstal of verlies van spullen kun je helaas niet altijd voorkomen. Maar je kunt wel wat alerter zijn als je in een andere omgeving bent. “Als toerist ben je een ander doelwit dan dat je gewoon in Nederland over straat loopt,” zegt de expert. Ze geeft de volgende tips:

  1. Laat je spullen niet onbeheerd achter
  2. Gebruik een moneybelt in plaats van portemonnee
  3. Huur een kluisje in een hotel
  4. Laat kostbare spullen die je niet nodig hebt thuis
  5. Stop kostbaarheden tijdens de reis in je handbagage in plaats van in je koffer
  6. Stop je paspoort, geld en bankpasjes niet allemaal in één tas

Waarom zou je een reisverzekering afsluiten?

Heb je je spullen goed in de gaten gehouden, maar is er toch iets vervelends gebeurd tijdens je vakantie? Dan is het fijn om terug te kunnen vallen op een reisverzekering. Onze schade-expert vertelt: “Je hebt te maken met andere regelgeving, andere wetgeving, dus er kunnen je dingen overkomen waar dan hoge kosten uit voortvloeien. Stel, je wordt aangereden op de fiets. In Nederland haalt de ambulance je direct op en die kosten worden gewoon vergoed. In het buitenland is die vergoeding niet vanzelfsprekend.” De vergoeding van medische hulp in het buitenland verschilt per land en ongeval.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een reisverzekering?

De verzekeraar geeft vaak een overzicht van wat er wel en niet verzekerd is bij een bepaalde dekking. En het is dan ook handig als je van tevoren bedenkt waar je je vakantie doorbrengt. “Wat ga ik doen, wat is mijn verwachting van een verzekering en komt dat overeen met de reisverzekering die ik afsluit. Kijk van tevoren goed na waar je eigenlijk voor verzekerd bent en voor welke bedragen. Er zijn bijvoorbeeld ook verzekeringen die laptops en dergelijken uitsluiten,” aldus de expert. Elke reisverzekering biedt andere dekkingen.

Wat moet je doen bij schade op vakantie?

Heb je direct hulp nodig? Bel dan naar het noodnummer van jouw reisverzekering. Is er geen noodgeval? Stel, je zonnebril of camera is gestolen. Dan kun je het beste bij jouw verzekeraar informeren wat je moet doen.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close