Politiekeurmerk Veilig Wonen of BORG-certificaat: hoe werkt dat?

Een Politiekeurmerk Veilig Wonen of BORG-certificaat geeft aan dat je woning aan bepaalde beveiligingseisen voldoet. Dit geeft je niet alleen een veilig gevoel, met dit keurmerk of certificaat krijg je vaak ook korting op een inboedelverzekering. Maar wanneer heb je recht op dit keurmerk of certificaat? Wij vertellen er meer over in dit blog!

Wat is een Politiekeurmerk Veilig Wonen of BORG-certificaat?

Een Politiekeurmerk Veilig Wonen of BORG-certificaat geeft aan dat jouw woning goed beveiligd is. Het voordeel is dat je met dit keurmerk of certificaat bij je verzekeraar aantoont dat je er alles aan gedaan hebt je woning te beveiligen. Bij een inbraak wordt daarom meestal alle schade vergoed.

Beveiligingseisen voor jouw woning

Om het Politiekeurmerk of BORG-certificaat voor jouw woning te verkrijgen, moet je woning aan bepaalde eisen voldoen. We zetten hieronder de richtlijnen op een rij.

Eisen Politiekeurmerk Veilig Wonen

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen wordt niet, zoals de naam doet vermoeden, afgegeven door de politie. Gecertificeerde PKVW-bedrijven zijn gespecialiseerd in het beveiligen van jouw huis. Je moet in ieder geval aan de volgende eisen voldoen:

  • Gecertificeerd hang-en-sluitwerk op ramen, deuren, lichtkoepels, bergingen en schuren
  • Verlichting bij (alle) buitendeur(en)
  • Zicht vanuit de hal op iemand die voor de deur staat
  • Op iedere etage rookmelders op de juiste plek (onder andere bij de slaapkamer)

Eisen BORG-certificaat

De eisen voor een BORG-certificaat zijn een stuk strenger. Om in aanmerking te komen voor een certificaat dien je minimaal over een alarminstallatie te beschikken.

Welke veiligheidsmaatregelen verder nodig zijn, bepaalt een schade-expert aan de hand van een risicoklasseindeling (klasse 1 tot en met 4). Attractieve zaken die gevoelig zijn voor diefstal (onder andere televisie, laptop, sieraden en antiek) hebben een grote invloed op deze risicoklasse.

Een keurmerk of certificaat aanvragen

Heb je nog geen Politiekeurmerk Veilig Wonen of BORG-certificaat, maar voldoet je woning wel aan de eisen? Dan kun je een afspraak maken met een PKVW-erkend bedrijf of expert. Zij voeren een inspectie uit en regelen vervolgens het keurmerk of certificaat voor jouw woning.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Wil je een Politiekeurmerk Veilig Wonen aanvragen? Dat kan! Zoek een erkend PKVW-bedrijf bij jou in de buurt en vraag hen om advies. Je kiest er voor de beveiligingseisen zelf uit te voeren of dit door het bedrijf te laten doen.

BORG-certificaat

Voor een BORG-certificaat maak je een afspraak met een schade-expert. Deze schaalt jouw woning in een risicoklasse. Aan de hand van deze klasse worden beveiligingsmaatregelen opgesteld in een beveiligingsplan. Dit plan kun je laten uitvoeren door een erkend beveiligingsbedrijf. Dit bedrijf kan na aanpassing een BORG-certificaat afgeven.

Met welke kosten moet ik rekening houden?

Aan het aanvragen van een BORG-certificaat of Politiekeurmerk Veilig Wonen zijn natuurlijk kosten verbonden. Het bedrijf dat je inschakelt vraagt natuurlijk geld voor het advies. Ook moet je woning in sommige gevallen aangepast worden. Deze kosten zijn voor rekening van de bewoners.

Het CCV, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid, brengt daarnaast kosten in rekening voor het afgeven van het keurmerk of certificaat aan het bedrijf dat de inspectie doet. Deze kosten worden door het bedrijf dat de beveiliging en/of controle regelt, doorbelast naar de bewoners van de woning.

Meer weten over onze inboedelverzekering? Bekijk dan de informatiepagina of bereken je premie.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close