Schade door drones

Schade door een drone: ben je verzekerd?

Waarschijnlijk ken je ze wel uit spannende films of misschien heb je er zelf wel een: een drone. Ideaal om lekker mee te vliegen en de mooiste filmopnamen te maken. De afgelopen jaren zijn de drones flink ontwikkeld. Ze zijn steeds kleiner, goedkoper en gebruiksvriendelijker geworden. Iedereen kan er tegenwoordig eentje aanschaffen en gaan vliegen. Er worden zelfs races mee gehouden. De drones bieden fantastische mogelijkheden maar roepen ook vragen op. Waar mag je allemaal vliegen? Wat betekenen de drones voor de privacy? En ben je wel verzekerd voor schade door drones?

Vliegen met een drone: de regels en richtlijnen

Voor het vliegen met een drone gelden in Nederland een aantal regels. Deze komen overeen met de Regeling Modelvliegen:

  • Je mag alleen bij daglicht vliegen en moet de drone altijd kunnen zien.
  • Vliegen boven bebouwing, wegen en groepen mensen mag niet.
  • Je moet rekening houden met de privacywetgeving voor het maken van foto- en filmopnamen.
  • Je mag niet hoger vliegen dan 120 meter.
  • Andere luchtvaartuigen zoals zoals vliegtuigen, helikopters, zweeftoestellen en luchtschepen hebben voorrang.
  • Je mag niet vliegen rond vliegvelden en in no fly zones. Zie deze kaart voor de no fly zones in Nederland.
  • Een drone die je particulier gebruikt mag niet zwaarder wegen dan 25 kg. Waarschijnlijk wordt deze regel binnenkort aangescherpt naar 4 kg.

no drone zone

Het vliegen met drones is nog vrij nieuw. Daardoor kunnen de regels en richtlijnen nog regelmatig veranderen. Hou daarom de website van de Rijksoverheid in de gaten als je er met je drone op uittrekt. Let op: in dit blog gaat het alleen over particulier gebruik van drones. Wil je je drone zakelijk gebruiken? Dan moet je aan andere en strenge regels voldoen.

Schade door drones: ben ik verzekerd?

Heb je met alle regels en richtlijnen rekening gehouden maar gaat er toch iets mis? Valt je drone bijvoorbeeld uit de lucht waardoor er schade ontstaat? Dan ben je hiervoor meestal verzekerd met je aansprakelijkheidsverzekering. Check dit voor de zekerheid bij je verzekeraar.

Schade aan mijn drone

Schade aan je drone zelf is niet verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering. Voor oorzaken als diefstal of brand in je woning kun je de drone verzekeren met een inboedelverzekering. Wil je ook buiten de deur verzekerd zijn? Kies dan bijvoorbeeld voor een buitenshuisdekking of een reisverzekering als de drone mee op vakantie gaat. Let op: je bent hiermee niet verzekerd voor schade aan je drone die ontstaat tijdens het vliegen. Hiervoor heb je een speciale droneverzekering nodig.

De toekomst?

Drones gaan zich de komende jaren waarschijnlijk nog flink ontwikkelen. Misschien gaan ze zelfs een vast deel uitmaken van ons straatbeeld. Amazon is bijvoorbeeld aan het testen met bezorging via drones. Maar er zijn ook andere mooie toepassingen. Misschien worden drones in de toekomst ingezet om levens te redden. Ze kunnen razendsnel op de juiste plek komen met de medische uitrusting die op dat moment nodig is. Of wat te denken van een rijdende drone als alternatief voor de vliegende auto?

Heb jij wel eens gevlogen met een drone? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *