Motorcheck in de lente: 10 tips

De lente is in het land! De temperatuur buiten stijgt, dus het wordt tijd voor een mooie wandeling, fietstocht of… een ritje op de motor natuurlijk! Heeft jouw motor de hele winter in de garage gestaan? Dan is het verstandig om eerst een paar voorzorgsmaatregelen te treffen, voordat je begint aan je eerste motorrit. Met onze motorcheck, bestaande uit 10 tips, stap je weer zelfverzekerd op de motor.

Zo maak je jouw motor klaar voor de lente!

Tip 1. Controleer je motorverzekering

Stond jouw motor gedurende de wintermaanden binnen en heb je het kenteken geschorst en/of de verzekering beëindigd? Zorg dan dat je de motor op tijd uit de schorsing haalt en weer een motorverzekering afsluit. Anders riskeer je een flinke boete.

Tip 2. Vul de tank met verse benzine

Heb je je motor voor de winter niet weggezet met een volle tank benzine? Dan is het slim om tijdens je eerste rit de motor vol te tanken. Zo vloeit er weer verse benzine door de carburateurs of injectie.

Tip 3. Ververs je motorolie

Check regelmatig het oliepeil van je motor. Heb je de olie voor de winter nog niet vervangen? Dan kun je dat het beste in het voorjaar doen. Vervang de olie inclusief de filter. Zo spoel je het vuil uit de motorolie.

Tip 4. Laad je accu op

Heb je de accu van de motor niet aan een druppellader gehad in de winter? Dan is het aan te raden de accu op te laden voordat je weer op je motor stapt. Als de accu te lang stilstaat, wordt de lading minder en start de motor slecht of helemaal niet.

Tip 5. Check je bandenspanning

Een goede bandenspanning zorgt voor een betere wegligging, kortere remweg en langere levensduur van de banden. Check daarom de bandenspanning vóórdat je weer aan je eerste rit begint. Controleer daarbij ook op oneffenheden, zoals spijkers die in de band zitten.

Tip 6. Controleer je remmen

Remmen die versleten zijn of vastzitten, kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Laat daarom ook regelmatig de remvloeistof verversen. Oude remvloeistof kan water of luchtbelletjes bevatten, waardoor de remwerking afneemt.

Tip 7. Controleer je verlichting

Controleer voor elke rit alle verlichting waaronder de knipperlichten van de richtingaanwijzer. Zorg meteen voor vervanging als er een lampje stuk is. Leg bijvoorbeeld een reservezekering in de bagageruimte.

Tip 8. Check op lekkages

Ligt er vloeistof onder je motor op de grond? Dan komt dit vaak door een lekkage. Bijvoorbeeld van keerringen die door de winterstilstand hun soepelheid zijn verloren. Laat hier naar kijken voordat je weer gaat rijden.

Tip 9. Motoruitrusting

Houd er rekening mee dat het lentezonnetje volop schijnt tijdens je eerste rit. Kijk daarom het vizier van je helm op tijd na. Heeft deze een hoop krassen opgelopen? Dan kun je daar veel last van hebben wanneer de zon laag staat. Een nieuw vizier is vaak los verkrijgbaar.

Tip 10. Begin rustig met rijden

In het voorjaar is het wegdek nog relatief koud. Hierdoor hebben de banden vaak nog niet optimaal grip. Rijd daarom rustig. Doe eventueel eerst wat oefeningen op de parkeerplaats, bijvoorbeeld korte bochtjes maken, remmen en uitwijken.

Ben je een ervaren motorrijder en ga je regelmatig met de motor op pad? Dan zijn deze tips waarschijnlijk vanzelfsprekend. Twijfel je tijdens de controles, heb je lang niet meer gereden of staat je motor al langere tijd stil? Dan kun je het beste eerst je motordealer raadplegen.

Heb jij nog tips wanneer je na de winter weer voor het eerst met je motor op pad gaat? Laat het weten in een reactie! 

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close