Smartphonegebruik tijdens het autorijden, ja of nee?

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker: ongelukken door smartphonegebruik achter het stuur. Toch nog even een appje sturen naar je vriend(in) of een snapchat maken van die mooie auto, is onverantwoord en erg gevaarlijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je medeweggebruikers.

Waarom is dit een belangrijk onderwerp?

Uit onderzoek van SWOV blijkt dat de kans op een ongeluk door het versturen van een appje achter het stuur zes keer zo hoog is. Zes keer! Bellen met je smartphone in je hand verdubbelt de kans op een ongeluk. Ook blijkt uit onderzoek dat het aantal verkeersslachtoffers de afgelopen jaren flink gestegen is. In 2012 waren er het minst aantal slachtoffers, namelijk 6.097. In 2016 is dit gestegen naar een zorgwekkend aantal van 21.192.

Boete te laag om smartphonegebruik te voorkomen?

De cijfers liegen er niet om, zou je zeggen. Toch zie je onderweg vaak iemand achter het stuur met zijn of haar smartphone in de hand. Maar waarom doen we dit toch massaal als het zo gevaarlijk is? In een eerdere blog kon je lezen dat de boete voor een telefoon in je hand tijdens het autorijden in 2018 op € 230,- ligt. Echter lijkt dit niet hoog genoeg om telefoongebruik tijdens het autorijden te voorkomen.

Zes jaar gevangenisstraf voor roekeloos rijden

In maart 2017 stuurde minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid daarom een wetsvoorstel naar diverse instanties om automobilisten met roekeloos rijgedrag zwaarder te straffen. Smartphone gebruik valt volgens dit voorstel onder roekeloos rijgedrag. Veroorzaak je een ongeluk door onverantwoord en gevaarlijk smartphonegebruik tijdens het autorijden? Dan kan je straf zelfs oplopen tot een maximale gevangenisstraf van zes jaar.

Welke invloed heeft een smartphone nou eigenlijk op je rijgedrag?

Een smartphone heeft wel degelijk negatieve invloed op je rijgedrag, zelfs als je alleen handsfree belt. Doordat je met je telefoon in de weer bent heb je een trager reactievermogen. Vanzelfsprekend heb je minder controle, niet alleen over het voertuig waarin je rijdt, maar ook om alles wat om je heen gebeurt in de gaten te houden. Veel bedrijven zijn daarom druk met het ontwikkelen van handige apps die zorgen voor veiliger autorijden. Zo heb je bijvoorbeeld Android Auto of Apple Carplay.

Wij vinden dat veilig en verantwoord rijden altijd voorop moet staan. Die vriend(in) kan écht wel even wachten op dat berichtje. En dat mailtje staat ook nog in je mailbox als je veilig thuis bent. Doe niet het alleen voor jezelf, maar ook voor je medeweggebruikers. Ook zij willen veilig thuis komen!

Ben jij team “Ik stuur wel eens een appje” of sta jij achter het volledige verbod op smartphones in de auto? Laat het ons weten in de reacties!

Tags

Gerelateerde berichten

15 Comments

 1. IK doe het werkelijk nooit. Vroeger waren we ook niet altijd bereikbaar, maar…….waarom maken de verzekeringsmaatschappijen geen clausule, dat je NIET verzekerd ben bij gebruik van telefoon tijdens het rijden??

 2. Ik ben voor een volledig verbod voor niet handsfree gebruik van de smartphone. En ben voorstander van het automatisch afsluiten en blokkeren van apps als er gereden wordt. Mijn vrouw is door een appende automobilist aangereden en daardoor volledig arbeidsongeschikt geworden. Iedere dag ondergaat zij helde pijnen. Vanwege een onbenullig berichtje, dat belangrijker was dan op de weg letten.

 3. Tijdens mijn rit in de auto zit de smartphone in de houder en daar blijft hij.
  Als iemand mij belt dan heb ik een Parrot.
  Vind het gewoon onverantwoord als je het anders doe.

