Nationale complimentendag: zet iemand in het zonnetje

Het is vandaag nationale complimentendag. De perfecte dag om je vrienden, familie of collega’s eens in het zonnetje te zetten. Niet met cadeaus, maar met complimentjes. Want zeg eens eerlijk, hoe vaak zeg jij tegen iemand dat je diegene waardeert? Dat je zo blij bent diegene als vriend, of dat je het zo fijn vindt dat hij of zij er altijd voor jou is?

Geven van een compliment

Eerlijk is eerlijk, de meeste van ons geven weinig complimentjes. We zijn er als de kippen bij als er iets fout gaat, maar richten ons minder op wat er goed gaat. Laat staan dat we er iets over zeggen. Daarom help ik je graag een handje vandaag. Natuurlijk begrijp ik dat je het misschien eng vindt of ongemakkelijk. Maar als je maar oprecht bent, zal de ontvanger het enorm waarderen.

Waar moet je op letten?

  • Geef een persoonlijk compliment. Bijvoorbeeld: “Ik vind het heel fijn dat jij er altijd voor mij bent”. En niet “Jouw voetbalteam doet het echt goed dit jaar”. Zodra het compliment te algemeen is en betrekking heeft op heel de groep, zal het compliment niet persoonlijk opgevat worden. Want ligt het aan die persoon dat het voetbalteam zo goed scoort?
  • Geef complimentjes in de “ik-vorm”. Het is namelijk een compliment van jou naar de ander.
  • Vertel waarom je iets vindt. “Ik vind jou heel bijzonder, omdat….”.
  • Wees oprecht en overdrijf niet. Meen wat je zegt, anders hebben mensen dat snel door. Overdrijf daarom niet.

Waarom is het belangrijk?

Iedereen wil gewaardeerd worden. Het krijgen van een compliment maakt onze dag weer goed. Het tovert een lach op je gezicht en geeft je een goed gevoel over jezelf. Accepteer een compliment daarom met een simpel “Dankjewel”. Hoe leuker jij reageert op het compliment, hoe leuker het voor de gever is om jou de volgende keer weer een complimentje te maken. Zo worden we allemaal nog zelfverzekerder!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close