Stormschade, betaal je dit zelf?

Nederland werd de afgelopen dagen geteisterd door harde wind en regen. Heb je schade aan je woning of auto door vallende takken? In dit blog lees je meer over de vergoeding van stormschade.

Wanneer is er sprake van stormschade?

Onder stormschade valt alle schade die aangericht is door storm. Volgens de meeste weerberichten is er bij windkracht 9 officieel sprake van een storm. Maar de meeste verzekeraars zien windkracht 7 al als een storm. De verzekeraars houden daarbij de metingen van het KNMI aan.

Heeft het KMNI geen metingen gedaan van de plaatselijke storm bij jou in de regio? Dan hoeft het nog niet te betekenen dat je niks vergoed krijgt. Is er bijvoorbeeld stormschade in jouw regio en melden meerdere bewoners binnen een straal van tien kilometer deze schade? Dan zien verzekeraars deze meldingen ook als bewijs van een storm. 

Welke stormschade aan mijn woning wordt vergoed?

In de meeste gevallen moet je bij een stormschade beroep doen op je woonhuisverzekering, ook wel opstalverzekering genoemd. Maar in sommige gevallen moet je een beroep doen op je inboedelverzekering. Hieronder leggen we het verschil tussen schade aan je opstal of inboedel uit.

Opstalverzekering

De opstalverzekering biedt dekking voor je woning en alles wat daar aard- en nagelvast aan verbonden is. Een opstalverzekering verzekert schade aan je woning die ontstaat door een storm met windkracht 7 of hoger. Denk bij stormschade bijvoorbeeld aan dakpannen die van het dak waaien of bomen en takken die op je woning vallen.

Naast directe schade aan je woning, kan er ook andere schade ontstaan als gevolg van een storm. Denk bijvoorbeeld aan waterschade, zoals ondergelopen kelders of lekkages die ontstaan zijn door de storm.

Stormschade aan opstalverzekering

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering verzekert alle losse spullen in en om je woning. Bij schade aan deze losse onderdelen kan je terecht bij je inboedelverzekeraar. Er zijn wel vaak uitzonderingen op schades door storm aan je inboedel. Zorg daarom altijd dat je foto’s maakt en probeer niets op te lossen voordat je jouw verzekeraar gesproken hebt. Natuurlijk mag je wel proberen verdere schade te voorkomen.

TIP! Om discussie over wat onder de inboedel- of opstalverzekering valt te voorkomen, is het verstandig beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.

Wat wordt vergoedt bij stormschade aan mijn auto?

Bij schade aan je auto moet je een beroep doen op je autoverzekering. Niet bij alle autoverzekeringen wordt stormschade aan je auto vergoed. De verplichte WA-autoverzekering dekt namelijk alleen schade die jij met je auto bij anderen aanricht. Met WA Beperkt Casco of Allrisk dekking wordt stormschade aan je auto wél vergoed.

Stormschade aan autoverzekering

Eigen risico bij stormschade

Het is belangrijk om te weten dat alle verzekeraars een eigen risico hebben voor stormschade. Dat eigen risico ligt vaak hoger dan bij andere schades: tussen de € 200 en € 500. Controleer dit dus ook in je polisvoorwaarden.

Natuurlijk zijn er manieren om stormschade te beperken. Wil je weten hoe? Dat lees je in dit blog.

Stormschade melden

Wat moet ik doen als ik schade heb? Meld schade zo snel mogelijk bij de verzekeraar waar jij een opstal- of inboedelverzekering hebt. Vraag altijd eerst bij je verzekeraar wat je moet doen. Het kan namelijk zijn dat je zelf maatregelen moet treffen om verdere schade te voorkomen. Maar het kan ook zo zijn dat je de schade zo moet laten als hij is, zodat experts de schade goed op kunnen nemen. Begin dus niet zelf met het herstellen van de schade.

Tip! Maak direct foto’s van de schade. Deze foto’s kunnen gelden als bewijsmateriaal voor de verzekeraar.

Heb je vragen over of je schade vergoed wordt? Neem dan contact op met je verzekeraar!

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close