Oldtimers, 10 zelfverzekerde tips

Ik heb meer dan 10 jaar in oldtimers gereden. Teruggerekend in geld had ik beter in een Bentley kunnen rijden met chauffeur maar daar gaat het oldtimer rijders niet om. Het gaat om de emotie. Je houdt van de vormgeving, het verhaal achter het merk of model, de unieke details en de strijd tegen de vergetelheid en de tand des tijds. De keerzijde is echter dat deze strijd huwelijken kan kosten en de liquiditeit ernstig in gevaar kan brengen. Hierbij de lessen die ik heb geleerd om te overleven:

  1. Probleem bij aanschaf van je droomauto is dat je verliefd wordt. Neem iemand mee die verstand van oldtimers heeft en die niet verliefd is.
  2. Technisch: Motor mag niet blauw roken bij starten en optrekken, dit duidt over het algemeen op olie gebruik. Geen waterdamp uit uitlaat als motor warm is, anders kan dit duiden op een lekke koppakking.
  3. Carrosserie:  Dragende delen zoals: draagbalken, bevestiging, ophanging mogen niet verrot zijn. Bulten op de lak, dit duidt over het algemeen op plamuur plekken.
  4. Chassis nummer, deze staat meestal voor onder de motorkap, moet overeenkomen met het nummer op het kenteken bewijs. Wanneer het nummer in de auto afwijkt van het nummer in de papieren: niet kopen, de auto kan niet eens worden goedgekeurd!
  5. Maak altijd een proefrit!
  6. Wees niet bang voor het kopen van een auto op Buitenlands kenteken. Bij een auto in goede staat en met buitenlandse papieren erbij is het verkrijgen van een Nederlands kenteken geen enkel probleem.
  7. Laat uw oldtimer taxeren. Tijdens de geldigheid van het taxatierapport (dit is meestal 3 jaar), keert de verzekeringsmaatschappij bij diefstal of total-loss de getaxeerde waarde uit.
  8. Sluit een goede oldtimerverzekering af en vergelijk tenminste drie maatschappijen. Veelal is het verstandig om te kiezen voor een vorm van cascodekking omdat een WA dekking alleen de schade van de tegenpartij dekt en u zelf bij een schuldschade helemaal niets krijgt uitgekeerd.
  9. Wordt lid van de oldtimer club
  10. Vergeet het thuisfront niet. Zoek een goede balans tussen hobby en privé.
Tags

Frank | Verzekeruzelf

Zet de koers uit.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close