overstekende dieren, voorrang

Moet je voorrang verlenen aan overstekende dieren?

Stel je voor: je rijdt met 80 kilometer per uur over een provinciale weg. Het is 8 uur ’s ochtends, vrij mistig en druk op de weg. Je zet je radio nog een tikkeltje harder en denkt na over de komende werkdag. Dan schiet er plots vanuit de berm een loslopende hond de weg op. Automatisch trap je flink op de rem. De hond is gered, maar de bestuurder van het voertuig achter jou werd verrast door jouw actie. Als gevolg ontstaat er een kettingbotsing met 3 auto’s. De schade is groot, maar wat had je dan moeten doen? Wat zijn eigenlijk de regels voor overstekende dieren?

In welke situaties moet je remmen voor overstekende dieren?

Kun je op een veilige manier remmen of uitwijken? Dan is dat natuurlijk aan te raden. Is het heel druk op de weg of rijd je op de snelweg? Dan wordt het heel gevaarlijk om uit te wijken voor een overstekend dier. In zo’n situatie geldt de ongeschreven regel: ‘stel je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers voorop’. Dit kan als gevolg hebben dat je door moet rijden. Ontzettend naar, maar in sommige gevallen de beste oplossing. Heb je een dier aangereden? Bel dan de hulpdiensten op. Zij kunnen het dier van de weg halen en, als deze gewond is, verzorgen.
overstekende dieren                                                                                                             Bron afbeelding: de-veluwenaar.nl

Een overstekend dier zorgt voor een botsing: ben je verzekerd?

Kom je in botsing met een loslopend dier? Dan ben je hiervoor verzekerd als je een autoverzekering hebt afgesloten met de dekking WA Beperkt Casco of WA Volledig Casco. De schade zal bij de meeste verzekeraars geen gevolgen hebben voor je schadevrije jaren en bonus/maluskorting. Moet je uitwijken voor het dier en kom je in botsing met een andere auto of beland je bijvoorbeeld tegen een boom? Dan is de schade aan je eigen auto alleen verzekerd met de dekking WA Volledig Casco. In dat geval zal de schade wel gevolgen hebben voor je schadevrije jaren en korting.

De eigenaar van een huisdier is aansprakelijk

Ontstaat het ongeluk door een loslopend huisdier? Dan is de eigenaar van het dier aansprakelijk voor de opgelopen schade. Als het dier niet los had gelopen was het ongeluk nooit gebeurd. Je kan de opgelopen schade dan bij de eigenaar van het huisdier verhalen.

Verklein de kans op ongelukken door overstekende dieren

Helaas kun je niet voorkomen dat een dier zomaar oversteekt, maar je kan de kans op een aanrijding wel verkleinen. Hou je altijd aan de maximum snelheid en zorg ervoor dat je altijd goed zicht hebt doordat je ramen schoon zijn en je op tijd een zonnebril op zet. Zie je een waarschuwingsbordje met een afbeelding van een hert erop? Dan staat dit bord er niet voor niets. De kans dat op deze weg een hert oversteekt is aanwezig. Pas je snelheid aan en rij op deze wegen extra alert.

Ben jij op de weg ooit een overstekend dier tegengekomen? Laat ons dan weten hoe jij handelde. Heb je ervoor gekozen om te remmen, of zorgde je er eerst voor dat je zelf en andere bestuurders niet in gevaar kwamen? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *