Moet bellen op de fiets verboden worden?

Even snel bellen op de fiets: we doen het allemaal wel eens. Toch kan het zijn dat bellen op de fiets binnenkort verboden wordt. Uit onderzoek blijkt dat in 20% van alle ongevallen met fietsers tussen de 12 en 24 jaar, het gebruik van een smartphone een grote rol speelt. Minister Schultz (Infrastructuur) wil dat het verkeer veiliger wordt. Daarom laat zij onderzoeken of het een goed idee is om bellen op de fiets te verbieden.

Steeds meer gebruik van mobieltjes op de fiets

Steeds meer fietsongelukken worden veroorzaakt door het gebruik van mobiele telefoons. Er zijn verschillende campagnes opgezet om het gebruik van smartphones op de fiets terug te dringen, maar dit leidde niet tot het gewenste resultaat. 1 op de 3 jongeren tussen de 12 en 21 jaar gebruikt inmiddels een mobieltje op de fiets.

Moeten mobiele telefoons én gadgets verboden worden?

Volgens Schultz zou het verbod van bellen op de fiets een ‘afschrikwekkend effect’ hebben. Naast bellen op de fiets, wordt ook gekeken of het gebruik van de smartwatch verboden moet worden. Hetzelfde geldt voor het gebruik van bepaalde functies op een smartphone, zoals appen. Toch is het niet gemakkelijk om het verbod echt door te voeren. Er moet eerst nog veel onderzoek naar gedaan worden.

Mensen moeten bewust worden van de gevaren

Een woordvoerster van Veilig Verkeer Nederland geeft aan blij te zijn dat minister Schultz serieus naar het probleem gaat kijken. “Het hoeft niet per se een wetswijziging te betekenen. Het kan ook een campagne worden om mensen bewust te maken van de gevaren van het bellen op de fiets.”

Vind jij dat bellen op de fiets verboden moet worden? Laat het ons weten in een reactie.

Bron: telegraaf.nl

Tags

Gerelateerde berichten

3 Comments

  1. Het gebruik van een telefoon of smartphone op de fiets moet,net zoals bij het autorijden, verboden worden. Ik heb al de nodige opgestoken middelvingers van de, meest nog jonge, gebruikers gehad.als ik weer een noodstop moest maken om een ongeluk te voorkomen.

  2. Helemaal mee eens, ik merk al aan de fietser voor mij of die aan de telefoon is, of niet. Het is zo vertragend en vermoeiend.
    Fietsers van tegenwoordig houden niet meer links aan, houden van spookrijden EN zitten aan de telefoon. Ik word met de dag agressiefer op de fiets. Puur door mede fietsers die zich niet aan de afgesproken simpele verkeersregels houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close