
Rijden met gladheid: 7 tips
Veel automobilisten voelen zich een stuk minder zeker wanneer ze rijden met gladheid. Als je remt, kan je namelijk al snel de controle over je stuur verliezen. Maar hoe kan je dit voorkomen? Wij vroegen het aan Collin Bell: Manager bij Verkeersveiligheid Groep Nederland. Samen met hem hebben wij enkele tips voor je op een rijtje gezet.
Zeven tips voor rijden met gladheid door Verkeersveiligheid Groep Nederland
Tip 1. Bereid je goed voor op gladde wegen
Ga je in de winter de weg op? Bereid je dan goed voor, zo voorkom je gevaarlijke situaties. Met de volgende tips ga je goed voorbereid de weg op:
- Leg winterbanden onder je auto. Het is een cliché, maar het werkt echt! Winterbanden hebben veel voordelen.
- Controleer de rubbers van je ruitenwissers. Zijn deze niet meer in orde? Dan vergen deze strooizout en sneeuw niet goed van je ruiten en wordt je zicht dus belemmerd.
- Leg een zonnebril in je auto. De zon is in de winter het verraderlijkst, omdat zij dan op haar laagste punt staat. Schijnt de zon recht in je gezicht? Dan heeft ook de zonneklep van je auto totaal geen effect.
Tip 2. Voorkom verkeersboetes
Ga je goed voorbereid de weg op in de winter? Dan is dit ook goed voor je portemonnee.
- Heb je geen zin om in de kou je ruiten volledig ijsvrij te maken? Dan is het misschien toch verstandig om zin te maken. IJs op je ruiten kan je in Nederland een flinke boete opleveren. De hoogte van de boete is afhankelijk van de mate waarin je zicht wordt belemmerd. Meer weten over verkeersboetes in 2019?
- Rijd je deze winter op zomerbanden de grens over? Dan krijg je in Duitsland en Oostenrijk een flinke boete. Kijk daarom van tevoren of winterbanden verplicht zijn in het land dat je bezoekt.
Tip 3. Laat je niet afleiden in het verkeer
Afleiding in het verkeer is altijd gevaarlijk. Mensen (tja, ook vrouwen) zijn helaas niet altijd goed in multitasken. Op bellen achter het stuur staat niet voor niks een hoge boete. In de winter is het risico op ongelukken door afleiding maar liefst twee keer zo hoog. Elke abrupte stuurbeweging of remreflex kan een slip veroorzaken. Dus houd je aandacht altijd op de weg.
Tip 4. Kijk 10 keer zo ver voor je uit
Automobilisten kijken gemiddeld 20 meter voor zich uit. Dit is niet ver genoeg! Je rijdt het meest veilig wanneer je 200 meter voor je uit kijkt. Vooral in de winter is dit van belang. Zo voorkom je gehaaste stuurbewegingen of rembewegingen, waardoor je in de slip raakt.
Tip 5. Voer je handelingen met meer beleid uit
Bij rijden met gladheid heb je minder grip op de weg. Hierdoor slip je eerder bij te snelle veranderingen van je rijgedrag. Let er daarom op dat je de bochten niet te scherp neemt. Trek daarom niet te snel op en rem niet te hard. Oftewel: rijd ontspannen en relaxt.
Tip 6. Raak je toch in een slip…
Kom je toch in een slip terecht? Rem dan niet direct. Hierdoor blokkeren je wielen en verlies je grip op de weg. Laat je gas los en gebruik je koppeling om je grip te vergroten. Heeft jouw auto een antiblokkeersysteem (ABS)? Dan kun je wel meteen remmen. Het systeem zorgt er namelijk voor dat de wielen niet blokkeren tijdens het remmen. Je kunt dan gewoon blijven sturen.
Tip 7. Overschat jezelf niet!
Denk jij: ik ben een fantastische chauffeur, slippen gaat mij echt niet overkomen. Dan moet ik je echt uit deze droom helpen! Op een glad wegdek verlies je snel en gemakkelijk de controle over het stuur. De belangrijkste tip is dan ook: rijd zelfverzekerd, maar overschat jezelf niet!
Eén laatste tip van Verzekeruzelf: Ga altijd verzekerd op weg
Natuurlijk kun je niet de hele winter binnen blijven als het glad is. Probeer echter waar mogelijk rijden zoveel mogelijk te vermijden. Heb je door de gladheid schade bij een ander veroorzaakt? Dan kan je deze melden op je autoverzekering. Heb je zelf schade? Dan ben je alleen verzekerd met een Allrisk Autoverzekering.
Heb jij nog tips voor rijden bij gladheid? Laat het ons weten in een reactie!
Winterbanden hebben inderdaad tal van voordelen. Het nadeel is de omslachtige vervanging die telkens terugkomt. All-seasonbanden zijn een goed alternatief dat een hoop werk bespaart. Wanneer je naar omringende landen gaat, gelden wel weer andere regels voor winterbanden.