Schadevrije jaren: hoe werkt dat?

Als je een autoverzekering gaat afsluiten, vraagt de verzekeraar doorgaans naar je schadevrije jaren. Maar wat zijn dat dan? En hoe weet je hoeveel schadevrije jaren je zelf hebt? Kun je daar invloed op uitoefenen? Kortom: hoe werkt het nou eigenlijk?

Schadevrije jaren
Schadevrije jaren zijn de jaren waarin je een autoverzekering hebt gehad en geen schade hebt geclaimd. Heb je dus wel schade gereden, maar deze kosten niet teruggevraagd aan je verzekeraar? Dan telt die schade niet mee voor je schadevrije jaren. Het aantal jaren dat je schadevrij hebt gereden, is bepalend voor je premie. Hoe meer jaren je schadevrij rijdt, hoe meer korting je krijgt op je premie. Voor elk jaar dat je schadevrij rijdt, stijg je ook een trede op de bonus-malus ladder. Maar wat is het bonus-malussysteem?

Bonus-malussysteem
Het bonus-malussysteem zorgt ervoor dat mensen die netjes rijden en geen schade claimen beloond worden (bonus). Terwijl mensen die veel schade claimen gestraft worden (malus). Zoals gezegd kan je voor elk jaar dat je geen schade claimt een trede hoger komen op de ladder. Wanneer je wel schade claimt val je terug op de ladder. Hoeveel treden je terugvalt, wordt uitgerekend aan de hand van een bonus-malus tabel. Deze tabel kan per verzekeraar verschillen. Je vindt deze tabel in de voorwaarden van je autoverzekering.

Overstappen verzekeraar
Maar wat nu als je overstapt naar een andere verzekeraar? Ben je de opgebouwde schadevrije jaren dan kwijt? Nee, je neemt deze jaren gewoon mee. Als je wilt overstappen naar een andere verzekeraar kan je jouw schadevrije jaren opvragen bij je oude verzekeraar. Ook is elke verzekeraar verplicht om het aantal schadevrije jaren van een klant door te geven aan de centrale database. De zogenaamde ‘Roy Data’. Op die manier kan jouw nieuwe verzekeraar de jaren controleren en profiteer je nog steeds van eventuele kortingen. Heb je veel schade geclaimd en daarmee negatieve jaren opgebouwd, worden deze jaren natuurlijk ook vermeld in Roy Data.

Hoelang zijn je jaren geldig?
Wanneer je je autoverzekering opzegt en je geen nieuwe verzekering afsluit, blijven je schadevrije jaren één jaar geldig. Je kan bij een aantal verzekeraars ook kiezen voor het opschorten van je autoverzekering. Dat betekent dat je je verzekering tijdelijk stopzet, maar je beëindigt hem niet. Daardoor hoef je geen premie te betalen, maar blijven je schadevrije jaren drie (in plaats van één) jaar geldig.

Profiteer van kortingen!
Denk dus goed na voordat je schade claimt bij je verzekeraar. Misschien is het voordeliger om een (kleine) schade een keer zelf te betalen, zodat je niet fors terugzakt op de bonus-malus ladder. Daarmee blijf je profiteren van de enorme kortingen, die bij Verzekeruzelf.nl zelfs kunnen oplopen tot 85% korting op jouw autoverzekering!

Bekijk ook de video van Verzekeruzelf.nl voor meer informatie.

Tags

Gerelateerde berichten

38 Comments

 1. ik heb 10 schade vrije jaren, als ik onze tweede auto ook bij jullie verzeker krijg ik daar ook 10 schade vrije jaren op, maar mijn vrouw heeft zelf 3 schade vrije jaren, gaan die jaren wel door tellen of blijft ze dan stil staan???

  1. Hoi Dennis, als je een autoverzekering voor je vrouw afsluit, krijg je inderdaad de korting die bij jouw 10 schadevrije jaren hoort. De schadevrije jaren van jouw vrouw komen op de polis te staan. Dat betekent dat zij haar eigen schadevrije jaren opbouwt zolang ze schadevrij rijdt. 

 2. Op mijn polis stond dat ik 4 schadevrije jaren had. Bij het beëindigen van de polis blijkt na een herberekening dat ik -3 schade vrije jaren heb gehad. Hoe kan het zijn dat ik dit pas na het beëindigen van de polis dit weet en hierdoor lager instap bij een andere verzekeraar?! Mijn laatste schade was in december 2009. En daar word ik op gekort bij het beëindigen van mijn polis? Dat begrijp ik niet.

