
Opstijgend vocht in jouw woning: dit kun je eraan doen
Of je nu een historisch pand hebt of een nieuwbouwwoning: vochtige plekken kunnen overal ontstaan. Het lijkt onschuldig, maar vochtige plekken kunnen zelfs voor gezondheidsrisico’s zorgen. Daarnaast kost het meer energie om een woning met vochtplekken warm te houden, waardoor het dus ook geen pretje voor je portemonnee is. Gelukkig zijn er manieren om opstijgend vocht in jouw woning te bestrijden. Wij geven je graag tips.
Oorzaken van opstijgend vocht in een woning
Een recent onderzoek wijst uit dat maar liefst 1 op de 3 woningen ooit last heeft gehad van vochtproblemen. Opstijgend vocht ontstaat vaak in woningen met kruipruimtes, kelders, verouderde muren of kapotte voegen. Daarnaast kunnen vochtplekken ontstaan in ruimtes waar gedoucht of gekookt wordt en er geen goede ventilatie is. Ook lekkende leidingen kunnen vochtplekken veroorzaken.
Vochtplekken voorkomen: dat doe je zo
Hoewel het niet altijd mogelijk is om vochtplekken te voorkomen, zijn er toch een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om de kans op vochtplekken te verkleinen.
Help! Zijn er al vochtplekken in jouw woning?
Vochtplekken in jouw (nieuwe) woning zorgen natuurlijk even voor paniek. Het ziet er niet mooi uit, ruikt niet fris en blijft zich verspreiden. Daarnaast kan het zelfs uw apparatuur zoals wasmachines, drogers en keukenapparatuur beschadigen. Een opstalverzekering of inboedelverzekering komt in die gevallen van pas, maar natuurlijk wil je liever de schade voorkomen.
Heb jij al ooit last gehad van vochtplekken in jouw woning? Dan horen wij graag hoe jij dit probleem hebt aangepakt. Wij lezen jouw oplossingen of tips graag in een reactie!
Had ook problemen met vocht in huis er moest constant een ontvochtiger draaien maar sinds het huis geïsoleerd (spouw en vloer) is het vochtprobleem ook weg
Ik zit nog middenin de vochtproblemen. Na de renovatie van mijn flat (ik woon op 1-hoog) kwam er afvoerwater omhoog uit het toilet en het douche-putje. Het kwam gelukkig niet hoger dan de drempels. De grote afvoerpijp zat verstopt met zand en bouwafval. Een half jaar later: weer overstroming. Deze keer alleen uit het douche-putje – de vloer-afvoer van de toiletpot was inmiddels gerepareerd) maar wel over de drempel. Mijn hele gang stond blank. Nou ja, blank… het was afvoerwater van het toilet.
Inmiddels ruim een maand verder. Het schijnt dat de afvoerpijp leeggemaakt is. Ik zit nog wel met een kromgetrokken laminaatvloer en stinkende, soppige ondervloer. Eigenlijk vind ik het ook niet eerlijk dat ik die schade op mijn inboedelverzekering moet verhalen. Ik heb de verhuurder via een aangetekende brief aansprakelijk gesteld, maar de enige reactie was: opgeven aan je inboedelverzekering.
Intussen krijg ik er een punthoofd van. Ventileren is moeilijker nu de boel enorm goed geïsoleerd is. Ieder voordeel, he…
Ik verblijf dus in afwachting, vooral in afwachting van afhandeling.
Beste Monique, bedankt voor het delen van je verhaal. Vervelend om te lezen dat je last hebt van waterschade. Voor vragen met betrekking tot je schademelding raad ik je aan contact op te nemen met onze schadeafdeling: schadebehandeling@verzekeruzelf.nl. Succes!