8 vakantieongemakken die je eenvoudig kunt voorkomen

Eindelijk op vakantie! Die breng je natuurlijk het liefst zo onbezorgd mogelijk door. Maar wat nu als je op de allereerste dag al van top tot teen verbrandt? Of als je op die leuke markt tot de ontdekking komt dat je portemonnee niet meer in je broekzak zit? Wij geven je graag wat tips om dit soort vakantieongemakken te voorkomen.

Meest voorkomende vakantieongemakken:

  1. Vlucht missen. Zorg dat je op tijd vertrekt en hou daarbij rekening met mogelijke drukte op de weg. Kijk voor je vertrekt ook of er sprake is van wegwerkzaamheden of treinen die niet rijden. Wil je voorkomen dat je plotseling je paspoort kwijt bent? Leg dan alles ruim van tevoren klaar. Eenmaal aangekomen op het vliegveld, kan het ook daar erg druk zijn. Om tijd te besparen kun je vaak thuis al online inchecken.
  2. Reisziekte. Eet een lichte maaltijd, voordat je met het vliegtuig, de boot of de auto vertrekt. Van lezen of schrijven tijdens de reis kun je extra draaierig en misselijk worden. Hoe beter je alles in de rij- of vaarrichting kunt zien, hoe minder ziek je wordt. In een vliegtuig kan afleiding helpen: loop bijvoorbeeld een stukje door het gangpad. Helpen deze tips niet? Bij de apotheek zijn verschillende middelen tegen reisziekte beschikbaar. Vraag de apotheker om advies.
  3. Kostbare spullen verliezen. Natuurlijk is het niet fijn als je op vakantie plotseling die dure camera kwijt bent. Daarom is het belangrijk om je spullen niet uit het oog te verliezen. Stop kostbaarheden tijdens de reis in je handbagage in plaats van in je koffer, en laat die nieuwe zonnebril niet onbewaakt op het strand achter. Wil je voorkomen dat je plotseling op straat gerold wordt? Gebruik dan een moneybelt in plaats van een portemonnee. Om diefstal op je hotelkamer te voorkomen, berg je je kostbare spullen in een kluisje op voordat je je hotelkamer verlaat.
  4. Uitdrogen. In sommige landen kunnen de temperaturen in de zomer hoog oplopen. Hierdoor verlies je sneller vocht. Drink daarom voldoende en zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij je hebt. Om uitdroging te voorkomen is het ook belangrijk dat je genoeg eet.
  5. Verbranden. Om te voorkomen dat je verbrandt, is het verstandig om je in te smeren met zonnebrand. Doe dit een half uur voordat je de zon in gaat en herhaal dit vervolgens om de twee uur. Gebruik een zonnebrand met minimaal factor 20. Zit je bijvoorbeeld op een terras in de volle zon? Draag dan een zonnehoed of pet ter bescherming. In de middag, tussen 12:00 en 15.00, kun je het beste de schaduw opzoeken. Met zonnebrand binnen handbereik ben je altijd goed voorbereid. Leg een tube in je auto of stop er een in je handtas.
  6. Zonnesteek oplopen. Een zonnesteek kun je al snel oplopen zonder dat je het zelf doorhebt. Laat je lichaam wennen aan de hitte, voordat je meteen urenlang in bikini aan het strand gaat liggen. Draag lichte kleding in de zon en bescherm je hoofd. Zorg er ook voor dat je voldoende blijft drinken en vermijd intensieve bezigheden zoals hardlopen. Merk je dat je oververhit raakt? Neem dan een koude douche of een verkoelende duik in het zwembad.
  7. Voedselvergiftiging. In het buitenland wordt er vaak anders omgegaan met hygiëne en eten. Wil je bijvoorbeeld eten of drinken op een markt kopen? Let er dan goed op dat het kraampje er schoon uitziet. Twijfel je aan een bepaald product? Eet of drink het dan niet op. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat in sommige landen ijsblokjes worden gemaakt van niet-drinkbaar water. Maar denk ook aan producten zoals smoothies en salades die te lang in de zon staan, of aan vlees en snacks die niet gekoeld worden bewaard. Is het vlees aangebrand, rauw of niet goed gaar? Laat het dan staan. Koop bij voorkeur hapjes die worden klaargemaakt waar je bij staat.
  8. Muggenbeet. Zit je ‘s avonds in jouw tent, hotelkamer of appartement met een lamp aan? Zorg er dan voor dat je het tentzeil of de deur dichthoudt zodat muggen buiten blijven. Zijn er toch stiekem muggen binnengevlogen, dan komt een klamboe goed van pas als je gaat slapen. Wil je liever buiten zitten? Brand dan een citronellakaars om muggen te weren. Het beste draag je dan ook kleding met lange mouwen en broekspijpen. Werken deze tips niet? Bij diverse winkels kun je muggenbestrijdingsmiddelen kopen.
Tags

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button
Close