  1. Hoi Daphne, op jouw polis stonden -4 schadevrije jaren. Per 1 december 2014 zou je -3 schadevrije jaren hebben opgebouwd bij ons. Je neemt nu dus -4 jaren mee naar de nieuwe verzekeraar.

 3. In april 2011 had ik 23 schadevrije jaren (aantoonbaar) en nu na ruim 3 jaar heb ik 24 schadevrije jaren. Mijn vraag is hoe kan dit.
  In 3 jaar 1 jaar erbij terwijl ik altijd schadevrij heb gereden.

 4. Hoi Verzekeruzelf,

  Ik heb een auto waar ik alleen in de zomer maanden mee rijd. Afgelopen oktober heb ik deze verzekering beëindigd met 10 schadevrije jaren. Nu ik deze bij jullie heb verzekerd loop ik tegen het probleem aan dat in de Roy Data deze auto niet voorkomt omdat ik nog een andere auto heb waaraan de 10 schadevrije jaren gelikt blijven. Het contract van de tweede auto loopt nog tot eind van het jaar door, dus ook deze nu al bij jullie verzekeren, is nog geen optie.
  Hoe nu verder?

  1. Hoi J. Mol. Als je een recent polisblad hebt van je eerste autoverzekering, dan kunnen wij de schadevrije jaren overnemen op de tweede auto. Natuurlijk moeten de schadevrije jaren wel vermeld worden op het polisblad. Is je vraag zo beantwoord?

 5. Ik heb 16 schadevrije jaren op mijn autoverzekering, ik heb net een motor gekocht maar mijn huidige verzekeraar heeft geen motorverzekering. De motor is er voor erbij.
  Kan ik mijn schadevrije jaren van mijn auto ook opvoeren voor mijn motor?

  1. Hoi X. Scholte, als de autoverzekering ook bij ons is afgesloten, kunnen de schadevrije jaren vaak overgenomen worden.

 6. Ik ben bijna 10 jaar bij jullie verzekerd. Vorig jaar heb ik voor het eerst een schade bij jullie gemeld. In mijn dossier dat ik 3 aantoonbare schadevrije jaren heb. Klopt dat?

 7. Ik heb nu 6 jaar schade vrij gereden. nu wil ik een andere auto verzekeren en geeft de schadevrijclaim aan dat ik een STARTERSKORTING van 55% krijg, klopt dit wel??

  1. Hoi Richard, voor je andere auto krijg je een korting van 77,5%. Dit kan je terugvinden in je digitaal dossier.

 8. Hallo
  Mijn vrouw heeft een auto met daarbij 20 schadevrije jaren
  Ik heb sinds sep 2006 een lease auto
  Heb daarbij 2 schades gehad
  14-5-2008: 1216 euro (Eigen schuld)
  7/11-7- 2011: 1177 euro (niet kunnen verhalen parkeerschade)

  De lease auto wil ik in april overnemen, kan ik nu de verzekering afsluiten met haar schadevrije jaren

  of zijn er nog andere opties

 9. Schadevrije jaren worden per polis opgebouwd en zijn op één verzekering tegelijk toepasbaar. Als jouw vrouw de schadevrije jaren op haar verzekering in gebruik heeft, kunnen deze niet ook op jouw verzekering worden toegepast. In dat geval bieden wij wel een tweede gezinsautokorting aan.

  Op basis van een leaseverklaring kunnen wij ook schadevrije jaren overnemen. Voor de periode 2006 – nu met 2 schuldschades kunnen wij 2 schadevrije jaren toekennen. Weet je zo voldoende?

 10. Mijn vraag is deze ik heb vorig jaar schade door een steen door mijn radiatur en heb die op gegeven nu ben ik terug gegaan naar trede 10 nu vraag ik mij af hoe veel jaar is dat dan en als hij niet door mijn radiatur maar door mijn ruit was gegaan was ik dan ook terug gegaan in trede mijn verzekering loopt bij verzeker u zelf en was een wa volledig casco

 11. Goedemorgen Aad, op dit moment heb je op je verzekering nog 4 schadevrije jaren. Je hebt ook de mogelijkheid de schade terug te betalen. Als je dat wilt kan je het beste een mailtje sturen naar klantenservice@verzekeruzelf.nl. Dan vertellen we je precies hoe je dit kunt regelen. Bij alleen een ruitschade val je inderdaad niet terug in schadevrije jaren. Weet je zo voldoende?

