Stoplichten worden nauwelijks gecontroleerd

Van kleins af aan vertrouwen we op stoplichten. Staat het licht op groen, dan rij je door. En staat het verkeerslicht op rood, dan wacht je netjes. Maar uit onderzoek van DTV Consultants blijkt dat stoplichten niet goed gecontroleerd worden. Dus kunnen we nog wel op de lichten vertrouwen?

Eén keer in de 5 jaar controle

Aan 300 wegbeheerders is gevraagd hoe vaak zij stoplichten controleren. Uit het onderzoek blijkt dat 50% van de wegbeheerders slechts één keer in de 5 jaar verkeerslichten controleert. En 20% geeft aan nooit naar de verkeerssituatie rondom de stoplichten te kijken. De reden hiervoor? Die is simpel. Het onderhoud van de stoplichten kost te veel geld volgens de beheerders. Ruud Hornman, docent dynamisch verkeersmanagement, zegt in Trouw dat beter onderhoud juist geld kan besparen. “Zowel voor de verkeersgebruiker, als voor de beheerders. Ik gok dat zo’n 5 tot 10% van de stoplichten nutteloos is en kan worden weggehaald.”

Extra wachttijden in het verkeer

Experts zeggen dat mensen vaak onnodig lang voor verkeerslichten staan te wachten. Volgens hen moeten vooral de drukke kruispunten vaker worden gecontroleerd. Want doordat weggebruikers te lang moeten wachten voor de stoplichten, stroomt het verkeer minder goed door. Bestuurders negeren de lichten mogelijk zelfs sneller als ze vaak te lang voor rood licht staan. Dit leidt weer tot ongelukken. En door al dat wachten verbruiken auto’s meer energie. Daardoor wordt meer roet en CO2 uitgestoten, wat schadelijk is voor het milieu. Nog een reden om de verkeerslichten vaker en beter te controleren.

Sta jij wel eens onnodig lang voor het stoplicht? Praat mee!

Bron: NOS.nl

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close