Moet je voorrang verlenen aan overstekende dieren?

Stel je voor: je rijdt met 80 kilometer per uur over een provinciale weg. Het is 8 uur ’s ochtends, vrij mistig en druk op de weg. Je zet je radio nog een tikkeltje harder en denkt na over de komende werkdag. Dan schiet er plots vanuit de berm een loslopende hond de weg op. Automatisch trap je flink op de rem. De hond is gered, maar de bestuurder van het voertuig achter jou werd verrast door jouw actie. Als gevolg ontstaat er een kettingbotsing met 3 auto’s. De schade is groot, maar wat had je dan moeten doen? Wat zijn eigenlijk de regels voor overstekende dieren?

Schat de situatie goed in

Kun je op een veilige manier remmen of uitwijken? Dan is dat natuurlijk aan te raden. Is het heel druk op de weg of rijd je op de snelweg en zie je het dier pas laat? Dan wordt het heel gevaarlijk om uit te wijken voor een overstekend dier. In zo’n situatie geldt de ongeschreven regel: ‘stel je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers voorop’. Dit kan als gevolg hebben dat je door moet rijden. Ontzettend naar, maar in sommige gevallen de beste oplossing. Heb je een dier aangereden? Bel dan de hulpdiensten op. Zij kunnen het dier van de weg halen en, als deze gewond is, verzorgen.

Een overstekend dier zorgt voor een botsing: ben je verzekerd?

Kom je in botsing met een loslopend dier? Dan ben je hiervoor verzekerd als je een autoverzekering hebt afgesloten met de dekking WA Beperkt Casco of WA Volledig Casco. De schade zal bij de meeste verzekeraars geen gevolgen hebben voor je schadevrije jaren en bonus/maluskorting. Moet je uitwijken voor het dier en kom je in botsing met een andere auto of beland je bijvoorbeeld tegen een boom? Dan is de schade aan je eigen auto alleen verzekerd met de dekking WA Volledig Casco. In dat geval zal de schade wel gevolgen hebben voor je schadevrije jaren en korting.

De eigenaar van een huisdier is aansprakelijk

Ontstaat het ongeluk door een loslopend huisdier? Dan is de eigenaar van het dier aansprakelijk voor de opgelopen schade. Als het dier niet los had gelopen was het ongeluk nooit gebeurd. Je kan de opgelopen schade dan bij de eigenaar van het huisdier verhalen.

Verklein de kans op ongelukken door overstekende dieren

Helaas kun je niet voorkomen dat een dier zomaar oversteekt, maar je kan de kans op een aanrijding wel verkleinen. Hou je altijd aan de maximum snelheid en zorg ervoor dat je altijd goed zicht hebt doordat je ramen schoon zijn en je op tijd een zonnebril op zet. Zie je een waarschuwingsbordje met een afbeelding van een hert erop? Dan staat dit bord er niet voor niets. De kans dat op deze weg een hert oversteekt is aanwezig. Pas je snelheid aan en rij op deze wegen extra alert.

Ben jij op de weg ooit een overstekend dier tegengekomen? Laat ons dan weten hoe jij handelde. Heb je ervoor gekozen om te remmen, of zorgde je er eerst voor dat je zelf en andere bestuurders niet in gevaar kwamen? 

Tags

Gerelateerde berichten

25 Comments

 1. Ik woon op de Veluwe, midden in het bos. Ik zie bijna elke dag overstekende dieren, Herten, reeen, zwijnen, vossen, hazen, noem maar op.
  Wat vaak gebeurt is dat mensen het eerste dier zien, die blijven volgen en dan vervolgens het 2e of 3e dier raken…
  Het is ons gelukkig nog niet overkomen
  Mijn tip: rij niet te snel door nadat je een dier ziet oversteken, maar houdt rekening met volgende dieren.
  EN:
  Pas je snelheid aan! 60 is echt te hard ’s avonds of ’s nachts. En met mist helemaal.
  Ook al ken je de weg goed of denk je die te kennen, dieren steken nooit op precies dezelfde plek over…

  1. de vraag is begrijpelijk
   maar de bestuurder niet
   Hij rijdt 60 km/h op een drukke mistige weg.
   Dat is onverantwoordelijk
   En de bestuurder achter zit te suffen.
   Wees onder het rijden altijd alert.
   Muziek is best zet niet te hard en gelijk aan als je de motor hebt getart
   Op een mistige drukke weg je laten afleiden door de radio aan te zetten is ook niet goed.
   Overigens dat ik laat reageer komt ik krijg veel emal en een par maanden lekker in Surniame geweest
   met 30 – 35 graden C.

 2. OK, maar die auto die achter tegen je aanbotst omdat je zo plotseling remt voor een dier. Wie betaald hiervoor de schade?

