Opvallen op de fiets tijdens donkere dagen? Dat doe je zo!

Het wordt steeds vroeger donker en de winterperiode komt eraan. Fietsers halen daarom massaal hun handschoenen en sjaals uit de kast, maar vergeten daarbij vaak hun fietslampjes en reflecterende jasjes. En dat is jammer, want jaarlijks gebeuren er honderden ongelukken omdat fietsers niet goed opvallen in het verkeer. Dit kun je voorkomen met onze tips:

1. Zorg voor goede fietsverlichting

Bekijk voordat je op de fiets stapt of je verlichting het nog goed doet. Heb je geen verlichting op je fiets? Neem dan losse fietslampjes mee. Je kunt deze aan je stuur klikken of aan je kleding vast maken. Je kunt losse fietslampjes vinden bij de plaatselijke fietsenmaker, maar natuurlijk ook online bij bijvoorbeeld bol.com.

2. Draag reflecterende kleding

Zorg naast de juiste fietsverlichting op donkere, regenachtige dagen ook voor reflecterende kleding. Zo val je extra goed op in het verkeer. Er zijn reflecterende jassen, armbanden, petten, vesten en zelfs hippe rugzakken verkrijgbaar. De meeste reflecterende jassen zijn ook nog eens waterdicht. Zo kom je na een regenachtige fietstocht niet alleen veilig maar ook droog aan.

3. Plak reflectoren op de wielen van je fiets

Naast het dragen van reflecterende kleding kun je ook reflectoren op de wielen van je fiets plakken. Deze zijn verkrijgbaar bij bijna alle fietsenwinkels. De reflectoren gaan erg lang mee, waardoor je dus jarenlang goed opvalt in het verkeer. Er zijn standaard gele reflectoren verkrijgbaar, maar ze zijn ook in allerlei andere kleuren, patronen en designs te vinden.

4. Kies voor een veilige route met straatverlichting

Helaas is het dragen van reflecterende kleding niet altijd voldoende. Is het mistig of regenachtig? Dan zien andere weggebruikers jou nog minder goed. Kies daarom altijd voor de meest veilige route met zo veel mogelijk verlichting.

5. Ben extra voorzichtig bij het oversteken of het nemen van voorrang

Is je fiets voorzien van verlichting en reflectoren? En heb je een reflecterende jas aan? Dan kan het bijna niet meer mis gaan, zou je denken. Toch is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn wanneer je over wilt steken, een rotonde neemt of voorrang wilt nemen. Steek je hand goed uit, kijk of de andere weggebruikers je gezien hebben en neem dan pas de beslissing om door te fietsen. Zo kom jij veilig de donkere dagen door.

Hoe zorg jij dat je als fietser opvalt in het verkeer? Laat het ons weten in een reactie!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close