Hoe voorkom ik schade tijdens de feestdagen?

December is de meest gezellige maand van het jaar. Veel familiediners, borrels op het werk en overal sfeervolle verlichting. Helaas vergroot deze gezelligheid ook de kans op schade. Een vergeten kaars in de woonkamer, sterretjes te dicht bij de gordijnen of een omgevallen vuurwerkpot, zijn kleine dingen die grote schades kunnen veroorzaken. Gelukkig kun je genoeg voorzorgsmaatregelen treffen om deze vervelende schades te voorkomen. Wij helpen je natuurlijk graag een handje. Met onze tips vier jij zelfverzekerd de feestdagen.

10 tips om schade te voorkomen

1. Koop geïmpregneerde versiering. Dit houdt in dat bijvoorbeeld lampjes brandveilig zijn. Een echte kerstboom of -krans is erg brandgevaarlijk. Check de brandveiligheid op de verpakking, of vraag het na aan de winkelier.
2. Blaas brandende kaarsen op tijd uit. Ben je niet in de buurt van brandende kaarsen? Blaas ze dan meteen uit. Niet alleen bij het verlaten van jouw huis, maar ook als je gaat slapen.
3. Blus brand tijdens het diner zo snel mogelijk. Ontstaat er vlam in de plan? Plaats dan snel de deksel op de pan, en zet de afzuigkap en de warmtebron uit. Hou de deksel schuin van je af en laat de brandende pan te allen tijde staan.
4. Zet de fonduepan of het gourmetstel op een onbrandbare ondergrond. Ondergronden zoals een (papieren) tafelkleed of -loper en verkeerd geplaatste servetten zijn brandgevaarlijk.
5. Parkeer je auto op een veilig plek. Heb je een garage? Zet je auto dan het liefst binnen. Mocht er iets misgaan met vuurwerk, dan staat jouw auto veilig.
6. Sluit je brievenbus goed af. Met vuurwerk gebeuren nog weleens ‘ongelukjes’. Denk hierbij aan rotjes die door je brievenbus worden gegooid. Voorkom deze schade door je brievenbus goed af te sluiten.
7. Steek al je vuurwerk buiten af. Voor de meeste mensen is het logisch om siervuurwerk buiten af te steken. Maar met koud vuurwerk zijn we minder voorzichtig. Ook sterretjes kunnen gemakkelijk brand veroorzaken in jouw woning.
8. Zet je siervuurwerk stevig neer op een vlakke ondergrond. Zo voorkom je dat het vuurwerk omvalt en de verkeerde richting op vliegt. Voor grote vuurpijlen kun je een pvc-buis in de grond slaan. Vuurwerkpotten zet je altijd klem tussen twee stenen.
9. Gebruik een aansteeklont. Ga je zelf vuurwerk afsteken? Doe dit met een aansteeklont in plaats van een lucifer of aansteker. Op die manier creëer je een veilige afstand tussen jou en het vuurwerk.
10. Voorkom inbraak. Ga je weg met de feestdagen? Zorg ervoor dat je woning er bewoond uitziet door een lampje te laten branden. Als je voor langere tijd weg bent, gebruik dan een tijdschakelaar.

Natuurlijk is niet alle schade te voorkomen. Kijk daarom of je goed verzekerd bent voor de meest voorkomende schades. Denk hierbij aan een inboedelverzekering, woonhuisverzekering of autoverzekering.

Heb jij nog tips om schade te voorkomen tijdens de feestdagen? Laat het mij hieronder weten!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close