Schadevrije jaren opbouwen: hoe zit het in elkaar?

Oké, ik geef het toe. Ik zal niet snel worden genomineerd voor ’s Werelds Beste Autocoureur. Zo stond die ene boom bij het achteruitrijden laatst toch iets dichterbij dan gedacht. En dan die steile helling in de parkeergarage een paar maanden geleden; ik bleef maar achteruit rollen. Nee, die nominaties blijven voorlopig nog even uit.

Een ongeluk zit in een klein bochtje

Mijn meest bijgebleven dieptepunt in mijn autorijdcarrière: die keer dat ik mijn auto naast die van de buurman van een vriendin wilde parkeren. Mijn bochtje bleek toch iets meer weg te hebben van een bocht. Krrrchh. Hallo kras in de gloednieuwe auto van de buurman en… dag schadevrije jaren?

Het fenomeen schadevrije jaren

Het is niet het eerste waar ik bij stilstond toen ik mijn bocht verkeerd had ingeschat. Maar als jij degene bent die schade bij een ander veroorzaakt en deze vervolgens claimt bij je verzekeringsmaatschappij, lever je schadevrije jaren in. Wat houden deze jaren nu precies in? Wanneer je op jouw naam een autoverzekering afsluit, begin je met de opbouw van schadevrije jaren. Vanaf dat moment krijg je voor elk jaar waarin je geen schade rijdt, er een schadevrij jaar bij.

Hoe meer schadevrije jaren, hoe minder premie

Elk schadevrij jaar dat je opbouwt, is mooi meegenomen. De hoeveelheid schadevrije jaren wordt namelijk beloond door verzekeringsmaatschappijen. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de korting die je krijgt op je autoverzekering. Deze korting wordt bepaald aan de hand van het bonus-malussysteem. Bekijk de video van Verzekeruzelf.nl voor meer informatie.

Benieuwd naar jouw schadevrije jaren?

Als je graag wilt weten hoeveel schadevrije jaren je hebt: je kunt deze terugvinden op je laatste polisblad of verlengingsnota. Met ingang van 1 januari 2014 wordt het aantal schadevrije jaren namelijk door alle verzekeringsmaatschappijen op het polisblad vermeld. Is jouw verzekering beëindigd? Dan is het mogelijk om met een formulier van Stichting EPS kosteloos je schadevrije jaren in te zien in Roy data. Dat is de digitale database waarin alle schadevrije jaren van motorrijtuigen zijn opgeslagen.

Zelfverzekerd schadevrije jaren opbouwen

Toen ik mijn schade had geclaimd bij mijn verzekeraar, kon ik kiezen: zelf de schade voor rekening nemen of mijn verzekeringsmaatschappij laten betalen. Ik heb uiteindelijk de schade zelf betaald. Het schadebedrag was immers te overzien. Het voordeel hiervan? Ik hoefde geen schadevrije jaren in te leveren. Zo rijd ik tegenwoordig zelfverzekerd rond, mét een mooie korting op mijn autoverzekering. En mijn bochten? Die schat ik gelukkig ook steeds beter in.

>> Bekijk de autoverzekering van Verzekeruzelf.nl

Tags

Gerelateerde berichten

19 Comments

 1. Goedemorgen

  Ik wil graag een motor bij u laten verzekeren. Ik heb nog niet eerder motor gereden. Ik heb met mijn auto 7 schadevrije jaren opgebouwd. Deze auto is bij een andere maatschappij verzekerd. Hoeveel schade vrije jaren kan ik nu invullen bij de aanvraag van een nieuwe verzekering?

  Gr
  Dave

 2. Hallo Dave. Schadevrije jaren zijn enkel op één polis tegelijk toepasbaar. Omdat jouw schadevrije jaren momenteel worden toegepast op de autoverzekering, kunnen wij deze niet toepassen op een nieuwe motorverzekering. Je begint dan op onze starterskorting, op basis van 0 schadevrije jaren. Wanneer je zou besluiten om ook jouw auto bij ons te verzekeren, kunnen wij een tweede gezinsvoertuigkorting toepassen op de motor. Let op: wij kunnen niet meer korting toepassen, dan de periode dat je je motorrijbewijs hebt. Stel je hebt 3 jaar jouw motorrijbewijs, dan krijg je een tweede gezinsvoertuigkorting op basis van 3 schadevrije jaren; ook al heb je momenteel 7 schadevrije jaren op je autopolis.

