Pisteregels: weet jij hoe het zit?

Jaarlijks gaan er miljoenen mensen op wintersport. Allemaal klaar om draaiend en springend de pistes af te glijden. Om het wintersporten voor iedereen leuk en veilig te houden zijn de pisteregels in het leven geroepen. Dit zijn een soort verkeersregels voor op de skipiste waar elke wintersporter zich aan moet houden. Ken jij ze al? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

De 10 pisteregels

De pisteregels zijn al in 1967 door de internationale skifederatie (FIS) opgesteld. Ze zijn als volgt:

1. Hou rekening met anderen

Voordat je met 100 kilometer per uur van de piste glijdt, is het belangrijk om even te kijken hoe druk het is. Waar moet je op letten? Zijn er veel kinderen of onervaren skiërs op de piste? Probeer vooruit te denken en zie wat er gebeurt op de piste.

2. Beheers je snelheid

Is het druk op de piste? Dan zul je je snelheid moeten aanpassen. Zo kun je op tijd reageren op onverwachte situaties en hou jij jezelf en andere skiërs veilig.

3. Kies een veilige route

Ga altijd voor ene ‘veilig spoor’ tijdens het skiën of snowboarden. Als achteropkomende skiër of snowboarder mag je degenen voor je niet in gevaar brengen.

4. Inhalen mag van alle kanten

Als skiër of snowboarder mag je andere gebruikers van de piste van alle kanten inhalen. Zorg er wel voor dat je dit veilig doet en genoeg afstand houdt.

5. Ben voorzichtig met invoegen

Is het tijd voor een stop om even uit te rusten of een foto te nemen? Let er dan op dat je voorzichtig de piste weer opgaat. Kijk om je heen en breng anderen niet in gevaar zodra je weer verder wilt skiën of snowboarden.

6. Sta nooit zomaar stil

Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk nooit zomaar stil te staan op de piste. Wil je toch even uitrusten of een foto nemen? Ga dan eerst naar de zijkant en probeer langzaam te stoppen. Zorg ervoor dat je niemand in de weg staat en let op als je weer verder gaat (zie puntje 5).

7. Klim of loop aan de zijkant van de piste

Wil je te voet omhoog of omlaag gaan op piste? Doe dit dan altijd aan de zijkant. Zo voorkom je ongelukken en loop je anderen niet in de weg.

8. Hou je aan de borden en markeringen

Elke skiër of snowboarder moet de markering en bewegwijzering op de piste volgen. Zijn er bijzonderheden? Dan kun je dit altijd nalezen op de borden aan het begin van de piste.

pisteregels

9. Verleen hulp bij ongevallen

Wist je dat iedereen verplicht is hulp te verlenen op de piste? Zelfs als je geen EHBO diploma hebt of doktor bent. Schakel de reddingsdienst in, vraag mensen om jou en het slachtoffer te helpen en hou het slachtoffer veilig voor andere gebruikers van de piste. Je kunt bijvoorbeeld een kruis met je eigen ski’s of stokken maken die je een paar meter boven het slachtoffer neerzet. Zo weten andere skiërs dat er iets aan de hand is en dat zij een ander spoor moeten kiezen.

10. Draag je legitimatie bij je

Iedereen is verplicht zich altijd te kunnen legitimeren, ook op de piste. Wanneer je een ongeluk krijgt, veroorzaakt of er getuige van bent, moet je je altijd kunnen legitimeren. Er zijn speciale weerbestendige hoesjes waarin jij jouw paspoort of identiteitskaart kunt bewaren.

Ga jij dit jaar op wintersportvakantie? Hou je dan aan de pisteregels zodat iedereen kan genieten van een heerlijke vakantie. Zorg er ook voor dat je goed bent verzekerd. Met onze wintersportverzekering ben jij goed verzekert tijdens jouw vakantie.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close