Vakantie in Cuba: voorbereid op reis met vijf tips

De vele oldtimers, kleurrijke straten, casas particulares, witte stranden en een prachtige natuur… Cuba heeft veel te bieden! Daarom is het niet zo gek dat Cuba bij veel reisliefhebbers bovenaan de bucketlist staat. Ga jij binnenkort op reis naar Cuba? Houd dan rekening met een aantal dingen, waaronder een reisverzekering voor Cuba. Wij zetten de vijf belangrijkste voorbereidingstips op een rij.

Tip 1. Zorg voor een visum of toeristenkaart

Een visum (ook wel toeristenkaart) is verplicht als je naar Cuba op reis gaat. Dit visum moet je vooraf regelen. Heb je een vakantie geboekt via een reisorganisatie? Dan wordt het visum vaak geregeld via het reisbureau. Vraag dit voor de zekerheid na bij jouw reisorganisatie. Heb je jouw vakantie niet geboekt via een reisorganisatie? Dan regel je het visum zelf. Via CubaVisa.net bestel je eenvoudig jouw visum voor € 29 per persoon. Dit visum is 30 dagen geldig. Blijf je langer? Dan kan je het visum verlegen in je verblijfplaats of bij de lokale immigratiedienst.

Tip 2. Sluit een reisverzekering voor Cuba af

In Cuba is het verplicht om een reisverzekering met medische kosten te hebben. Dit wordt bij aankomst op het vliegveld in Havana gecontroleerd. Hiervoor heb je een Engelstalig of Spaanstalig polisblad van je reis- en zorgverzekering nodig. Verder moet je verzekeraar ook erkend zijn door de overheid van Cuba. Controleer dit bij je reisverzekeraar.

Let op! Kun je geen verzekeringsbewijs laten zien bij aankomst op het vliegveld? Dan moet je op het vliegveld een Cubaanse verzekering afsluiten. Dit is natuurlijk een stuk duurder en daarom zonde van je geld!

Tip 3. Regel je financiën vóór vertrek

In Cuba kan je vaak alleen geld pinnen met een VISA creditcard. Bij sommige banken kan je ook pinnen met Mastercard. Pinnen met een andere bankpas is bijna nergens mogelijk. Neem je contant geld op via een pinautomaat? Dan krijg je minder CUC’s (ook wel toeristengeld) dan wanneer je contant geld omruilt bij een geldkantoor of hotel. Daarnaast komt het in Cuba wel eens voor dat de stroom uitvalt of pinautomaten geen contant geld meer hebben. Neem daarom altijd voldoende contact geld aan euro’s mee, zodat je niet zonder geld komt te zitten.

Tip 4. Maak nodige reserveringen vóór vertrek

Benieuwd naar welke reserveringen je het beste kunt maken voor vertrek? Wij zetten ze voor je op rij.

Verblijfplaats in Cuba

Er zijn twee soorten verblijfplaatsen in Cuba: ‘casas particulares’ en staathotels. Vaak maken toeristen gebruik van ‘casas particulares’. Dit zijn slaapplaatsen bij de lokale bevolking. Wil je graag in bepaalde casas verblijven? Of reis je tussen november en maart, of in juli en augustus? Dan zijn reserveringen vóór vertrek verstandig. Tijdens deze drukke maanden is het namelijk vaak lastig om een goede casa te reserveren.

Vervoer in Cuba

Wil je reizen met een eigen huurauto? Dan is het verstandig om zeker drie maanden van tevoren een huurauto te reserveren. De vraag naar huurauto’s in Cuba is namelijk veel groter dan het aanbod.

Reizen met de bus is in Cuba ook mogelijk. Reserveer buskaartjes vooraf online. Anders heb je namelijk kans dat de bus vol zit. Ook is er nog de mogelijkheid om te kiezen voor een gedeelde of privé-taxi. Dit is natuurlijk wel wat prijziger.

Tip 5. Neem de belangrijkste spullen mee op reis

In Cuba tref je maar weinig winkels aan. Kom je toch winkels tegen? Dan is de keuze vaak beperkt en zijn er veel lege schappen. Ook is het vaak erg duur. Daarom is het verstandig om de belangrijkste spullen vanuit Nederland mee te nemen, denk vooral aan toiletspullen (ook toiletpapier) en babyspullen.

Ben jij al ooit op vakantie naar Cuba geweest? Deel jouw ervaringen met andere reisliefhebbers door een reactie achter te laten.

Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close