 3. Stel ik heb twee auto’s verzekerd en ik verkoop de auto waarvan de polis de meeste schadevrije jaren heeft. Ik koop geen nieuw auto en heb nu dus maar 1 polis. Wat gebeurt er met de schadevrije jaren van de polis die ik heb beëindigd?

  1. Hallo Wytze. Allereerst excuses dat mijn reactie even op zich liet wachten. Wat betreft jouw vraag: zodra de polis met de meeste schadevrije jaren wordt beëindigd, geven wij dit aantal schadevrije jaren vrij in de digitale database Roy data. Wanneer je geen nieuwe auto koopt, kunnen wij eventueel deze melding van schadevrije jaren omwisselen met het aantal schadevrije jaren dat op dat moment op je lopende polis wordt toegepast. Let op: schadevrije jaren kunnen verlopen. Wij nemen in principe schadevrije jaren tot 3 jaar terug in gebruik in Roy data. Andere maatschappijen hanteren vaak een kortere periode.

 4. Hallo,
  Ik heb in mijn hele leven nog nooit schade gehad, maar de afgelopen jaren geen auto in bezit gehad (wel in gereden, bv via Greenwheels, huurauto’s en auto van familie). Maar moet ik nu vanaf nul schadevrije jaren beginnen indien ik een auto zou gaan aanschaffen ? Of ligt dat anders en is daar wel iets aan te doen ? het scheelt nogal een hoop geld…….

  Dank voor je reactie

  1. Hoi Jeroen, we kunnen schadevrije jaren tot maximaal 3 jaar terug in gebruik nemen. Is het korter dan 3 jaar geleden dat je een auto op je eigen naam verzekerd hebt gehad? Dan kunnen we de jaren van je vorige verzekeraar dus overnemen. Is het langer dan 3 jaar geleden? Dan kunnen we helaas geen jaren overnemen. Weet je zo voldoende?

 5. Hallo, ik rij al een aantal jaren schade vrij, maar nog nooit een eigen auto gehad. Nu wil ik een auto en verzekering op mijn naam zetten. Wat vul ik dan in.? M.v.g. Barbara

  1. Hoi Barbara, je bouwt alleen schadevrije jaren op wanneer je een auto op je eigen naam verzekert. Als je voor het eerst een auto op je naam zet en deze gaat verzekeren kun je bij het aantal schadevrije jaren 0 invullen. Heb je in de afgelopen jaren schadevrij gereden in een leaseauto? Dan kunnen we aan de hand van een leaseverklaring schadevrije jaren overnemen. Je kunt dan het aantal jaar invullen dat je in een leaseauto hebt gereden.

 6. Goedemorgen, ik had 20 schadevrije jaren opgebouwd, door een schade enkele maanden geleden gingen daar 5 jaren vanaf, dus nog 15. Nu ben ik overgestapt naar een andere verzekering en Roy data geeft 11 schadevrije jaren door. Mijn oude verzekering zegt dat bij overstappen alles boven 15 jaar geschrapt wordt bij Roy data (?????) Is dat waar?
  Met vriendelijke groet, Jos.

  1. Hoi Jos, wat vervelend dat je een schade hebt gehad. Het klopt dat je bij een schade 5 jaren terugvalt. Maar heb je meer dan 15 schadevrije jaren opgebouwd? Dan val je altijd terug naar 10 schadevrije jaren. Dit is sinds 2016 voor elke verzekeraar hetzelfde en is vastgelegd in bedrijfsregeling 11 (https://bit.ly/nieuwe-bedrijfsregeling). Het is dus niet zo dat standaard alles boven de 15 jaar wordt geschrapt. Overigens zul je met 10 schadevrije jaren bij vrijwel elke verzekeraar de maximale bonus/maluskorting krijgen / houden.

 7. Ik sta nu op -5 schadevrije jaren, als ik mijn auto verkoop en geen auto meer rij, en ik koop over een paar jaar weer een auto, blijven deze -5 jaren dan staan?Ik heb nu sinds een jaar een auto, daarvoor heb ik 6 jaar geen auto gehad en daarvoor heb ik geen enkele schade gehad maar ik werd dus wel op 0 gezet.

 8. Ik heb 2 auto’s op mojn naam staan. 1tje heeft nog nooit schade gereden en de andere wel. Val je dan bij beide autos terug in schade vrije? Of val je alleen bij de auto terug waar schade mee is gereden?

  Gr karel

  1. Beste Karel, bedankt voor jouw reactie. Excuses voor onze late reactie. De terugval in schadevrije jaren en korting is alleen van toepassing op de verzekering van het voertuig waarmee de schade gereden is. Dit heeft geen enkel effect op de verzekering van het andere voertuig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close