Motor kopen: waar moet je op letten?

Ga je een motor kopen? Gaaf! Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een motor. Of je nu een nieuwe of een tweedehandse motor koopt, het blijft een dure en spannende aankoop. Eentje waar je goed over na moet denken. Het zou natuurlijk zonde zijn als jouw motor na aanschaf meteen gebreken vertoont. Daarom leggen wij je graag uit wat de belangrijkste punten zijn waar je op moet letten.

Motor kopen? Hier moet je op letten:

 • Kies de motor die bij je past. Dat begint bij het bepalen of je een tweedehands motor of een compleet nieuwe motor wilt kopen. Dit heeft allebei voordelen en nadelen. Zo is een tweedehands motor goedkoper dan een nieuwe. Maar met een nieuwe motor heb je nog garantie en minder kans op mankementen. Vervolgens bepaal je welk model en type je wilt kopen. Hou hierbij onder andere rekening met het rijcomfort, zitcomfort, de opstaphoogte, het brandstofverbruik, wegenbelasting en natuurlijk je budget.
 • Check de aanbieder van de motor. Koop je bij een erkende dealer? Dan is de vraagprijs vaak iets hoger. Dit heeft vooral te maken met de geboden garantie en service. Vertoont de motor na aanschaf gebreken, dan kun je dit vaak verhalen op de dealer. Kies je ervoor om van een particulier te kopen? Dan ben je meestal goedkoper uit, maar heb je minder zekerheden wat betreft de service. Bedenk daarom goed wat jij belangrijk vindt en controleer met wie je zaken doet.
 • Maak een proefrit. Heb je een motor gevonden die op het oog voldoet aan jouw wensen? Maak dan een uitgebreide proefrit. Je kunt dan meteen een aantal dingen checken, zoals de acceleratie, de ligging op de weg, de banden, het zit- en rijcomfort en de remmen. Test alle knoppen, lichten en geluiden. En let er bij het starten van een tweedehands motor goed op of het motorblok koud aanvoelt. Dit is de enige manier om de motor goed te testen.
 • Controleer de motor op schade. Bij een nieuwe motor kan je ervan uitgaan dat de motor in goede staat is. Koop je een tweedehands motor? Let dan goed op eventuele roestplekken, krassen, lekkage, missende onderdelen of andere (zichtbare) slijtage. Meld dit altijd bij de verkoper. Dit kan je meenemen in de onderhandelingen. Wellicht kun je afspreken dat de motor eerst een (lente)check krijgt voordat je hem koopt.
 • Check de onderhoudsgeschiedenis. Vraag altijd een geschiedenis op van het onderhoud. Hierin vind je precies welke reparaties en onderhoudsbeurten de motor heeft gehad. Laat (bij twijfel) de motor door een andere garage of monteur checken. Zo weet je zeker dat er geen verborgen gebreken zijn.
 • Zorg voor een koopovereenkomst. Vermeld in het koopcontract zaken zoals de leveringstermijn, garantie, de kilometerstand en eventuele bekende gebreken aan de motor. Komt de verkoper de afspraken niet na? Dan kan je door middel van een goed koopcontract van de koop afzien. Bijvoorbeeld als de motor niet op tijd geleverd wordt.
 • Controleer bij overdracht de papieren en sleutels. Heb je de motor gekocht? Dan moet de motor op jouw naam gezet worden. Een erkende dealer regelt dit voor jou. Maar je kan dit ook zelf regelen bij de grotere postkantoren. Je hebt dan het kentekenbewijs en het overschrijvingsbewijs nodig. Let er bij de overdracht goed op dat je deze documenten ontvangt. Check ook of je de juiste (originele) sleutels van de motor ontvangt.
 • Sluit een motorverzekering af. Als eigenaar van een motor ben je verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten, een zogenaamde Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) voor motoren. Je bent dan verzekerd als je met jouw motor schade veroorzaakt bij anderen. Wil je ook verzekerd zijn bij bijvoorbeeld diefstal, brandschade of schade door eigen schuld? Kies dan voor een uitgebreidere dekking, zoals de Beperkt Casco of Volledig Casco dekking. Bij Verzekeruzelf.nl ben je met de motorverzekering direct verzekerd en kan je zelfverzekerd met jouw motor op pad!
Tags

Gerelateerde berichten

2 Comments

 1. Zou je onderdelen ook los kunnen verzekeren? Hheb ik me eigenlijk altijd al afgevraagd. Kan me voorstellen dat je nieuwe onderdelen beter verzekerd wil hebben dan de oude

  1. Hoi Johan, het is begrijpelijk dat je nieuwe onderdelen van je motor beter verzekerd zou willen hebben dan de oude. Maar helaas is losse onderdelen verzekeren bij ons niet mogelijk. Met vriendelijke groet, Verzekeruzelf.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close