Tien dingen die je moet regelen als je zwanger bent

Van harte gefeliciteerd! Jullie worden (weer) ouders. Naast veel genieten, zijn er natuurlijk ook een aantal (minder leuke) zaken die geregeld moeten worden voor de komst van jullie kind. Maar waar moet je regelen als je zwanger bent? Wij helpen je graag een handje en zetten tien dingen voor je op rij.

  1. Tijd voor verlof

Als je in dienst bent bij een werkgever, heb je natuurlijk recht om zwangerschapsverlof aan te vragen. Informeer je werkgever dat je zwanger bent. Je mag dan vier tot zes weken voor de uitgerekende datum met verlof. In totaal heb je recht op zestien weken verlof. Ben je zelfstandig ondernemer? Dan heb je recht op een uitkering via het UWV.

Wil je na de geboorte van je kind minder gaan werken? Dan heb je recht op ouderschapsverlof. Sommige werkgevers betalen het verlof (gedeeltelijk) door, maar in principe is het onbetaald.

  1. Niet getrouwd? Zorg dat de vader jullie kind erkent!

Zijn jullie niet getrouwd of hebben jullie geen geregistreerd partnerschap? Zorg dat de vader ook juridisch vader wordt door jullie kind te erkennen. Aangeraden wordt om dit voor de geboorte te regelen, echter kan het ook na de geboorte. Jullie kunnen hiervoor terecht bij jullie gemeente. Een ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een akte van erkenning op. Bij de erkenning hebben jullie ook de mogelijkheid de achternaam van jullie kind te kiezen. Willen jullie dat jullie kind de achternaam van de vader krijgt? Dan moeten jullie samen naar de gemeente om jullie kind te erkennen. Je hebt hiervoor allebei je identiteitsbewijs nodig.

  1. Aanvragen gezamenlijk ouderlijk gezag

Als jullie getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap hebben is dit niet van toepassing. Door alleen het kind te erkennen is de vader nog niet de wettelijke vertegenwoordiger van jullie kind. Dit houdt in dat de vader (nog) geen rechten en plichten heeft om het kind op te voeden en te verzorgen. Via het digitaal loket Rechtspraak.nl vragen jullie bij de rechtbank gezamenlijk gezag aan.

  1. Nieuwe gezinssituatie, nieuwe verzekeringen?

Wanneer er een kind op komst is, is het verstandig om jullie verzekeringen te herzien. Het is bijvoorbeeld verplicht om jullie kind aan te melden bij de zorgverzekering, ook al betalen jullie hier tot het 18e levensjaar geen premie voor.

Niet alleen de zorgverzekering, maar ook overige verzekeringen (kunnen) veranderen nu jullie gezinssituatie wijzigt. Het is daarom belangrijk om goed te bekijken bij welke verzekeringen je jullie kindje bij willen of moeten schrijven en of de dekkingen nog passen bij jullie situatie.

  1. Recht op kinderbijslag

Na de geboorte van jullie kindje krijgt de Sociale Verzekeringsbank automatisch bericht vanuit de gemeente. Binnen twee tot vier weken ontvangt de moeder bericht en vanaf dan kun je kinderbijslag aanvragen. Je hebt hiervoor je DigiD (inlog)gegevens nodig.

Bij de geboorte van een volgend kind hoeven jullie niets meer te regelen. De Sociale Verzekeringsbank past automatisch de hoogte van de kinderbijslag aan.

  1. Weer aan het werk? Regel opvang voor jullie kindje!

Na ongeveer zestien weken genieten is het voor veel moeders tijd om weer aan het werk te gaan. Belangrijk dus om opvang voor jullie kindje te regelen. Staan jullie lieve (schoon)ouders te springen om op te passen? Heel fijn!

Als jullie zoon of dochter ook een aantal dagen naar een kinderdagverblijf of gastouder gaat, is het verstandig om je hier tijdig voor in te schrijven. De kans op (lange) wachtlijsten is namelijk aanwezig. Belangrijk om dan ook na te kijken of jullie in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Dit is onder andere afhankelijk van het gezamenlijke inkomen van jou en jouw (eventuele) partner. Je maakt hiervoor eenvoudig een berekening op de website van de Belastingdienst.

  1. Wie vragen jullie als voogd van jullie kindje?

Natuurlijk hoop je niet dat het nodig is. Maar mocht er iets met jullie als ouders gebeuren willen jullie graag dat jullie zoon of dochter goed opgevangen wordt. Zelf bepalen wie de voogd van jullie kind wordt? Regel dan de voogdij via de rechtbank of in een notariële akte.

  1. Testament maken of aanpassen

De geboorte van jullie kind heeft invloed op de erfrechtelijke situatie. Er zijn wettelijk vastgestelde richtlijnen bij het overlijden van één van de of beide ouders. Willen jullie dit liever anders? Stel dan een testament op bij de notaris of pas jullie huidige testament aan. Zo weten jullie zeker dat alles goed geregeld is mocht er iets met jullie gebeuren.

  1. Vergeet de geboorteaangifte niet!

Na de geboorte zijn jullie natuurlijk helemaal trots op jullie prachtige kindje. Het is dan ook tijd om geboorteaangifte te doen bij de gemeente waar jullie kleintje geboren is. In sommige ziekenhuizen is het zelfs mogelijk dit in het ziekenhuis te regelen. Belangrijk is dat dit binnen drie dagen na de geboorte geregeld is.

Meestal wordt dit door de vader (erkenner) gedaan. Is er geen vader die het kind erkent heeft? Dan kan iemand aanwezig bij de geboorte het kind aangeven. Vergeet dan niet het paspoort van de moeder mee te nemen!

  1. Een eerste spaarrekening openen

Geen must, maar wel verstandig. Begin vroeg met sparen voor jullie kindje, zodat jullie financiële problemen of onzekerheid in de toekomst voorkomen. Zo hebben jullie altijd een kleine buffer voor bijvoorbeeld studiekosten, rijbewijs of andere zaken.

Zijn jullie al helemaal klaar voor de geboorte van jullie kindje?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close