Sensor waarschuwt voor fietsers in dode hoek

Je fietst heerlijk door de Nederlandse polders. Totdat een vrachtwagen je in wil halen en rechtsaf wil slaan. Ben je nog wel goed zichtbaar? Of bevind je je in de dode hoek van de vrachtwagen? Om ongelukken te voorkomen heeft Skymotion Solutions een sensor ontwikkeld. Deze sensor waarschuwt chauffeurs als een fietser in de dode hoek fietst.

Wat is de dode hoek?

De dode hoek is een gebied naast de vrachtwagen dat de chauffeur niet kan zien. Wanneer een fietser daar fietst, is hij of zij dus onzichtbaar voor de chauffeur. Elk jaar zijn er 39 doden of zwaargewonden door het fietsen of rijden in de dode hoek. Ben je betrokken bij een ongeluk? Dan kunnen de kosten hoog oplopen. Een persoonlijke ongevallenverzekering kan deze schade dekken.

Sensor waarschuwt chauffeurs

Skymotion Solutions heeft de iCycleSafe sensor ontwikkeld. Deze sensor wordt gebruikt bij gevaarlijke kruisingen. Zodra een fietser over de sensor rijdt, krijgt de chauffeur een waarschuwingslicht te zien. Zo weet hij dat het niet veilig is om af te slaan. Het waarschuwingslicht gaat uit als de fietser voorbij de vrachtwagen is. Om het systeem te testen zoekt het bedrijf sponsors. De bedoeling is het systeem te testen op een gevaarlijk kruispunt in Nederland of Belgie.

Zo werkt de sensor:

 

Meerdere wapens tegen de dode hoek

De sensor is niet het eerste wapen tegen de dode hoek. Er zijn ook speciale spiegels waardoor de chauffeur de dode hoek kan zien. Helaas zijn nog niet alle vrachtwagens van deze spiegels voorzien.

Heb jij wel eens een gevaarlijke situatie meegemaakt doordat je in de dode hoek fietste? Laat het ons weten!

Bron: rtlz.nl

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close