Nieuw huis, nieuwe woonverzekeringen

Yes! Het is gelukt, je hebt het huis van je dromen gevonden! Naast héél veel shoppen, inspiratie opdoen en klussen is het belangrijk dat je niet vergeet om op tijd de juiste verzekeringen af te sluiten. Tijdens het verhuizen schiet dit er nog weleens bij in. Weet je niet hoe je dit aanpakt of welke woonverzekeringen nodig zijn? Lees dan onze tips!

Een uitstekend moment om je woonverzekeringen te herzien

In een vorige blog vertelden we al dat verhuizen een belangrijk moment is om je (woon)verzekeringen te herzien. Je woonverzekeringen zijn namelijk aangepast aan je woonsituatie en deze gaat natuurlijk veranderen. Om onbezorgd van je nieuwe woning te kunnen genieten is het verstandig om na te denken over een opstal- en/of inboedelverzekering.

Welke woonverzekeringen zijn er eigenlijk?

De opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering

De opstalverzekering dekt alle waarde die vastzit aan je huis. Het gaat om spullen of materialen die je uit de woning moet slopen als je deze wilt verwijderen. Denk aan materialen als dakpannen en stenen, maar bijvoorbeeld ook de badkamer en keuken vallen onder de opstalverzekering. Is er brand in jouw woning, waardoor je flink wat schade hebt? Dan wordt de schade door je opstalverzekering gedekt.

De inboedelverzekering

De inboedelverzekering dekt de waarde van de spullen die je in huis hebt. Soms zijn dit best wel persoonlijke spullen, zoals sieraden die je van je moeder of vader gekregen hebt. Het kan ook gaan om bijvoorbeeld meubels en de televisie. Een inboedelverzekering keert onder andere bij schade of diefstal uit.

Een grijs gebied

Soms is er onduidelijkheid over wat er nu precies onder de opstal- of inboedelverzekering valt. Er zijn natuurlijk ook veel uitzonderingen. Stel jezelf altijd de vraag of je het product wel of niet mee kan nemen bij een verhuizing. Zo is een inbouwkoelkast onderdeel van de opstalverzekering, terwijl een losse koelkast weer onder de inboedelverzekering valt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de diepvries, oven of magnetron.

Welke verzekeringen zijn geschikt voor jou?

Ik ga een huis of appartement huren

Ga je een huis of appartement huren? Dan is het belangrijk om na te gaan hoe jouw huurbaas de verzekeringen geregeld heeft. In de meeste gevallen heeft de huurbaas namelijk een opstalverzekering voor schade aan de woning. Je kunt er dan zelf voor kiezen of je voor de spullen in jouw woning een inboedelverzekering af wilt sluiten.

Ik heb een huis of appartement gekocht

Heb je een huis gekocht? Vaak is een opstalverzekering vanuit de hypotheekverstrekker verplicht. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar hier wordt wel vaak voor gekozen. Stel je voor dat je wasmachine lekt over de laminaatvloer of tijdens een inbraak je nieuwe televisie gestolen wordt. Met een inboedelverzekering ben je zo altijd goed verzekerd. Als je een appartement koopt is het verstandig om te kijken of je zelf een opstalverzekering af moet sluiten. Het kan namelijk zijn dat er vanuit de Vereniging van Eigenaren (VvE) een opstalverzekering voor het hele pand geregeld is.

Vanaf wanneer moeten de verzekeringen ingaan?

Heb je een koopwoning en is een opstalverzekering verplicht? Zorg dan dat deze in gaat op de dag dat de eigendomsoverdracht gepland is. Heb je ook een inboedelverzekering? Zorg dan dat je deze om zet vanaf de dag dat je verhuist naar je nieuwe woning. Heb je een huurwoning? Zorg dan dat je verzekeringen starten op de dag van de sleuteloverdracht.

Ga jij binnenkort verhuizen?

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close