 4. Niet gebruiken volledig onverantwoord hoop dat iedereen dat eens gaat begrijpen . Ongeluk zit in een klein hoekje

 5. Helaas hebben mijn vrouw en ik hardhandig kennis gemaakt met een dame die in de auto haar smartphone aan het gebruiken was , gevolg ze draaide zo een voorrangsweg op zonder erg er in te hebben dit resulteerde in een grote aanrijding met twee auto s total los en ik naar het ziekenhuis voor onderzoek het viel gelukkig achteraf mee ,maar ze ontkende het wel na enkele weken gaf ze het toch toe ,dus verzint eer ge aan een smartphone gebruik in de auto begint.

 6. Tijdens het autorijden zit de telefoon in mijn tas.
  Ik reageer nergens op en wordt ik gebeld en denk ik dat het wellicht belangrijk kan zijn, dan stop ik bij de eerstvolgende mogelijkheid (parkeerplaats/pompstation) en check wie er heeft gebeld. Maar meestal wacht ik gewoon af tot ik op plaats van bestemming ben, want meestal kan ook dat belletje wel wachten.

 7. Telefoon zit tijdens t rijden in de houder of in mn achterzak. Ik heb een headset en praten met evt passagiers of handsfree bellen vind gelijk qua aandacht op de weg.
  Een volledig verbod gaat me veel te ver, in noodsituaties moet je bereikbaar zijn. De boetes voor handheld bellen en appen mogen van mij fors omhoog *ook* voor appende fietsers en voetgangers! Je ogen horen op de weg, ongeacht wat voor weggebruiker je bent! Auto, fiets, wandelaar…..

 8. Pak het rijbewijs maar eens af bij roekeloos rijgedrag, voor bijvoorbeeld voor de eerste keer een week en daarna langer + een boete en de volgende keer nog zwaarder en geen waarschuwingen meer want dat is nu wel geen optie meer ze luisteren daar toch niet meer naar.

 9. Geachte medewerker,

  Ik.ben écht voor hogere boete’s.
  Ik zie zoveel auto/vrachtwagenstuurders appen.
  Gevangenisstraf toestaan bij zwaar letsel cq dodelijk ongeval.

 10. Is er eigenlijk ook onderzoek gedaan naar de negatieve invloed van het bedienen / bekijken van je dashboard computer tijdens het rijden? Lijkt me net zo gevaarlijk, je bent dan immers ook afgeleid. Zeker met de uitgebreide functionaliteiten in de moderne dashboard computers. Afspeellijsten voor muziek met Spotify integratie, navigatie, informatie over zuinig rijden / brandstof verbruik, telefoneren…

 11. ik vindt het eigenlijk vallen onder dood door schuld als je willens en wetens achter het stuur zit met je ogen op de telefoon gericht zit.
  er zou een systeem bedacht moeten worden dat je in de auto en ik bedoel dan ook alle automobielen!! personenauto, vrachtwagens, bussen en ga zo maar door. alleen maar kan ontvangen en zodra je de telefoon aanraakt toeters en bellen afgaan zo irritant dat je wel de eerste de beste parkeerplaats op moet gaan om dit te resetten.of iets dergelijks.

  1. Ik meen dat er hier in Nederland veel te veel gewouweld wordt over dit en over dat
   met betrekking tot “app”gebruik e.d. tijdens het rijden.
   Het is volgens mij “heel simpel”!
   Ongeluk veroorzaakt tijdens telefoongebruik?
   Verzekering ongeldig verklaren en gebruiker op laten draaien voor alle kosten!
   Bewijzen van telefoongebruik is op zich niet zo ingewikkeld.
   Dus….fluitje van een dure cent!
   En volgens mij leert de Nederlander dan WEL héél snel.
   De overheid moet hier eens een keer wakker worden.

 12. Ik doe het werkelijk nooit. Als ik rij, zit mijn telefoon in mijn binnenzak en die komt er pas weer uit als de auto geparkeerd is. Van mij mag de boete verhoogd worden naar €1000,-.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close