Met de auto op wintersport: negen tips voor een veilige vakantie

Ga jij binnenkort met de auto op wintersport? Dan helpen we je graag op weg met de voorbereidingen. Heb je bijvoorbeeld winterbanden en/of sneeuwkettingen nodig? Hoe rijd je veilig op besneeuwde wegen? En wat moet je vooral niet vergeten tijdens een winterse tocht? Met onze negen tips kom jij veilig op je wintersportbestemming aan.

Zo ga je veilig met de auto op wintersport

Tip 1. Winterbanden helpen écht

Voordat je vertrekt naar je wintersportbestemming is het slim om winterbanden onder de auto te (laten) leggen. Het rijden met winterbanden heeft veel voordelen. Zo heb je meer grip op de weg, een kortere remweg en minder kans op ongelukken.

Bovendien zijn winterbanden in veel wintersportlanden verplicht. Heb je deze niet, dan riskeer je een boete of kun je bij een ongeluk aansprakelijk worden gesteld. Vergeet ook de sneeuwkettingen niet. Deze kun je zelfs met winterbanden nog wel eens nodig hebben op besneeuwde bergwegen.

Tip 2. Maak de auto winterklaar

Hoewel het rijden met winterbanden de reis naar jouw wintersportbestemming al een stuk veiliger maakt, zijn er nog een paar voorbereidingen die je kunt treffen voordat je vertrekt:

  • Zorg dat de ruitensproeiertank goed gevuld is. Kies voor een ruitensproeiervloeistof met antivries. Dan vriest deze niet vast in je reservoir;
  • Neem folie of een deken mee voor de ruiten van je auto. Hiermee is krabben verleden tijd. Voor de zekerheid kun je ook een flesje ruitontdooier meenemen. Kies ook hier voor de antivriesvariant;
  • Controleer de bandenspanning en het oliepeil voor vertrek. Dit kun je zelf doen bij een tankstation of laat je helpen bij een garage.

Tip 3. Bereid je goed voor met onze wintersport paklijst

Je weet nooit wat je onderweg naar je wintersportbestemming tegenkomt. Voeg daarom noodnummers van de landen waar je komt en andere belangrijke telefoonnummers toe in je telefoon: ambulance, politie, brandweer, hotel en van familieleden. Zo ben je goed voorbereid mocht er onderweg toch wat gebeuren. Bereid je daarnaast goed voor op elke onverwachte situatie in de auto. Denk bijvoorbeeld aan een goede ijskrabber en een extra fles antivries ruitensproeiervloeistof.

Zeker weten dat je écht niets vergeet op je wintersportvakantie? Download dan onze wintersport paklijst en ga zelfverzekerd op wintersport!

op wintersportvakantie met de auto

Tip 4. Ben extra voorzichtig in het verkeer

Grote kans dat het in je wintersportgebied sneeuwt of ijzelt als je onderweg bent? Pas daarom je rijgedrag dan aan. Met onderstaande richtlijnen wordt de kans op ongelukken een stuk kleiner:

  • Let op je snelheid: rijd wat langzamer;
  • Houd voldoende afstand op je voorganger;
  • Oefen op een parkeerplaats of afgelegen weg. Probeer zachtjes te remmen, voel of de auto anders rijdt en hoe je het beste een bocht kunt nemen;
  • Maak geen snelle rem- of stuurbewegingen en trek niet te snel op;
  • Rem voorzichtig en op tijd. Voel je je auto wegslippen? Laat dan onmiddellijk de rem los en rem even later weer voorzichtig;
  • Stop op tijd en wissel regelmatig van bestuurder. Een goede richtlijn is om de twee uur. Zo blijf je fit en alert achter het stuur.

Tip 5. Ken de regels onderweg: ieder land heeft zijn eigen regels

Ieder land heeft zijn eigen regels als het gaat om autorijden. In Frankrijk moet je bijvoorbeeld een blaastest bij je hebben en in veel wintersportlanden zijn winterbanden verplicht. Neem je graag een drankje op jouw wintersportvakantie? Let er dan op dat het toegestane promillage per land verschilt. In Nederland, België en Duitsland is maximaal 0.5 promille toegestaan. In bijvoorbeeld Oostenrijk en Polen zijn de regels strenger. Pas dus goed op met de après-ski. Het meest veilige is natuurlijk: drink vooral niet als je nog moet rijden.

Tip 6. Bekijk voor vertrek de beste route

In veel skigebieden komt het regelmatig voor: bergwegen die geblokkeerd zijn door lawines of gladheid. Bekijk daarom vooraf welke route je het beste kunt nemen en hou onderweg de fileberichten in de gaten. Controleer ook de sneeuwhoogtes en updates over lawinegevaar. Bekijk dit online via je telefoon. Zo kom jij het snelst op je plaats van bestemming aan én ga je veilig met de auto op wintersport.

Tip 7. Rijd de tank niet te ver leeg

Ben je net lekker onderweg, is je tank bijna leeg. Niets aan de hand zou je denken: even naar het tankstation en je kunt weer verder. Toch kan dat flink tegenvallen. Vooral in Duitsland (in de omgeving van München) liggen tankstations verder van elkaar verwijderd. Ook in afgelegen gebieden kan het tegenvallen om snel een tankstation te vinden.

Tip 8. Zorg voor vermaak in de auto

Ga je met de auto op wintersport en gaat het hele gezin mee? Zorg dan voor vermaak onderweg. Vooral voor de kinderen kan het ‘saai’ worden in de auto. Neem een spelletje mee, of bedenk onderweg leuke spelletjes. Een tijdschrift, boek, film of leuke meezing cd doen het natuurlijk altijd goed. Let wel op dat jij als bestuurder niet teveel wordt afgeleid.

Tip 9. Zorg voor een goede verzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker op de skipiste. Natuurlijk heb je jouw auto goed verzekerd voordat je op pad gaat. Overweeg daarnaast een reisverzekering met wintersportdekking. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan bij een ongelukje tijdens het skiën of snowboarden.

Heb jij nog andere tips voor wintersporters die met de auto op pad gaan? Laat het ons weten in een reactie!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close