Waarom een reisverzekering naast een zorgverzekering?

Alles over medische hulp in het buitenland

Op vakantie wil je natuurlijk leuke dingen doen en zorgeloos genieten. Maar wat als dit nu net even anders loopt dan je had verwacht? Stel dat je in de zee wordt gebeten door een kwal. Je krijgt hierdoor een allergische reactie en moet naar de plaatselijke dokter. Dan vergoedt jouw zorgverzekeraar de kosten…toch? Of heb je hier juist een reisverzekering voor nodig? In dit blog leggen we je graag uit hoe dit zit.

Let op! In dit blog gaat het in alle gevallen om spoedeisende zorg die niet kan wachten tot terugkeer in Nederland.

Vergoeding vanuit de zorgverzekering

In Nederland is een basis zorgverzekering verplicht. Deze wordt door de overheid vastgesteld en is bij elke verzekeraar hetzelfde. Met de basisverzekering ben je in het buitenland verzekerd voor zorg tot één keer het Nederlands tarief. Dat betekent dat je maximaal één keer het bedrag uitgekeerd krijgt dat eenzelfde behandeling in Nederland kost. In het voorbeeld hieronder leggen wij het beter aan je uit.

Voorbeeld
Stel je bent in Kenia op vakantie en moet naar het ziekenhuis. Daar kost de behandeling € 3.500, maar in Nederland kost diezelfde behandeling € 2.000. Dan vergoedt de basis zorgverzekering € 2.000 en betaal jij de resterende € 1.500 zelf. Betaalde je dat jaar nog geen eigen risico? Dan betaal je over het bedrag van € 2.000 ook nog eigen risico.

Om te voorkomen dat je zelf voor dit soort onverwachte (hoge) kosten komt te staan, kies je optioneel voor een aanvullende zorgverzekering en/of reisverzekering.

TIP! Controleer na het boeken van een vakantie altijd de voorwaarden van jouw verzekering(en). Zo weet je waar je aan toe bent en kun je zelfverzekerd op vakantie.

Aanvullende dekkingen van de zorgverzekering

Bovenop de basis zorgverzekering kan je voor aanvullende dekkingen kiezen. Let op! Dit kan je maar één keer per jaar wijzigen. Denk hier in december dus al goed over na.

Elke verzekeraar kiest zelf welke dekkingen wel en niet in de aanvullende zorgverzekering zitten. Daarom verschilt de (buitenland) dekking vaak per verzekeraar. Zo vergoedt de ene verzekeraar wel alle medische kosten in het buitenland, terwijl de andere verzekeraar slechts een deel betaalt. Dit verschilt vaak ook tussen Europa en de rest van de wereld. Bekijk daarom goed waarvoor jij bent verzekerd bij jouw zorgverzekeraar.

Aanvullende dekkingen van de reisverzekering

Waarom moet ik een reisverzekering afsluiten naast mijn zorgverzekering? De onderstaande aanvullende dekkingen van de reisverzekering zijn van belang naast je zorgverzekering.

Medische kosten
Met een extra dekking voor medische kosten in je reisverzekering ben je beter verzekerd voor medische kosten in het buitenland. Deze dekking is uitgebreider dan die van de (aanvullende) zorgverzekering. Stel een buitenlandse arts schrijft medicijnen voor die je op dat moment écht nodig hebt, maar die in Nederland niet onder de dekking vallen. Waar moet je dan op rekenen? De zorgverzekeraar vergoedt deze kosten niet, de reisverzekeraar wel. Wanneer je gebruik maakt van zorg op vakantie, vergoedt je reisverzekering bovendien het wettelijke eigen risico. Heb je gekozen voor een verhoogd eigen risico? Dan is dit deel wel voor eigen rekening.

Hulpverlening
Wat gebeurt er als een naast familielid ernstig ziek wordt waardoor je je reis vroegtijdig moet afbreken? Dan vergoedt jouw zorgverzekeraar deze kosten niet. De reisverzekering biedt hiervoor de uitkomst. Je bent dan namelijk verzekerd voor hulpverlening in Europa. Hiermee heb je dekking voor noodzakelijke (terug)reis- en verblijfskosten als gevolg van een ongeval, ziekte of overlijden van jezelf of een familielid. Deze (terug)reiskosten als gevolg van bovenstaande gevallen, heet ook wel repatriëring. Bovendien wordt je in dit soort situaties bijgestaan en geadviseerd door medewerkers van de alarmcentrale.

Wintersportdekking
Ga je op wintersportvakantie? Dan loop je het risico dat je tijdens je reis een blessure oploopt of dat er iets met je dure uitrusting gebeurd. Misschien is de extra dekking voor wintersport dan wel wat voor jou! In een standaard reis- of zorgverzekering zit namelijk niet altijd dekking voor wintersport. Controleer dit goed voor je op skivakantie gaat!

EHIC: European Health Insurance Card

Er wordt door je zorgverzekeraar vaak geadviseerd om in het buitenland gebruik te maken van EHIC. EHIC kun je gratis aanvragen bij je zorgverzekeraar. Vaak staat deze al op de achterkant van je zorgpas. Maar waar is EHIC geldig? EHIC is geldig in alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Macedonië en Australië. Heb je in deze landen medische zorg nodig en maak je hiervoor gebruik van EHIC? Dan vergoed je zorgverzekeraar de kosten volgens de regels in dat land. De voor- en nadelen van EHIC leggen we hieronder aan je uit.

Het voordeel van EHIC

Je hoeft geen geld voor te schieten. Je weet zo meteen zeker dat je verzekeraar de kosten vergoedt. Kom je bijvoorbeeld in een privékliniek en wordt je EHIC niet geaccepteerd? Dan vergoedt je verzekeraar de kosten niet.

Het nadeel van EHIC

Je betaalt de eigen bijdrage die in het desbetreffende land van toepassing is. In landen als Duitsland of België wordt bijvoorbeeld een eigen bijdrage gerekend voor elke dag dat je in het ziekenhuis ligt. Zo kunnen de kosten flink oplopen.

Maak je geen gebruik van EHIC? Dan schiet je zelf de kosten voor. Deze kosten worden later eventueel vergoed. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van je eigen zorgverzekering.

Weet je al wat je vakantiebestemming van komend jaar wordt? Dan is het niet onverstandig om vooraf de tarieven voor zorg in dat land te bekijken. Zijn de tarieven flink hoger ten opzichte van Nederland? Overweeg dan een reisverzekering met extra dekking!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close