Timemanagement in de bouw: voorkomen van en omgaan met hoge werkdruk

Steeds meer bouwvakkers voelen zich opgejaagd en gestrest, blijkt uit onderzoek van kennis- en adviescentrum Volandis. Klussen moeten snel af, er is soms een te kort aan personeel en de werkdruk is hoog. In 2009 gaf 38% van de bouwvakkers aan last te hebben van een te hoge werkdruk. In 2015 was dit maar liefst 48%. Steeds meer bouwvakkers moeten zich ziekmelden na een zeer stressvolle periode. Wil jij stress de baas zijn in drukke tijden? Of nog liever: wil jij een te hoge werkdruk voorkomen? Dan helpen onze tips jou op weg:

 • Organiseer je werk goed

  Heb je net een nieuwe klus aangenomen? Of ben je met meerdere klussen tegelijk bezig? Zorg dan dat je je tijd goed inplant. Bekijk wat je nodig hebt voordat je aan een klus begint. Zorg dat je al het materiaal al bij je hebt, alles netjes klaar hebt staan en eventueel collega’s hebt opgetrommeld.

 • Maak een realistisch tijdschema

  Het liefst zien klanten dat de werkzaamheden aan hun woning of eigendom zo snel mogelijk klaar zijn. Dat gaat helaas niet altijd. Ben dus realistisch, ook naar jezelf toe. Trek liever een dag (of twee) teveel uit voor een klus, dan een dag te weinig. De klant zal alleen maar blij zijn als de werkzaamheden eerder klaar zijn. Kom je er tijdens de klus achter dat je tijd tekort komt? Zorg dan dat collega’s (eventueel van andere bedrijven) jou een handje kunnen helpen.

 • Durf nee te zeggen

  Hoe leuk die ene klus ook lijkt, soms heb je niet genoeg tijd om een nieuwe klus aan te nemen. Durf daarom nee te zeggen: als je schema vol zit, is het niet de bedoeling dat je jezelf over de kop gaat werken. Werken met een opgejaagd gevoel kan serieuze problemen veroorzaken.

 • Let op je lichaam: reageer op signalen

  Heb je de laatste tijd toch onder veel druk gestaan tijdens het werk? Dan kan het zijn dat je lichaam “nee” zegt. Blijvende spierpijn, een vermoeid gevoel, lusteloosheid, depressieve gevoelens en klagende gewrichten: het zijn allemaal tekenen van oververmoeidheid. Werk je voor een baas? Stel dan voor om een extra dag vrij te nemen en bespreek de te hoge werkdruk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de meeste werkgevers niet op de hoogte zijn van de te hoge werkdruk onder hun werknemers.

 • Maak een planning en verdeel taken

  Werk je in een team met collega’s? Geef dan het werk dat door anderen gedaan kan worden wat vaker uit handen. Spreek voordat je begint aan een klus af wie wat doet. Maak concrete afspraken en vermeld wanneer de klus af moet zijn. Door een grote klus in kleinere taken op te delen, stel je voor jezelf en je team haalbare doelen. Een muurtje metselen binnen 3 uur? Klinkt makkelijker dan een volledige woning bouwen binnen 4 maanden. Zorg dus voor kleine doelstellingen, waardoor jouw team precies weet wat er die dag gedaan moet worden.

 • Blijf rustig en werk voorzichtig: ook tijdens drukke periodes

  Is er nog veel werk te doen in een korte tijd? Probeer dan toch rustig en voorzichtig te blijven werken. Houd je aan de veiligheidsregels en zorg voor zo min mogelijk fysieke belasting. Die zware balk zou je natuurlijk in een keer met de rest van het gereedschap mee kunnen nemen, maar de kans is groot dat je jezelf zo overbelast. Loop liever een keer extra op en neer: veiligheid staat immers voorop.

 • Begin als zelfstandige in de bouw

  Werk jij graag in de bouw maar vind je het niet fijn dat je jouw werkzaamheden niet zelf kunt plannen? Dan is het werken als zelfstandige in de bouw misschien iets voor jou. Als zelfstandige bepaal je zelf welke klussen je aanneemt en sta jij in voor je eigen tijdschema. Uit onderzoek dat blijkt bouwvakkers die als zelfstandige werken minder last van een hoge werkdruk ervaren en daarom minder vaak ziek thuis blijven.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close