Motorrijden met kinderen: hier moet je aan denken

De wind in je gezicht, elke file voorbij rijden, unieke plekken ontdekken: motorrijden brengt ongekende vrijheid met zich mee. Hou jij van motorrijden en heb je kinderen? Grote kans dat je ze deze voorliefde wilt meegeven. Je kinderen zullen het machtig vinden om bij jou achterop te klimmen en mee te toeren. Weet jij welke regels er gelden voor motorrijden met kinderen? En welke veiligheidsmaatregelen je het beste kunt nemen? Wij helpen je op weg.

Regels voor motorrijden met kinderen

De Nederlandse wet stelt geen minimale leeftijdseisen om mee te mogen rijden op een motor. De enige regels die gelden zijn: de bijrijder moet een eigen zitplaats hebben achterop en met de voeten bij de voetsteunen kunnen. Daarnaast moet de bijrijder een passende helm dragen die goedgekeurd is. Heb je aan deze eisen voldaan? Dan mag je kind mee achterop de motor. Vaak wordt als minimale leeftijd tussen de 10 en 12 jaar geadviseerd. Het is belangrijk dat het kind goed kan blijven zitten en zich goed vast kan houden achterop. Daarnaast moeten het hoofd en de nek genoeg ontwikkeld zijn om de helm te kunnen dragen.

Veiligheid voorop

De wet vertrouwt dus vooral op je eigen beoordelingsvermogen. Stel altijd de veiligheid voorop, het gaat immers om je kind. Zorg daarom naast de passende helm voor een goed outfit. Denk hierbij aan een warme jas, stevige broek en handschoenen. Zo krijgt je kind het niet koud achterop en is het motorrijden voor jullie beiden een plezier. Daarnaast zijn er speciale kinderzitjes verkrijgbaar. Deze zorgen voor extra ondersteuning achterop. Wel zo comfortabel én veilig. Vergeet tot slot de oordopjes niet, voor zowel jezelf als je kind. Zo voorkomen jullie gehoorschade.

Maak vooraf afspraken

Op de motor is het lastig communiceren met je bijrijder. Zorg daarom dat je duidelijke afspraken maakt met je kind voordat jullie op de motor stappen. Leg bijvoorbeeld uit dat hij/zij niet tegen moet leunen in de bochten. Spreek daarnaast een teken af dat je kind je kan geven als het tijd is voor een tussenstop. Bijvoorbeeld wanneer hij/zij in slaap dreigt te vallen of naar de wc moet. Zo blijft het rijden voor beiden een plezier.

>> Heb jij al een goede motorverzekering? Kijk hier voor een scherpe premie en ga zelfverzekerd de weg op.

Tags

Gerelateerde berichten

One Comment

  1. Interessant om te lezen. Steeds meer vrouwen rijden motor. Ben benieuwd of die ook met kinderen op de motor stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close