
Rookmelders: antwoord op al je vragen!
Rookmelders – ook wel brandmelders genoemd – maken je woning een stuk veiliger. Benieuwd waarom? Tijdens je slaap ruik je niets. Je wordt dus ook niet wakker van rooklucht en deze rook bevat veel giftige gassen, waardoor je al binnen enkele minuten in een diepe bewusteloosheid raakt. Rookmelders geven je de tijd om te vluchten en zijn daarom van levensbelang!
Hieronder een overzicht van onderwerpen die je in deze blog vindt. Wil je het liefst direct een antwoord op je vraag? Klik dan op het onderwerp waar je meer over wilt weten!
- Wat zijn de beste rookmelders?
- Waar plaats ik een rookmelder?
- Zijn rookmelders verplicht?
- Wat zijn NEN normen?
- Help! Mijn rookmelder blijft piepen
- Hoe moet ik rookmelders onderhouden?
Wat zijn de beste rookmelders?
Rookmelders zijn er in verschillende soorten en prijscategorieën. Let er bij de aanschaf in ieder geval op dat het Europese keurmerk EN 14604 heeft. Dit keurmerk voldoet aan de verplichte kwaliteitseisen over op het gebied van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten.
Er zijn diverse soorten rookmelders. Iedere melder werkt op zijn eigen manier. Wij zetten de verschillende soorten voor je op rij.
Optische rookmelders
De optische rookmelder is de meest gebruikte in woningen. Deze melder verzendt een lichtje naar een lichtgevoelige cel in de rookmelder. Komt er rook in de optische rookmelder? Dan wordt het licht verstoord en gaat het alarm af. Een groot voordeel van deze rookmelders is dat deze een smeulende brand snel ontdekt. Daarentegen is de kans op een vals alarm, bijvoorbeeld bij het koken, aanwezig.
Thermische rookmelders
Een thermische rookmelder reageert op basis van de temperatuur van een brand. Is de temperatuur heel hoog of stijgt de temperatuur heel snel, dan gaat het alarm af. Een voordeel aan deze rookmelder is dat het minder last heeft van storingen door stof of door een vals alarm bij aangebrand eten. Een groot nadeel aan deze rookmelder is dat het alarm veel later af gaat dan bij een optische rookmelder.
Koolmonoxidemelder
Deze rookmelder hang je niet op voor de brandveiligheid, maar deze melder vangt de geur van koolmonoxidegas op. Dit gas proef, ruik of zie je niet, maar kan wel voor een vergiftiging zorgen. Koolmonoxidegas kan vrij komen als de cv-ketel, kachel of geiser niet meer goed werkt.
Combimelder
Combimelders reageren op koolmonoxide én rook. Ze geven daar twee verschillende signalen voor af. Een groot nadeel van de combimelder is dat het onduidelijk is wat de ideale plek is om koolmonoxide én rook beide het snelst te signaleren.
Slimme rookmelders
Wil je het liefst het nieuwste van het nieuwste? Dan is een slimme rookmelder iets voor jou! Slimme rookmelders zijn verbonden met internet door je smartphone. Je krijgt een melding op je telefoon wanneer het alarm afgaat. Slimme rookmelders hebben meerdere voordelen:
- Je stelt de gevoeligheid van de sensor zelf in (handig in de keuken!);
- Extra veiligheid door het detecteren van rook én temperatuur;
- Simpele batterijtest op je telefoon;
- Op afstand reageren en verbinden met andere systemen, zoals het alarmsysteem;
- Historie van de rookmelder lees je terug in je telefoon.
Een nadeel van een slimme rookmelder is dat deze duurder is dan traditionele rookmelders.
Waar plaats ik een rookmelder?
Natuurlijk is een rookmelder in de ene ruimte belangrijker dan de andere. Zo is het van groot belang dat je op elke verdieping rookmelders tegen het plafond plaatst, dus in de hal en op de overloop. De hal en de overloop zijn namelijk vaak vluchtroutes voor als er brand uitbreekt. Het is echter nog beter om ook rookmelders te plaatsen in de woonkamer en in alle slaapkamers. Wil je maximale beveiliging? Hang dan ook rookmelders op in de kamers waar brand kan ontstaan. Denk aan de ruimte waar de wasmachine staat, mits dit niet in de badkamer is.
Plaats de rookmelder vooral niet in onderstaande ruimtes. In deze ruimtes is de kans namelijk groter dat de melder onnodig afgaat:
- In de keuken of op de badkamer
- Bij een ventilator of ventilatoropening
- Bij tochtige plekken in de woning
- Boven een verwarming
- In de garage
Wanneer je meerdere rookmelders in je woning ophangt is het goed om de melders aan elkaar te koppelen. Gaat er een melder af door rook? Dan gaat het signaal ook af bij alle andere rookmelders die gekoppeld zijn.
Zijn rookmelders verplicht?
Nee, rookmelders zijn officieel niet verplicht in Nederland. Nieuwbouwwoningen of gerenoveerde woningen moeten echter wel verplicht voorzien worden van rookmelders. Deze moeten voldoen aan de richtlijnen van het Bouwbesluit volgens NEN 2555.
Wat zijn NEN normen?
