Omvallende verzekeraars toekomstbeeld?

Onverzekerd rondrijden omdat je verzekeraar failliet is? Een jaar geleden was dit nog ondenkbaar, de val van Ineas laat echter zien dat dit wel degelijk mogelijk is. De Nederlandse Bank had als toezichthouder van verzekeraars tijdig in moeten grijpen. Echter keken zij toe hoe de reservepot van Ineas hard leegliep en riepen zij op 24 juli de noodregeling af.

Voorbode?

Is het faillissement van Ineas een voorbode voor slechte tijden in verzekeringsland? Voor grote risicodragende partijen niet. Feit is echter wel dat verzekeraars al jaren met premies aan het stunten zijn en dat het vet inmiddels wel van de bedrijven af is. Verzekeraars moeten kritisch kijken naar hun businessmodel en de inrichting van de organisatie om het hoofd ook in de toekomst boven water te houden zonder torenhoge premies aan hun klanten door te berekenen.

Wat ging er mis bij Ineas?

In het geval van Ineas was het toenemend aantal schadegevallen van begin dit jaar de strop. Zij hadden 10 miljoen euro nodig om deze moeilijke periode te overleven, maar konden dit niet opvangen en kregen geen injectie van De Nederlandse Bank. Opmerkelijk wanneer je bedenkt dat dezelfde toezichthouder andere verzekeraars met honderden miljoenen euro’s heeft gesteund. Maar dat terzijde. Naast het gebrek aan reserves had Ineas een rommelige internationale organisatiestructuur en is er ook intern niet tijdig ingegrepen.

Calimero moet voor zichzelf zorgen

Moeten onze klanten nu bang zijn dat wij om gaan vallen? Nee, wij houden continu in de gaten of ons businessmodel nog winstgevend is en sturen bij wanneer nodig. Daarnaast hebben we een streng selectie beleid. Slecht klanten komen er bij ons niet in, goede klanten hoeven niet voor de kosten op te draaien en de reservepot blijft op peil. Iets waar weinig andere verzekeraars rekening mee houden. Bovendien is Verzekeruzelf.nl een volmachtbedrijf, wij zijn niet de risicodragende organisatie. Dat zijn de grote verzekeraars met wie wij zaken doen. We hebben een platte en efficiënte organisatie met Intrasurance als moederbedrijf. Zo rijdt je nooit onverzekerd rond, mits je natuurlijk gewoon de premie betaalt!

Tags

Frank | Verzekeruzelf

Zet de koers uit.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close