Qiy: zelf controle over je “digitale leven”

Je kunt er bijna niet meer omheen: data wordt steeds belangrijker. Het wordt ook wel “het nieuwe goud” genoemd. Met het delen van data wordt groot geld verdiend. Maar dit gaat ten koste van de privacy. Je verliest als het ware de controle over je “digitale leven”. Qiy biedt hier een oplossing voor. Wij vroegen onze oprichter Frank Cooler wat Qiy nu precies is en waarom het Verzekeruzelf.nl goed aanvult.

Wat is Qiy?

“Qiy is een organisatie die wil dat consumenten weer eigenaar worden over hun data”, vertelt Frank. “Op dit moment geven mensen overal op het internet hun data weg zonder dat ze daar controle over houden. Deze bedrijven gaan met die data dingen doen. Zo wordt er op dit moment tegen de $ 1000 per burger per jaar verdiend aan data. Qiy vindt dat verkeerd, die zegt ‘zo kun je de privacy van mensen niet beschermen’. Het doel van Qiy is om mensen weer eigenaar te maken van hun data om zo de privacy te waarborgen.”

Qiy en Verzekeruzelf.nl

Hierdoor is Qiy een goede aanvulling op Verzekeruzelf.nl. Frank: “Verzekeruzelf.nl heeft vanaf dag 1 als missie gehad om consumenten zelfverzekerd te maken. We zijn ons gaan beseffen dat zelf controle hebben over je data hierin erg belangrijk is. Dus de missie van Qiy, mensen weer eigenaar maken van hun data, sluit heel mooi aan bij de missie van Verzekeruzelf.nl.” Om dit voor elkaar te krijgen richt Qiy zich op twee dingen: afspraken en technologie.

Afspraken

Aan de ene kant maakt Qiy afspraken met bedrijven, organisaties en politiek. Hierbij volgen ze de GDPR: de General Data Protection Rules. Deze Europese regelgeving werd actief in mei 2016 met als belangrijk onderdeel de “right to be forgotten”. Dit betekent dat een bedrijf op jouw verzoek je gegevens moet verwijderen. Daarnaast maakt Qiy afspraken met bedrijven. Als bedrijven zich willen aansluiten bij de Qiy foundation moeten ze zich houden aan bepaalde regels, de Qiy Principes. Dit houdt bijvoorbeeld in dat jij toestemming moet geven als bedrijven je gegevens willen gebruiken of delen. Komt een bedrijf de Qiy Principes niet na? Dan mogen ze geen Qiy-member meer zijn. Op deze manier werkt Qiy als een soort keurmerk.

Technologie: Dappre

Aan de andere kant zorgt Qiy voor ontwikkelingen op het gebied van technologie. Dit wordt het beste zichtbaar in de app Dappre, waarvoor ze gebruik maken van Blockchain. Frank legt uit hoe dit werkt: “In Dappre maak je een soort digitaal visitekaartje aan met gegevens van jou. In de app zit ook een scanner. Als je iemand tegenkomt die ook een Dappre kaartje heeft dan kun je de QR-code van de ander scannen. Hiermee maak je een één op één verbinding tussen jou en die andere persoon.” Op het moment dat je zo’n verbinding hebt gelegd kun je via Dappre beveiligd gegevens en berichten uitwisselen. Deze data wordt niet opgeslagen op een server. Dit maakt Qiy uniek.

Altijd gegevens up-to-date

Dappre werkt als een soort digitaal telefoonboek dat altijd up-to-date is. Als je gegevens veranderen, dan kun je deze gemakkelijk aanpassen in de app. Met jouw goedvinden worden je gegevens bij de contacten en bedrijven waar je een connectie mee hebt gelijk geüpdatet. Zo blijven de gegevens in deze app altijd actueel. Verander je van gedachten en wil je dat een bepaald iemand geen toegang meer heeft tot jouw gegevens? Dan hoef je alleen maar de connectie te verbreken. Dan is diegene jouw gegevens kwijt. De ‘right to be forgotten’ zit op deze manier in de app ingebouwd.

Nooit meer gebruikersnaam en wachtwoord vergeten

Verzekeruzelf.nl was in 2014 het eerste grote bedrijf dat inloggen via Qiy aanbood. Dit is een eerste generatie van Qiy en bleek te ingewikkeld. “Met Dappre wordt inloggen eigenlijk zo simpel als Whatsapp”, vertelt Frank. “Deze technologie willen we in 2017 voor Verzekeruzelf.nl introduceren. Het eerste voordeel dat consumenten, onze klanten, gaan krijgen is dat ze geen gebruikersnaam en wachtwoord meer hoeven te onthouden. Op dit moment vraagt 30% van de gebruikers van onze website een nieuw wachtwoord op. Met Dappre scan je de QR-code op de site en heb je gelijk toegang.” Bijkomend voordeel: deze app maakt het ook mogelijk om in de toekomst automatisch je gegevens in te vullen op een website. Natuurlijk alleen met jouw toestemming. Zo hoef je niet meer overal apart een account aan te maken.

De toekomst

Qiy is niet meer het enige bedrijf dat zich bezighoudt met het beschermen van de privacy. Frank ziet dit vooral als een goede ontwikkeling: “Alles wat de consument beschermt op het gebied van privacy juich ik alleen maar toe. Die systemen hoeven helemaal niet strijdig met elkaar te zijn. Het is duidelijk dat de manier waarop we nu bezig zijn, niet de goede weg is. We zitten nu in een ontwikkelfase waarin een heleboel initiatieven ontstaan. Het is nodig dat we daarmee experimenteren. Hierin zie ik Qiy als de partij die het verste is. Alle andere initiatieven zijn pas een jaar oud ofzo. Qiy is hier al vanaf 2007 mee bezig en wint daardoor ook alle prijzen.”

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close