In het Bouwbesluit staan technische eisen over de bouw waaraan alle nieuwe gebouwen in Nederland moeten voldoen. NEN normen worden geschreven door het Nederland Normalisatie Instituut (NEN). In het Bouwbesluit worden verschillende NEN normen genoemd. Maar wat zijn NEN normen eigenlijk? In sommige gevallen is het moeilijk te meten of de eisen van het Bouwbesluit worden gehaald, bijvoorbeeld over de brandveiligheid van een woning. In zo’n geval wordt er in het Bouwbesluit gebruik gemaakt van een NEN-norm. Hierin staan één of meerdere manieren om aan de eisen te voldoen. NEN 2555 en andere NEN normen zoals NEN 2535 en NEN 2575 staan voor veilige, gezonde en duurzame producten en installaties.
Help! Mijn rookmelder blijft piepen
Het is natuurlijk erg vervelend als je rookmelder blijft piepen. Er zijn verschillende oorzaken waarom een rookmelder af en toe blijft piepen, zonder dat er rook te zien is. Lees hieronder de mogelijke oorzaken.
- De batterij is leeg
Als de batterij van de rookmelder bijna leeg is, piept de melder af en toe om dit aan te geven. In de handleiding lees je hoe vaak dit is. Wanneer de batterij leeg is vervang je hem. Zijn de batterijen niet vervangbaar? Koop dan een nieuwe rookmelder. De batterij gaat ongeveer één jaar mee. Tip: plak een sticker op de melder met de datum wanneer de batterij vervangen moet worden. Er zijn rookmelders met een batterij die langer mee gaat. Het is verstandig om dit te overwegen. Deze melder is in aanschaf duurder, maar geeft meer gemaakt doordat je de batterij niet elk jaar hoeft te vervangen.
- De batterij zit er niet goed in
Heb je net de batterijen vervangen en blijft hij nog steeds piepen? Kijk dan of het klepje goed dicht zit en controleer of je de batterijen wel op de goede manier geplaatst hebt.
- De rookmelder is toe aan een schoonmaakbeurt
Als er te veel stof ophoopt in de rookmelder, kan de melder niet meer goed zijn werk doen. Daarom is het belangrijk om je rookmelder met regelmaat stofvrij te maken. Meer lezen over hoe je een rookmelder onderhoudt?
-
- De rookmelder is toe aan vervanging
Het is erg belangrijk om de vervaldatum van de rookmelder bij te houden. Helaas geven niet alle rookmelders het aan als hun levensduur nabij is, sommige melders werken van het ene op het andere moment niet meer. Vervang de rookmelders dus altijd als de vervaldatum afloopt, ook al doet de melder het nog als je op de testknop drukt. Na tien jaar is een rookmelder niet meer betrouwbaar. Vervang daarom iedere tien jaar alle rookmelders in huis.
- Fout in de aansluiting
Het kan voorkomen dat er een fout zit in de aansluiting. Dit geldt vooral bij rookmelders die op netstroom werken. Schakel altijd eerst de stroom uit en haal dan de rookmelder van het plafond af. Controleer of de bodem goed vast geklikt is en of de bedrading goed aangesloten is.
- Technische fout
Bij een technische fout gaat er bij veel rookmelders een alarm af. Heb jij alle bovenstaande oorzaken gecontroleerd en piept jouw melder nog steeds? Dan kan het zo zijn dat de rookmelder kapot is. Vervang de rookmelder als het resetten niet meer helpt.
Hoe moet ik rookmelders onderhouden?
Het onderhouden van je rookmelder klinkt waarschijnlijk niet als de leukste klus, maar het hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Wij geven tips!
Het is verstandig om minimaal twee keer per jaar grondig schoon te maken. Het schoonmaken doe je gemakkelijk zelf:
- Gebruik een stofzuiger met een zachte borstel en zuig het stof eruit. Het is niet nodig om de rookmelder uit elkaar te halen!
- De buitenkant van de rookmelder maak je schoon met een lichtvochtige doek. Probeer bij normaal onderhoud ook de buitenkant mee te nemen. Doe dit vaker dan twee keer per jaar.
- Gebruik bij de schoonmaak nooit reinigings- of oplosmiddelen.
- Zorg ervoor dat er nooit water en verf in de rookmelder terecht kunnen komen. Dit kan de werking verslechteren.
Naast het schoonmaken van de rookmelder is het ook verstandig om maandelijks te testen op de werking. De meeste rookmelders beschikken over een testknop.
Ondanks alle maatregelen die je hebt getroffen, kan er altijd brand ontstaan. Brand in je woning zorgt vaak voor veel schade. Met een inboedelverzekering en woonhuisverzekering ben je goed verzekerd tegen brandschade.
Dit alarmsysteem heb ik geïnstalleerd en heeft rookmelders en CO melders.
Ze piepen allemaal als er bij 1 rook wordt gedetecteerd en er komt een melding naar mn telefoon.
https://tweakers.net/pricewatch/1242927/ajax-hub-kit/reviews/
Wij hebben overal verspreid over ons huis rookmelders conform NEN 2555 laten installeren.
We nemen onze veiliheid heel serieus en willen de best mogelijke middelen inzetten om tragedies te voorkomen.
Wij hebben ook een aantal rookmelders in huis, maar de NEN 2555 is hierbij ook zeer belangrijk.