De taken van de RDW

Je hebt er vast wel eens van gehoord en misschien wel eens mee te maken gehad: de RDW, ook wel “Rijksdienst Wegverkeer” genoemd. Maar wat is dit eigenlijk voor een organisatie en wat doen zij precies?

RDW: 4 hoofdtaken

De RDW valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het ministerie bepaalt het beleid en de wet- en regelgeving rond het verkeer in Nederland. De RDW voert dit uit. Zij hebben 4 hoofdtaken.

1. Uitgeven van documenten

Schrijf je een motorvoertuig over op je naam? Dan ontvang je een kentekenbewijs. Deze wordt uitgegeven door de RDW. Ook zorgen zij voor de uitgifte van rijbewijzen. Zo heeft de RDW een aantal jaar geleden het pasje ingevoerd als vervanging van het roze papiertje. Momenteel wordt er internationaal gewerkt aan mogelijkheden om het rijbewijs te digitaliseren. Je hebt deze dan altijd bij je via een app op je smartphone. In Nederland is het rijbewijs ook een identiteitsbewijs. Daardoor moet deze bij ons aan strengere eisen voldoen dan in veel landen om ons heen. De RDW verwacht rond 2020 het rijbewijs digitaal te kunnen aanbieden.

2. APK keuringen controleren

Rond de APK keuring speelt de RDW ook een belangrijke rol. Zij stellen vast waarop auto’s gecontroleerd moeten worden. Wanneer je auto bijna aan een keuring toe is, ontvang je hierover een brief. Daarnaast erkent en controleert de RDW de bedrijven die de APK controles mogen uitvoeren.

3. Toezicht op import van voertuigen

Als je een motorvoertuig wilt importeren moet je deze laten keuren door de RDW. Is deze goedgekeurd? Dan geven zij een Nederlands kenteken af. Vervolgens kun je een verzekering afsluiten en met het voertuig de weg op.

4. Bijhouden van de databank

De 4e is misschien wel de bekendste taak. De RDW houdt een databank bij met gegevens van motorvoertuigen in Nederland. Op de website kun je deze raadplegen. Wanneer je een kenteken invoert krijg je de gegevens van het voertuig te zien. Ook kun je bijvoorbeeld zien of een auto gestolen is, wanneer de APK verloopt en of het voertuig wel verzekerd is. Daarnaast worden in de databank tellerstanden geregistreerd. Wil je een auto gaan kopen? Dan kun je een tellerrapport opvragen. Zo weet je zeker dat er niet gesjoemeld is met de tellerstand.

Tags

Gerelateerde berichten

2 Comments

 1. Een bvriend van mij (95) heeft een jaar geleden zijn Volvo 33 verkocht aan een Belg. Hij heeft de auto meegenomen of voor de sloop of mogelijk als classic maar het kenteken bewijs niet. Mijn vriend heeft hem al diverse mal;en gevraagd het kenteken te komen ophalen en een vrijwaringsbewijs af te geven. Dat lukt van geen kant. Is het goed als hij alle kentekenbewijzen gewoon naar u opstuurt?

  1. Beste Sjaak,

   Bedankt voor uw bericht. Heeft uw vriend een autoverzekering bij Verzekeruzelf voor deze Volvo? Wij kunnen deze autoverzekering helaas niet met kentekenbewijzen opzeggen. Hiervoor hebben wij een vrijwarings- of sloopbewijs nodig. Mocht u of uw vriend hierover nog vragen hebben raden wij aan even contact op te nemen: https://www.verzekeruzelf.nl/contact.

   Met vriendelijke groet,
   Lisa van Verzekeruzelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close