  1. Hoi Gest,
   Dat is een goede vraag. Dit is afhankelijk per ongeval. Er wordt onder anderen gekeken naar: zag je de dieren al ruim van te voren oversteken?, was de noodstop noodzakelijk voor je eigen veiligheid? en hield de auto achter je voldoende afstand?
   Met vriendelijke groet,
   Verzekeruzelf.nl

   1. Het is ongelofelijk hoeveel mensen op je bumper zitten bij ons in het bos. Inhalen voor een bocht, heuvel op of voor een kruisende weg. En dat allemaal omdat ik me wel aan de snelheid houd of langzamer rijd ivm slecht zicht…en dat allemaal in het kader van haast haast haast. De weg door het bos is alles bij elkaar 7,4 km. Of je dan 60 rijdt of 80 scheelt amper een minuut

 3. Ik wil mijn auto verzekering met kenteken 37-JTN-8 MELDCODE 3090 het liefst in 1 keer per jaar betalen. Is dit mogelijk? SUZUKI.

  1. Hoi Eric,

   Dat is mogelijk. Hiervoor wijzigt u de betalingstermijn van uw verzekering in uw dossier. We sturen u nu een mail met de instructies daarvoor.

   Bedankt voor uw reactie.

   Vriendelijke groet,

   Verzekeruzelf.nl

 4. Tja, het staat eigenlijk al in de case omschrijving: “de eerste reactie is flink op je rem trappen” en dat is de goede reactie , want het kan ook een kind zijn.!!!!

  De auto achter je houd dus onvoldoende afstand volgens art 25 hoofdwet verkeer.
  Tevens word je van achter aangereden, de oorzaak doet er niet toe.

  Zo denk ik erover en ……..ik denk de Rechter ook.

 5. 35 jaar geleden stond ik met een bestelbus geparkeerd, aan de linkerzijde van de hoofdstraat in Sassenheim toen mij een allermooiste jongedame tegemoet kwam, lopend op het voetpad. Ik werd afgeleid en reed weg, even vergetend dat ik in mijn rechter spiegel moest kijken voor het achter op komend verkeer. Na wat getoeter ben ik heelhuids weggereden. Beetje bij komende van de schrik, reed ik op mijn dooie gemak richting Leiden, toen er ineens een klein poedeltje tussen de geparkeerde auto’s kwam aangelopen. Hij zat nog aan de riem, maar dat voorkwam niet dat het beestje onder de auto kwam en terplaatse overleed, een diep bedroefde eigenaar achterlatend.De riem was van de rem geschoten. Deze mijnheer heeft mij naderhand verteld dat hij de riem net aangeschaft had. Heel verdrietig toen en nu lach ik er een beetje om.

 6. Het artikel gaat er al van uit dat automobilisten doorgaans zijn afgeleid (radio, in gedachten bij het werk) en dat achterliggers geen afstand houden. Dit alles bij dichte mist.
  Misschien zit de bestuurder in uw perceptie ook nog met z’n telefoon te spelen? Wordt het ontbijt onderweg genuttigd? Slecht geslapen? Te laat opgestaan? Lastig kind achterin? Toch al geen begenadigd bestuurder?
  Al met al geen reden om dieren kapot te rijden, toch?
  Ja, dat is de praktijk, maar een onwenselijke praktijk.
  In mijn perceptie zit die bestuurder op alle fronten fout.

  Als je, zoals ik, in een van de weinige beschermde gebiedjes woont en ziet wat mensen aanrichten, dan ga je er wel anders over denken.
  Iedere dag dode dieren op de weg, totaal onnodig, omdat mensen als imbecielen (blijven) rijden.
  Sommigen zien het als een sport, de meesten interesseert het niet, vinden het al teveel moeite om hun voet even van het gas te halen voor een egel, haas, fazant, grutto, zwanenjong, noem het maar.
  Dit land is barstensvol met wegen, auto’s, mensen en bebouwing. Dieren kunnen geen kant meer op.
  Tegen die achtergrond draagt het bepaald niet bij tot enige bewustwording om een oproep te plaatsen dieren plat te rijden als het zo uitkomt – zodat de blikschade voor de verzekeraar hopelijk beperkt blijft, want daar doelt u waarschijnlijk op.

  Empathie is in de meeste gevallen teveel gevraagd. Maar in tegenstelling tot dieren, worden mensen tenminste geacht te kunnen nadenken en derhalve te anticiperen in het verkeer.
  Dat brengt een zekere verantwoordelijkheid met zich mee.
  Misschien moet u uw klanten dáár eens aan helpen herinneren.
  En ze niet – bedoeld of onbedoeld – aansporen om nog asocialer tekeer te gaan.

