11 tips om veilig te barbecueën

De lente is begonnen. Tijd om van het mooie weer te genieten! Met vrienden een biertje drinken op het terras, heerlijk zonnen op het strand of… barbecueën in je achtertuin. Maar dan het liefst zonder dat je hond de bbq omverloopt of je kleren plotseling vlam vatten. Wij geven je daarom graag wat tips om dit soort ongelukken te voorkomen.

BBQ tips:

 1. Zet de barbecue op een vlakke ondergrond. Zo voorkom je dat hij omvalt. Zorg er ook voor dat de bbq niet te dicht bij brandbare materialen staat. Ben je eenmaal aan het barbecueën? Verplaats hem dan niet meer.
 2. Kies een plek uit de wind. Waait het? Hou dan bij het plaatsen van de bbq rekening met de windrichting. Zo voorkom je overwaaiende vonken. Maak eventueel gebruik van een windscherm.
 3. Gebruik speciale aanmaakblokjes of vloeistof. Maak de barbecue niet aan met benzine, petroleum of spiritus. Deze stoffen kunnen een grote steekvlam veroorzaken. Spuit ook nooit aanmaakvloeistof op gloeiende kolen.
 4. Blaas niet in het vuur. Gebruik hiervoor altijd een blaasbalg of waaier. Zo kan het vuur zich niet verplaatsen.
 5. Plaats de gasfles rechtop naast de bbq. Is de glasfles over de datum? Gebruik deze dan niet meer. Controleer de gasslang voor gebruik op gaatjes en scheurtjes. Ben je klaar met barbecueën? Check dan of fles goed is afgekoppeld en of hij dicht is.
 6. Zet een elektrische barbecue op afstand van water. Denk hierbij aan een vijver of zwembad. Pas ook op met regen om kortsluiting te voorkomen. Controleer het warmte-element regelmatig op slijtage. Leg het snoer plat op de grond, zodat niemand erover struikelt.
 7. Pas op met brandbare kleding. Sta je dicht in de buurt van de bbq? Kijk dan goed uit met kleding van brandbaar materiaal of loshangend haar. Deze kunnen gemakkelijk vlam vatten.
 8. Hou spelende kinderen uit de buurt. Hetzelfde geldt voor loslopende huisdieren. Zo voorkom je dat de barbecue omver wordt gelopen. En zij kunnen zich ook niet verbranden.
 9. Gebruik vleesspiesen met een houten handvat. Metalen spiesen kunnen erg heet worden en brandwonden veroorzaken.
 10. Gooi asresten uit de bbq weg nadat ze gedoofd zijn. Kooltjes, briketten en houtresten kunnen nog lang na smeulen.
 11. Hou een emmer water bij de hand. Mocht er plotseling toch brand uitbreken? Dan kun je het vuur snel doven. Je kunt ook een brandblusser of zand gebruiken.

Natuurlijk zijn niet alle ongelukken te voorkomen. Kijk daarom of je goed verzekerd bent voor de meest voorkomende schades. Denk hierbij aan een inboedelverzekering, woonhuisverzekering of aansprakelijkheidsverzekering.

Heb jij nog tips om veilig te barbecueën? Laat het mij hieronder weten!

Tags

Gerelateerde berichten

3 Comments

 1. Heel erg bedankt voor de tips om veilig te barbecueën. Ik en mijn vriendin doen het regelmatig en soms gaat er wel eens wat fout tijdens het barbecueën. Met deze tips zal dat hopelijk minder of zelfs niet meer voorkomen.

  Groetjes

 2. Het is inderdaad belangrijk om je gasfles goed te checken voordat je deze na een lange tijd weer gaat gebruiken. Een gasslang kan snel poreus worden en dat is natuurlijk gevaarlijk omdat er gas kan lekken. Veiligheid voorop, zeker wanneer je met een groot gezelschap samen bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close