Motorrijden in de regen: levensgevaarlijk?

Eindelijk is het zover: het motorseizoen is weer begonnen. Natuurlijk wil je meteen een ritje maken. Snel zet je nog jouw favoriete motorhit op je iPod en je bent klaar om te gaan. Maar net op dat moment slaat het weer om. Regen valt met bakken uit de lucht. Daar gaat je motorrit, want zin om zeiknat te worden heb je niet. En is motorrijden in de regen ook niet levensgevaarlijk? Of valt het eigenlijk wel mee?

Motorrijden in de regen: minder aquaplaning

Rijden op nat wegdek brengt meer risico’s met zich mee. Maar levensgevaarlijk? Dat is motorrijden in de regen niet. Wist je dat aquaplaning bij motoren minder vaak voorkomt dan bij auto’s? Motorbanden voeren namelijk makkelijker water af. Dit komt doordat het bandoppervlak minder breed is. Je moet je motorbanden wel op tijd vervangen. Bij een profieldiepte onder de 2 à 3 millimeter wordt water minder goed afgevoerd.

70% grip op de weg bij nat weer

Een tweede reden waarom je in de regen gewoon kunt motorrijden, heeft te maken met de grip van je motorbanden. Een gemiddelde motorband heeft bij nat weer nog steeds 70% grip op de weg. De meeste motorrijders maken niet eens gebruik van hun maximale grip. Sterker nog: de gemiddelde motorrijder gebruikt maar 60% van de maximale grip. Ook in de regen kun je als motorrijder dus veilig de weg op. Vertrouw je het natte wegdek niet? Pas dan je snelheid aan. Je kunt gladde wegdelen natuurlijk ook grotendeels vermijden.

Gladde wegdelen vermijden

De volgende hindernissen kun je in de regen beter niet nemen:

  • Putdeksels
  • Klinkers en kinderkopjes
  • Plassen
  • Schuimvorming door vuil en olie
  • Witte wegmarkeringen
  • Reparatieplekken (zwarte strepen op de weg)

Kun je bovenstaande hindernissen niet omzeilen? Rij er dan zo recht mogelijk overheen. Remmen en accelereren op bijvoorbeeld een zebrapad, kun je beter niet doen. Slip je toch? Probeer dan foute reflexen, zoals remmen, te voorkomen. De band herpakt meestal zelf weer zijn grip op het asfalt.

Zien en gezien worden in een regenbui

Niets is zo vervelend dan geen goed zicht op de weg. Bijvoorbeeld door opspattend water. De oplossing? Turtle Wax. Als je jouw vizier vooraf goed behandeld met deze wax, blijven regendruppels niet op het vizier liggen. Turtle Wax voorkomt alleen niet dat je vizier beslaat. Hiervoor bestaan wel andere opties, zoals een pinlockvizier, een anti-condens masker of een inplakvizier. Uiteraard is het ook belangrijk dat andere weggebruikers jou zien. Wil je jouw zichtbaarheid als motorrijder verbeteren? Trek dan fluorkleding aan in de regen en doe een fluorhelm op. Hou ook voldoende afstand ten opzichte van anderen.

Wat trek je aan in de regen?

Natuurlijk heb jij geen zin om kletsnat te worden. Daarbij word je snel moe als je doorweekt bent. Gelukkig kun je je ook op de motor goed weren tegen regen. Draag jij altijd een leren motorpak? Dan kun je deze beter thuislaten. Leer is namelijk niet waterdicht. Trek een waterdicht pak van textiel aan of een regenoverall. Vergeet ook niet je mouwen over de uiteinden van je handschoenen te schuiven. Doe de pijpen van je broek over je laarzen en zorg dat de kraag van je jas goed aansluit. Zo kun jij zelfverzekerd op weg!

Rij jij wel eens motor in de regen? En hoe bereid jij je voor op een hevige regenbui? Laat het me weten!

Tags

Gerelateerde berichten

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close