 12. In augustus 2012 had ik nog 16 schadevrije jaren en stond ik in B/M trede 20. In december 2012 heb ik schade gereden. In augustus 2013 had ik nog maar 6 schadevrije jaren wat een daling is van 10 jaar. Echter de B/M trede was met 6 stappen gezakt wat ook overeenkomt met de B/M tabel. Volgens mij is de daling in jaren dus incorrect doorgevoerd en zou ik in 2013 op 10 hebben moeten staan en dus nu op 12. Ik zie nergens in de polisvoorwaarden staan dat het aantal gezakte jaren anders is dan het aantal gezakte treden in de B/M tabel. Kunnen jullie mijn aantal schadevrije jaren corrigeren en deze in de roy-data tabel wijzigen? Ik heb namelijk mijn verzekering opgezegd i.v.m. aanschaf nieuwe auto.

 13. Goedemorgen Geoffrey, we sturen je zo een mail met uitgebreide informatie. Laat gerust een bericht achter, als je daarna nog vragen hebt.

 14. Ik ga morgen naar een oldtimer kijken.
  Als ik deze koop en online bij u verzeker kan ik er dan vanuit gaan dat de auto per direct verzekerd is?

 15. Goedemorgen Geert-Jan,

  Als je bij ons een autoverzekering afsluit, heb je direct een voorlopige dekking. Binnen een werkdag wordt de aanvraag verder beoordeeld. Tot die tijd rij je in ieder geval verzekerd rond. We hebben je gegevens gecontroleerd, maar hebben geen aanvraag ontvangen. Je oldtimer is daarom (nog) niet bij ons verzekerd. Deze verzekering kan je natuurlijk alsnog afsluiten op onze website. Is je vraag zo beantwoord?

 16. Hallo,,

  Ik heb op dit moment 1 schadevrije jaren en over 3 maanden zouden dat er 2 worden, maar nu moet ik de auto laten veranderen op de naam van mijn vriendin i.v.m parkeervergunning, maar daar moet dat ook een nieuwe verzekering bij, dus moet ik die van mij opzeggen, maar is het dan zo dat ik mijn 2e jaar er niet bij krijg of pas wanneer mijn hoofdpremie zou vervallen? dus over 3 maanden. Waarschijnlijk staat de auto aan het einde van het jaar wel weer op mijn naam en zou ik dan met een nieuwe verzekering 2 jaren hebben in plaats van 1.

 17. Hoi Stanley,

  Mocht je je verzekering opnieuw bij Verzekeruzelf.nl afsluiten, dan zullen wij de schadevrije jaren afronden naar 2. Dit kan wel verschillen per verzekeraar. Mocht je je de volgende keer ergens anders willen verzekeren, kun je dit het beste vooraf navragen bij de verzekeraar die je op het oog hebt.

 18. Ik heb -2 schadevrijejaren bij de auto. maar ik wil nu een motor kopen. kan ik hierbij gewoon bij 0 beginnen aangezien ik pas sinds september mijn rijbewijs heb gehaald?

 19. We hebben bericht ontvangen over de nieuwe regeling voor het berekenen van het aantal schadevrije jaren. Als verzekerde bij “verzekeruzelf.nl” worden wij daarvoor flink benadeeld en onze verzekeringsmaatschappij flink bevoordeeld. Zien de klanten dat terug in een lagere premie of de hoogte van de koring bij het aantal schadevrije jaren?

 20. Hoi Clemens,

  Terugval in bonus/malus-korting en bonus/malus-tredes gebeurt nog steeds volgens de tabel in jouw polisvoorwaarden. Hier is dus niets aan veranderd. Heb je een schuldschade gereden? Dan betekent dit dat je er qua premie niet op achteruit gaat met de nieuwe regeling.

  De nieuwe regeling geldt alleen voor de schadevrije jaren. Voor de schadevrije jaren is er nu één algemene tabel gemaakt die elke verzekeraar gebruikt. Dit omdat voorheen de terugval in schadevrije jaren groter was bij de ene verzekeraar dan bij de andere. Dit zorgde voor veel onbegrip. Door één algemene tabel te maken, is geprobeerd terugval in schadevrije jaren duidelijker te maken voor de klant.

