
Tweedehands auto kopen: waar moet ik op letten?
Steeds meer Nederlanders kopen een tweedehands auto, blijkt uit onderzoek van BOVAG. Naar schatting worden er in Nederland dit jaar zo’n 1,9 miljoen tweedehands auto’s verkocht. Ben jij ook van plan een occasion te kopen? Dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten.
10 tips voor het kopen van een occassion
-
Kies de auto die bij je past.
Ten eerste is het belangrijk dat je bedenkt wat voor auto je wilt. Waarvoor ga je de auto gebruiken? En hoeveel personen moet de auto kunnen vervoeren? Vind je het belangrijk dat de auto milieuvriendelijk is, of moet hij zo goedkoop mogelijk zijn in onderhoud? Schrijf al je wensen op een lijstje, zodat je deze tijdens je zoektocht nog eens kunt raadplegen.
-
Check de aanbieder van de auto.
Honderden particulieren en autodealers bieden dagelijks auto’s te koop aan. Koop je een auto bij een autohandelaar? Dan heb je meestal iets meer zekerheden. Zo heb je garantie op de auto, en weet je waar je terecht kunt als de auto gebreken vertoont. Kies je ervoor om een auto bij een particulier te kopen? Dan heb je die voordelen niet. Het is dan extra belangrijk om te checken wanneer de auto voor het laatst APK gekeurd is. Je kunt het keuringsbedrijf eventueel bellen voor meer informatie over de auto.
-
Maak een proefrit.
Heb je een mooie tweedehands auto op het oog? Maak dan eerst een proefrit. Neem hier goed de tijd voor, op die manier kun je meteen een aantal dingen checken. Denk bijvoorbeeld aan het testen van de remmen. Werken alle knoppen, lichten en geluiden, en rijdt en zit de auto comfortabel?
-
Bereken de autokosten.
De eigenaar van de auto kan je vaak precies vertellen hoeveel geld je kwijt zult zijn aan de auto. Hoe duur is een volle tank benzine bijvoorbeeld? Hoeveel kilometers rijdt de auto daarmee? En wat betaal je aan wegenbelasting? Je kunt dit ook berekenen aan de hand van het kenteken, het merk en het type auto.
-
Controleer de onderhoudsgeschiedenis van de auto.
Bij het kopen van een occasion is het belangrijk om de onderhoudsgeschiedenis op te vragen. In de geschiedenis vind je precies welke reparaties en onderhoudsbeurten de auto heeft gehad. Vraag ook aan de verkoper of de auto mankementen of gebreken heeft. De verkoper is verplicht jou hiervan op de hoogte te stellen. Twijfel je over de betrouwbaarheid van de informatie? Laat dan een aankoopkeuring doen door een (andere) garage of monteur. Zo weet je zeker dat er geen verborgen gebreken zijn.
-
Check de kilometerstand.
Bekijk goed of de kilometerstand van de auto klopt. Dit kan je bijvoorbeeld checken in het onderhoudsboekje. Vergelijk de kilometerstand uit het boekje met die op het dashboard. Laat de kilometerstand voor de zekerheid ook in de koopovereenkomst vastleggen. Mocht er achteraf iets niet kloppen, dan kun je juridische stappen volgen om de verkoper hierop aan te spreken. Je kunt als bewijs de koopovereenkomst en het onderhoudsboekje gebruiken.
-
Onderhandel over de prijs.
Heb je jouw droomauto gevonden? Dan is het tijd om te onderhandelen over de prijs. Vaak kun je enkele honderden tot duizenden euro’s besparen door goed te onderhandelen. Voel je je onzeker wanneer je moet onderhandelen? Neem dan iemand mee die het voor je kan doen.
-
Vraag naar de garantievoorwaarden.
Heb jij jouw occasion gevonden bij een autodealer? Vraag dan, voordat je de auto koopt, naar de garantievoorwaarden. Vaak kun je de auto goedkoop laten repareren wanneer er binnen de garantieperiode iets gebeurt. Maar dit kan verschillen per autobedrijf, dus lees de voorwaarden van tevoren goed door.
-
Controleer het het kentekenbewijs en de sleutels.
Heb je de tweedehands auto gekocht? Dan moet de occasion op jouw naam gezet worden. Koop je de auto bij een dealer? Dan regelen zij dit voor jou. Koop je de auto van een particulier? Dan kun je dit zelf regelen bij de grotere postkantoren. Er wordt daar gevraagd naar het kentekenbewijs en het overschrijvingsbewijs. Let er daarom goed op dat je deze documenten ontvangt bij de overdracht. Controleer ook of je de juiste (originele) sleutels ontvangt van de auto.
-
Zorg voor een autoverzekering.
Vanaf het moment dat je de auto op jouw naam laat zetten, ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Je auto moet minimaal verzekerd zijn met een WA dekking. Je kunt er ook voor een uitgebreidere dekking kiezen, zoals een WA Beperkt Casco dekking of een WA Volledig Casco dekking. Heb je jouw oude auto ingeruild bij de koop van een tweedehands auto? Vergeet dan niet een vrijwaringsbewijs voor je oude auto te vragen. Op die manier kun je aantonen dat eventuele gemaakte schades of bekeuringen na de vrijwaringsdatum niet door jou zijn veroorzaakt.
Bron: anwb.nl