Scheefwonen: 520.000 huishoudens betalen te veel huur

Huur jij een woning? Dan bestaat de kans dat jij te veel huur betaalt. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er veel scheefhuurders en scheefwoners zijn. Dit zijn mensen die te veel huur betalen ten opzichte van hun inkomen. In Nederland wonen één op de drie huishoudens in een huurhuis, dat zijn er zo’n 2,9 miljoen. Hiervan zijn er maar liefst 520.000 huishoudens die scheef huren en de helft van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten. De gemiddelde huurder betaalt zo’n 39% van zijn inkomen aan huur, terwijl een huiseigenaar maar 28% betaalt.

Hoe komt het dat er zo veel scheefhuurders zijn?

 1. Huurprijzen gaan omhoog, inkomens niet
  Eén van de grootste oorzaken van scheefwonen is dat de huurprijzen omhoog gaan, terwijl de lonen nauwelijks stijgen. Dan gaat er automatisch een groter gedeelte van het inkomen naar de huur, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt bij de TU Delft. Volgens Marcel Trip, voorlichter van de Woonbond, is het probleem nog veel groter: “Er zijn veel huurders die geen toeslag krijgen omdat ze boven de huurtoeslaggrens zitten. Dit betekent dat ze net te veel inkomen hebben om huurtoeslag te krijgen.”
 2. Te kort aan goedkope huurwoningen
  Daarnaast is er een tekort aan goedkope, sociale huurwoningen. Hierdoor krijgen mensen met een laag inkomen te dure huizen toegewezen. In 2004 kreeg één op de drie nieuwe huurders een te dure woning toegewezen.
 3. Huizenprijzen stijgen
  Om hoge huurprijzen te voorkomen kan het soms beter zijn een huis te kopen. Toch is dat vaak geen optie, doordat er te weinig betaalbare woningen op de markt zijn. De huizenprijzen zijn de laatste jaren ook fors gestegen. Huizen werden in een jaar tijd gemiddeld 5,5 % duurder. In Amsterdam stegen de huizenprijzen zelfs met 20 %.
 4. Doorstroming wil niet vlotten
  Er is weinig doorstroming op de woningmarkt, daardoor blijven er te weinig betaalbare huizen over voor mensen met een lager inkomen. Vooral starters, ouderen en zzp’ers kunnen moeilijker een hypotheek krijgen.
 5. Strengere eisen voor het kopen van een woning
  De regels voor het kopen van een woning zijn strenger geworden. Daardoor is het nog lastiger om een woning te kopen. Bij het afsluiten van een hypotheek mag je tegenwoordig maar 102% van de waarde van een huis lenen. In 2018 wordt dat bedrag zelfs verlaagd naar 100% van de aankoopwaarde.

Heb jij al eens gecontroleerd of je te veel huur betaalt in vergelijking met jouw inkomen? Laat het ons weten!

Bron: rtlnieuws.nl

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close