  1. Ik ben het volkomen met u eens! Zeker in het voorjaar rij ik bewuster wegens overstekende “blinde” eenden…Maar toch een lichtpuntje dit jaar meegemaakt: ik reed achter een vrachtwagen op de rondweg van Houten, waar het 2 baans werd, wilde ik hem eigenlijk inhalen…Totdat hij ineens zijn truck geleidelijk aan dwars over de weg zette, ik had zoiets van: wat is hij nou aan het doen? Toen ik erachter stilstond zag ik de reden: een zwaan met jongen stak over! Later haalde ik hem alsnog in en heb hem een duim gegeven!
   Voor mij is een dier gelijk aan een mens, ik vind als je goed op let, voor mij geen mobiel in de auto bv, dat je goed in staat bent om van te voren te zien of er dieren oversteken, snelheid aanpassen dus.

  2. Ton ik ben het helemaal met je eens! Als iedereen zich netjes aan de regels houdt en vooral de regel ‘afstand bewaren tot je voorganger’, ‘snelheid aanpassen in het donker of bij slecht zicht’ kan er met gemak voor een dier geremd worden.
   Mij valt het ook op dat er zoveel dode dieren langs en op de weg liggen, op plaatsen die vraagtekens oproepen. Ik denk ook dat men te laks is ook maar te remmen.
   En verzekeraars die beweren dat de schade op de eigenaar verhaald kan worden, in de meeste gevallen is er geen eigenaar te achterhalen. Dieren worden ook vaak uit de auto gezet op een parkeerplaats of snelweg met alle gevolgen van dien als ze gaan dwalen. Kom op, een beetje realiteitszin verzekeraar. En stimuleer mensen te stoppen voor ongeacht welk overstekend dier! Nederland is te vol met wegen en auto’s en er is al bijna geen leefgebied meer voor dieren.

   1. Volgens mij is het zo dat je verplicht bent te stoppen en te controleren of het dier geraakt is en of hulp nodig heeft, dit doen mensen helaas bijna nooit. Dode dieren trekken weer andere dieren aan en zo ontstaat er een kettingreactie en dus veel lijken op de weg. Dus…verzeker je ervan dat het aangereden dier dood is en leg het even een stukje in de berm, mits je veiligheid dat toestaat. Anders zul je de wegbeheerder moeten informeren. Mensen die doodleuk doorrijden komen bij mij op het lijstje en hoeven niet op hulp te rekenen als ze zelf in de berm liggen.

  3. Beste Ton,
   Hartelijk dank voor je bericht. Het artikel is niet bedoeld om automobilisten aan te sporen op asociaal gedrag. Wij hebben het artikel geschreven om de veiligheid van mens en dier te verhogen.
   Met vriendelijke groet,
   Verzekeruzelf.nl

 7. Net nog een eekhoorntje in een smalle woonwijk straat dat voor onze neus overstak. Ik reed 20km pu dus kon makkelijk op tijd remmen.

 8. Een overstekend dier zorgt voor een botsing: ben je verzekerd? Dan ben je hiervoor verzekerd! Zo lekker makkelijk gezegd door verzekeringsmaatschappijen, zoek de eigenaar maar op waarvan de hond losliep. Nou als zo een hond op een weiland langs de snelweg loopt dan mag je half Nederland gaan lopen afzoeken om de eigenaar te vinden en als je hem dan eindelijk hebt gevonden dan zal de meeste verzekeringsmaatschappijen er alles aan doen om niet uit te keren. Zoals Rijk de Gooier ooit zei: “Mag ik effen vangen” die sociale tijd door verzekeraars is voorbij. Het enige dat telt is het nummer dat de burger draagt waar geld naar de maatschappijen stroomt. Ik spreek uit ervaring en velen met mij! Lang Leve de goudmijnen van de Verzekeringsmaatschappijen en Zorgverzekeraars. De Overheid lacht langs de zijlijn! En dan durven ze in Anno 2017 nog te zeggen dat dit Democratie is…Schijn zullen ze bedoelen, Ajuu!

 9. Een van de vele verkeersregels luidt: afstand houden tussen jou en de voorrijder.
  Als je plotseling moet remmem voor een kind of dier (in dit geval maak ik geen verschil) en de achterrijder knalt op mijn auto, dan is de schade voor degene, die niet voldoende afstand heeft gehouden!

 10. Reed ooit in zuidfrankrijk over een route national totaal 2 banen met een kleine caravan 80 km toen een prachtige das plotseling de weg op rende. Bovenop de rem en uitgeweken, maar het arme dier veranderde onderwijl in paniek rakend van richting en liep precies onder mijn wiel. Ik kon niet meer van richting veranderen zonder compleet te crashen met de auto en de caravan; een trage combinatie bovendien. Ik heb er vele jaren pijn en verdriet van gehad.

 11. Als er een dier oversteekt ga ik op de rem, sorry voor de te dicht achter mij rijdende auto…..had ie maar afstand moeten houden. Als je eigen dier ooit doodgereden is, weet je hoe t voelt.

 12. Ton helemaal met u eens. En voor de schrijver: Als U de veiligheid van mens en dier wilt verhogen dan een artikel schrijven dat voor iedereen te begrijpen is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close