  Met vriendelijke groet,
  Verzekeruzelf.nl

 21. Op mijn autoverzekering staan 18 schadevrije jaren geregistreerd.
  Een tweede gezinsauto (bestuurd door mijn vrouw) heeft recht op evenveel schadevrije jaren. Of niet?
  Bij het beeindigen van de 2e gezinsauto (verkoop) worden slechts 12 schadevrije jaren doorgegeven aan Roy-data. Hoe kan dat?

 22. Hoi Larry,
  Schadevrije jaren worden per voertuig opgebouwd. Dus het is niet zo dat je op allebei de auto’s hetzelfde aantal schadevrije jaren hebt. Op dit moment zijn er 2 aantallen van schadevrije jaren: 1 aantal voor jouw autoverzekering, en 1 aantal voor de 2e gezinsauto.
  Met vriendelijke groet,
  Verzekeruzelf.nl

 23. Hallo moderne mensen! Het ziet er voor mij uit alsof Merel is vervangen door Sanne Dus hallo Sanne, ik lees in de tekst van Merel hierboven: “de enorme kortingen, die bij Verzekeruzelf.nl zelfs kunnen oplopen tot 85% korting op jouw autoverzekering!” Die 85% wil ik wel! In de bonus/malus tabel ga je echter volgens mij niet verder dan 75%. Daar zit ik op (trede 17) en wat moet ik nu doen om nog meer voordeel te halen van mijn schadevrij rijden. Minder terugvallen bij schade is inderdaad een voordeel, maar dat voordeel behaal ik alleen als ik schade heb. En ik wíl geen schade. Maar wel voordeel. 85 % graag…
  En rest nog vriendelijke groeten. Dag Sanne…(en ook een beetje Merel)

  1. Hallo Jan, de korting die je op een autoverzekering krijgt, is afhankelijk van de verzekering die je kiest. De bonus-malustabel verschilt namelijk per autoverzekering. Op jouw huidige verzekering is de hoogst mogelijke korting inderdaad 75%. Wij begrijpen dat meer voordeel fijn is. Daarom kun je via onze website nagaan of een andere verzekering voordeliger is. Binnen enkele minuten bereken je je premie. Kies je bijvoorbeeld voor de Triple A autoverzekering? Dan word je ingeschaald op trede 17 met 85% korting. Als je een voordeligere verzekering vindt, kun je jouw huidige verzekering beëindigen in jouw digitaal dossier. Vervolgens vraag je de nieuwe verzekering aan via de website. Met vriendelijke groet, Verzekeruzelf.nl (Sanne en ook een beetje Merel)

 24. Ik ben verzekerd bij verzekeruzelf en heb 42 schadevrije jaren opgebouwd.Mijn vraag is als ik een schade veroorzaak hoeveel stappen ga ik dan terug en wat houdt dat in voor mijn 85% korting?

  1. Hoi Jaap, wanneer je 15 schadevrije jaren of meer hebt opgebouwd, dan val je bij 1 schade altijd terug naar 10 schadevrije jaren. Dit is een landelijke regeling en bij elke verzekeraar hetzelfde. Met 10 schadevrije jaren behoudt je bij Verzekeruzelf.nl de maximale bonus/maluskorting van 85%.

 25. Ik heb een autoverzekering aangevraagd op mijn naam, maar de auto staat op mijn vriend zijn naam.
  We rijden er allebei evenveel in, ik afentoe zelfs wat meer daarom dat ik de verzekering op mijn naam heb staan.

  bouwt mijn vriend dan nog schadevrije jaren op ook al staat de verzekering op mijn naam?
  of bouwt hij het niet meer op ?

  1. Hoi Arbesa, de schadevrije jaren worden opgebouwd op naam van de verzekeringnemer. Gezien je de verzekering op jouw naam hebt aangevraagd, ben jij degene die de schadevrije jaren opbouwt. Bij het beëindigen van de verzekering heb je in het geval van partners wel de mogelijkheid om de schadevrije jaren over te dragen. Door een afstandsverklaring in te vullen kunnen de schadevrije jaren dan overgezet worden op naam van je partner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close