Smartphonegebruik op de fiets: mag dat?

Misschien komt het je bekend voor: je hebt met vrienden afgesproken in de stad en bent al aan de late kant. Om tijd te besparen stap je alvast op de fiets om onderweg snel een berichtje te sturen: “Ik ben wat later, maar kom eraan!” Ondertussen zoek je het liedje op dat je al heel de dag in je hoofd hebt, kijk je nog even of er wat nieuws gebeurd is in de wereld en… BOEM. Dat paaltje had je over het hoofd gezien, net zoals die auto die voor jou moest uitwijken en die voetganger die nog net op tijd opzij sprong.

Fietsen met smartphone

Het is een bekend beeld aan het worden: op de fiets met een smartphone in de hand. Vooral jongeren kunnen bijna niet zonder. Maar liefst één op de drie fietsers tussen de 12 en 24 jaar is druk in de weer met de smartphone. Best gek, vooral als je je bedenkt dat het in de auto al tijden verboden is om je telefoon zelfs maar aan te raken.

Onveilig

Hoewel een berichtje sturen en een muziekje luisteren op zich onschuldige bezigheden zijn, kan dit op de fiets leiden tot onveilige verkeerssituaties. Je bent minder alert en kunt minder snel reageren. Je hebt je handen immers letterlijk vol aan je smartphone. Dit is een steeds groter probleem aan het worden. Uit onderzoek blijkt dat bij 9% van de fietsongelukken iemand met zijn smartphone in de weer was. Bij jongeren is dit zelfs bij 20% van de fietsongelukken het geval. Alarmerende ontwikkelingen, zo vindt ook minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.

Tijd voor actie

De minister besloot daarom dat het tijd was voor actie en bundelde de krachten van haar ministerie met die van de grote telecomproviders. Zij lanceerden in september 2014 de campagne “Aandacht op de weg”. Hiermee proberen ze verantwoord gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer te stimuleren. Onderdeel hiervan is de fietsmodus app. Je kunt hiermee prijzen winnen door je smartphone niet te gebruiken terwijl je aan het fietsen bent.

Verbod?

Doel van de campagne en de app is bewustwording wat moet leiden tot verandering van het gedrag. Hoewel er regelmatig stemmen voor opgaan, is de minister (nog) niet voor een verbod. Als reden geeft zij dat je een verbod moet kunnen handhaven. Dat is in dit geval nauwelijks te doen. In plaats daarvan speelt zij door middel van de campagne in op het beoordelingsvermogen van mensen zelf. Iedereen moet zelf zijn verantwoordelijkheid nemen in het verkeer.

Vakantietip

Het verbod in Nederland komt er dus (vooralsnog) niet. Hier denkt niet ieder land hetzelfde over. Zo riskeer je bijvoorbeeld in Duitsland en België boetes voor niet handsfree bellen en zelfs voor muziek luisteren op de fiets. Goed om rekening mee te houden wanneer je deze zomer in het buitenland op de fiets stapt.

PS Regel hoe dan ook een goede fietsverzekering. Veroorzaak je tijdens het appen dan toch een klein ongelukje, dan ben je in ieder geval goed verzekerd! 

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close