
In de slip met de auto: hoe voorkom je een ongeluk?
De laatste weken werd er vrijwel elke dag gewaarschuwd voor gladheid. Door het winterse weer waren de wegen glad en is de kans op wegglijden met de auto groot. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Maar zijn we ons daar eigenlijk wel van bewust? En weten we wat we moeten doen zodra onze auto in de slip raakt? Nu de vorstperiode voorbij lijkt, is het tijd om de balans op te maken.
Zonder winterbanden de weg op
Hoewel het tot lastige en gevaarlijke situaties kan leiden als je auto in de slip raakt, lijken veel mensen het wel grappig te vinden. Twee weken geleden plaatsten wij een poll op Facebook met de vraag hoe jij zelfverzekerd op pad gaat. Heeft je auto bijvoorbeeld winterbanden? Daarop ontvingen wij enkele verrassende antwoorden, zoals “Ik heb geen winterbanden, ik vind dat schuiven veel te lollig” en “Gewoon rijden? Crossen bedoel je. Winterbanden zijn geldklopperij en een echte bestuurder kan zelfs met gladheid scheuren”. Zijn wij dan niet bang voor ongelukken? Denken we dat auto rijden een spelletje is waarbij ons heus niks zal overkomen? Natuurlijk zal het 9 van de 10 keer gewoon goed gaan. Je kan net op tijd stoppen, of de andere auto kan nog net om jou heen. Maar wat nou als het fout gaat en je auto blijft glijden?
Wegglijden met de auto
Eigenlijk is wegglijden met de auto altijd de schuld van de bestuurder. De bestuurder heeft dan namelijk niet goed gereageerd op een onverwachte situatie. Want wat doe jij als je een auto (of boom) wel heel erg dichtbij ziet komen? Ga je vol in de remmen? Dat is niet de juiste reactie! Door vol in de remmen te gaan blokkeer je de banden van je auto, waardoor deze nog meer gaat slippen. Je verliest hierdoor de controle over je auto.
Winterbanden en een slipcursus
Gelukkig is daar wel genoeg aan te doen. Hoewel veel mensen winterbanden maar onzin vinden, zijn deze wel heel nuttig. Om ongelukken te voorkomen is het daarom verstandig om winterbanden aan te schaffen. Maar naast het aanschaffen van goede banden, moet je het belang van een slipcursus ook niet onderschatten. Ook al heb je al jaren je rijbewijs, dat wil niet zeggen dat je weet hoe je jouw auto onder controle moet houden in onverwachte omstandigheden. Het is daarom goed om te leren wat je wel en niet moet doen zodra je auto in de slip raakt. Zo kan je in de toekomst potentieel gevaarlijke situaties herkennen en vermijden. En als je toch in zo’n situatie terecht komt, weet je hoe je moet ingrijpen. Dat is niet alleen fijner voor jezelf, maar ook voor anderen. Door de cursus leer je veiliger rijden en ben je je wellicht bewuster van de gevaren, waardoor je minder snel “voor de lol” gaat slippen. Je krijgt weer controle over je auto en kan zelfs in winterse omstandigheden zelfverzekerd de weg op!
Autoverzekering
Toch kan je natuurlijk niet alle gevaren op de weg vermijden. Ook al weet jij precies wat je moet doen in een gevaarlijke situatie, dat wil niet zeggen dat andere weggebruikers dit ook weten. Als andere mensen nog “lekker gaan slippen” en hun auto niet onder controle hebben, kunnen ze jou natuurlijk betrekken bij een ongeluk. Gelukkig hebben wij daar weer een passende oplossing voor ;). Verzeker je auto goed met de autoverzekering van Verzekeruzelf.nl. Dan kan je pas echt zelfverzekerd de gladde wegen betreden!
Ik ken dat rijgedrag van vroeger nog wel, maar uiteindelijk houdt het een keer op. Ik heb vroeger een vrij ernstig ongeluk gehad door onverantwoordelijk rijgedrag en mijn verzekering vond het zeker geen pretje. Stoppen met grapjes maken en een andere verzekering