
Stroomstoring: hoe bereid je je voor?
Vaak denk je “Dat overkomt ons toch niet”, maar je weet natuurlijk nooit of én wanneer het kan gebeuren; een stroomstoring. Daarom wel zo handig als je je (voor de zekerheid) goed voorbereid. Dit doe je (ruim) van te voren. Zo heb je minder zorgen als het zo ver is. Meer weten waar je dan allemaal aan moet denken? Wij vertellen er meer over in dit blog.
De oorzaken van een stroomstoring
Een stroomstoring kan verschillende oorzaken hebben. Controleer altijd eerst in de meterkast of de storing in je woning veroorzaakt wordt. Zijn er stoppen gesprongen of is een beveiliging ingeschakeld? Dan komt de storing vanuit jouw woning, bijvoorbeeld door overbelasting.
Andere oorzaken van stroomstoring zijn bijvoorbeeld blikseminslag en problemen met het elektriciteitsnet. Helaas heb je hier zelf geen invloed op en is het afwachten hoe lang deze storing duurt. Actuele storingen vind je op gasenstroomstoringen.nl.
Neem voorzorgsmaatregelen
Eigenlijk stelt dit niet heel veel voor, maar toch is het wél verstandig. Zorg dat je de volgende spullen ter voorbereiding in huis hebt.
- Zorg voor verlichting, zoals waxinelichtjes of kaarsen en een zaklamp op batterijen. Vergeet natuurlijk ook geen lucifers of aanstekers te regelen!
- Een powerbank is tegenwoordig geen overbodige luxe. Zo kun je je telefoon nog een aantal keer opladen. Zorg natuurlijk wel dat deze opgeladen is!
- Vergeet niet om voldoende batterijen in huis te halen.
- Gebruik je medicijnen? Regel dan voldoende voorraad en bewaar al je medicijnen op een koele plaats.
- Niet onbelangrijk: zorg voor voldoende water. Koop een aantal flessen of pakken water als voorraad. Reken drie liter water per persoon x drie dagen.
- Heb je een radio op batterijen in huis? Handig! Je kunt dan namelijk het “rampennieuws” volgen.
Een stroomstoring, wat nu?
In Nederland hebben we een Nationaal Storingsnummer in het geval van een stroomstoring: 0800-9009 (gratis). Last van een stroomstoring of ruikt u een gaslucht? Bel dan naar het Nationaal Storingsnummer. Dit nummer is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Probeer daarnaast verdere telefoontjes zo veel mogelijk te beperken. Zo raakt het netwerk niet overbelast, waardoor noodoproepen niet meer doorkomen.
Waar heb ik recht op bij een stroomstoring?
Duurt de stroomstoring langer dat vier uur? Dan heb je recht op een schadevergoeding van je netwerkbeheerder. Hier hoef je zelf niets voor te doen; deze wordt automatisch binnen zes maanden na de stroomstoring uitgekeerd.
Tips voor tijdens de stroomstoring
Tip 1. Haal alle stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact
Zo voorkom je schade aan je apparaten en overbelasting op het moment dat de stroom weer aangaat. Denk bijvoorbeeld aan de televisie, computer, magnetron en wasmachine, maar vergeet ook het alarmsysteem niet.
Tip 2. Is het koud? Bewoon dan alleen de kleinste ruimtes in je huis
Dit is vooral belangrijk als het erg koud is. Sluit alle ramen, deuren én gordijnen. Zo gaat er zo min mogelijk warmte verloren.
Tip 3. Laat koelkast en vriezer zo veel mogelijk gesloten
Zo voorkom je dat eten snel ontdooit of warm wordt.
Tip 4. Help mensen in de buurt indien nodig
Die oude buurvrouw kan zo maar eens wat hulp nodig hebben, zeker wanneer het winter is.
Heb jij al ooit een stroomstoring meegemaakt en nog tips? Laat het ons weten in een reactie!
Bron: https://www.rodekruis.nl/hulp-in-nederland/wat-te-doen-bij-stroomstoring/